用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 BellyButton 於 09-12-22 11:29 發表
我對這間學校都好有興趣,

1)但家住杏花村,請問有否校車到達?

2)想請問學校的1:1樂噐班是否在正常上堂時間學?還是於放學後才學?如果於正常時間上,假設一班有30人,該時段咪有30位老師教1:1堂?

3)英文老師是否NET?

...

校車方面你可以聯絡校車公司,問一問祥情。
校車公司:金海
      電話:26401881

而樂器上堂係1:1   一位老師教一位學生。因為係主科所以係正常時間上堂。

樂理方面係全班一齊上的。

老師係本地英文老師。

全班約30人,係雙班主任。

原帖由 mcheung1 於 09-12-22 15:56 發表
香港係每一間學校都有它本身的理念, 但係你的理念不會同每一間都一樣,  所以咪要想想自己的理念同邊一間最接近.

同意!同意!非常同意!!!

原帖由 mat媽 於 09-12-22 21:54 發表

Yes.... 現實...

現實… …應該話係、現實、迫人

原帖由 mat媽 於 09-12-23 11:00 發表

講真, 因為音小有音中, 我才考慮它, 否則就算佢理念幾o岩我, 我都唔會選擇它!

這是現實問題! 到時"o岩唔o岩小朋友"呢個考慮會放到很低.

0下!考慮真係放得好底喎!
倒不如讀國際學校,考慮仲可以底D。

原帖由 BMX 於 09-12-24 11:33 發表
這個topic討論好像太多了 ? 音小超級好

如果個topic太多,咁你還要在這個topic發表你的問題????— —           
  ^

原帖由 BMX 於 09-12-24 12:33 發表

當然每人都有言論自由, 我覺得這裡的討論已給人有另外的想法, 我都有兩個朋友仔讀音小, 但總體只是一般而已.

喜歡與否,又或者好同唔好,每一個人都感受不同,有時事物就係要道聽塗說才可以瞭起人的思考和興趣,就好像榴蓮一樣,總有人覺得難頂,總有人覺得極品,最終都係睇自己的口味啦!

原帖由 ziyi 於 09-12-29 12:43 發表
是啊,始終有一條龍的對我這懶人來說會加分
而且每個人的標準不同,心儀目標也不同
只能說,正常情況下,每個父母都希望小朋友好,只要在能力負擔得起的情況

...

很認同!^。^
有一條龍真係好,不用小六時再煩過,實在太好了。

原帖由 fatgoat 於 09-12-30 14:30 發表
邊間傳統小學咁大鑊?   

好多傳統小學都係咁大鑊,默書、測驗、考試係傳統學校的特色,家長和小朋友一齊渡過小學生涯,但一啲都不快樂。

原帖由 viv-viv 於 10-1-8 16:05 發表
thanks...kathylo

我實在想找中間路線的學校既不"hea"又不勁谷,既有愛心但也有適量嚴謹管教...看來音小算是適合呢!

音小係跟教局的課程教學,之前都提及過音小係唔會教高一級或深的課程,所以學生唔似出面的學校一樣,讀得很辛苦,雖然係咁,但亦唔代表課程淺,之前我亦有你這樣想法,都一樣怕音小淺和學生、hea、,所以特意問同事《同事仔女正在就讀》和其他音小家長,亦借來功課和考試卷參考,發覺課程都得,而且數學用英數的,英文又唔淺,雖然都係0果句,要睇三年級的卷先可作準,但我自己覺得係接受的,總之啲家長講音小比學生的係、足夠、的, 你要考慮你給予什麼給孩子了。
我自己因為有特別的因素,所以特意選擇音小給孩子,希望孩子在充滿愛,開心和音樂的環境下學習,孩子在唔、谷、的環境下成長和學習,我想孩子唔會刻意為分數和競爭下讀書,咁就唔似出面的學生要花更多時間去應付,這樣就可以有更多時間給孩子認識和學習新的事物,咁對孩子的思維和發展不是更好嗎?不過這是我自己的想法,希望你能思考自己的需要啦!
至於、hea、係音小不會呈分數,所以學生不用好辛苦應付呈分,那麼會覺得學生舒服,又所謂的、hea、了。
‹ 上一主題|下一主題