用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會唔會為ah b返學而搬屋??
go

會唔會為ah b返學而搬屋?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我本身住港島, 同老公都係晌港島返工, 都想出年同ah b考埋九龍區既幼稚園, 如果好彩收左, 係咪要搬去九龍好d呢?
定係唔考kln既學校?? 因為搬屋真係好煩.....
   0    0    0    0

點解你要考九龍既學校? 香港區仲多好學校 la!

原帖由 wyjanet 於 09-12-8 13:05 發表
點解你要考九龍既學校? 香港區仲多好學校 la!

絕對同意

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 12:25 發表
我本身住港島, 同老公都係晌港島返工, 都想出年同ah b考埋九龍區既幼稚園, 如果好彩收左, 係咪要搬去九龍好d呢?
定係唔考kln既學校?? 因為搬屋真係好煩..... ...

I've been moving 3 times in past 5 years.
K1/K2 children should not travel too long in school bus.

醒目開學勳章

HK區有咩好既kg呢?
sh, spk, victoria......?
仲有咩choice呢?

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 13:27 發表
HK區有咩好既kg呢?
sh, spk, victoria......?
仲有咩choice呢?

我唔係好熟hk果邊
不過都應該有禮賢會, 聖公會幼稚園.......

仲想講中西區既小學校網有好多好學校
搬都搬去中西區啦
unless 你搬去九龍塘區

醒目開學勳章

原帖由 oooray 於 09-12-8 13:22 發表

I've been moving 3 times in past 5 years.
K1/K2 children should not travel too long in school bus.

孟母三遷

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 13:33 發表

我唔係好熟hk果邊
不過都應該有禮賢會, 聖公會幼稚園.......

仲想講中西區既小學校網有好多好學校
搬都搬去中西區啦
unless 你搬去九龍塘區

有去中西區睇過樓, 不過唔多鍾意d路又窄又斜, 半山又住唔起, 如果搬去九龍, 正如你所講, 都係九龍塘區會係首選, 請問紅磡區個校網d小學okay嗎?

回覆 5# bbbingo 的文章

蘇浙,衛理,明我,寶血,聖瑪加利大,大坑真光,上書房...

醒目開學勳章

原帖由 lafayette 於 09-12-8 13:44 發表
蘇浙,衛理,明我,寶血,聖瑪加利大,大坑真光,上書房...

蘇浙唔收細b, 衛理d課程好似淺d, 英文會弱d
雖然呢兩間最近屋企, 唔駛搭車......

回覆 10# bbbingo 的文章

學校真係咁大關係咩? 淨係上堂果幾粒鐘教到咩呀? 又要排洗又要茶點, 仲要安排美勞唱歌, 個小朋友有時又病幾日, 學校假期又多, 想佢超班? 實際d報下課外活動啦!

除非有中小學保証, 咁就另議!

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 13:42 發表

有去中西區睇過樓, 不過唔多鍾意d路又窄又斜, 半山又住唔起, 如果搬去九龍, 正如你所講, 都係九龍塘區會係首選, 請問紅磡區個校網d小學okay嗎?

我唔知你而家住邊區
九龍最好既九龍塘 (41) 何文田(34)
呢2區既樓都唔平得去邊(在我眼中)
你最好上網睇下樓價先啦
41最平都係廣播道 (唔計九龍城既唐樓)

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 13:37 發表

孟母三遷

I strongly recommend home should be closer to school.
But don't forget if your office is too far way from home and need a lot of OT, u will be losing your precious time playing/growing with your children (before they go to sleep, and they are supposed to sleep early).
I guess it is much much more important than studying in a famous kindergarten.

我咪係law, 我住係大埔, 番工番大埔, 但為咗就個仔番K1, 出年會搬去中環住, 我又唔覺得好大問題, 反正我都唔係咁鐘意住新界, 以前住開香港島, 又住過九龍, 始終覺得香港島最好住.

九龍區抽小學好大競爭, 連幼稚園都特別難考入, 樓主要三思.

原帖由 Silverhawk 於 09-12-8 15:22 發表
我咪係law, 我住係大埔, 番工番大埔, 但為咗就個仔番K1, 出年會搬去中環住, 我又唔覺得好大問題, 反正我都唔係咁鐘意住新界, 以前住開香港島, 又住過九龍, 始終覺得香港島最好住.

九龍區抽小學好大競爭, 連幼稚園都 ...

咁咪好夜至歸家?

我地有41校綱地址,以前住馬鞍山,但一年前都特登搬定出kln,方便呀仔出年kln tong讀k1....5洗咁'敏'先搬......

醒目開學勳章

我都諗住為左仔仔返學而搬屋~
不過我同你相反~
我依家住九龍區...諗住搬去港島區住~

會,因不想小朋友太辛苦。

極同意! 最理想當然住得愈近愈好啦,但又有幾多人捱得住孟母三遷呢?顧得阿仔又顧不到兩公婆(記住還有親子時間和質素的影响),還有校網、經濟負擔等一連串的考慮因素..... 我覺得要取得平衡才是上策。

原帖由 bbbingo 於 09-12-8 13:37 發表

孟母三遷
小小媽咪

我之前住深井, confirm晒pn返邊到後就搬去學校附近. 我覺得好值得, 每日坐校車返放學都係5-10分鐘.
‹ 上一主題|下一主題