用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呼籲 : 幫下我地WAITING LIST的小朋友
樓主: 細粒豬
go

呼籲 : 幫下我地WAITING LIST的小朋友 [複製鏈接]

Thank you to those parents who gave up extra offers.

i give up 北角衛理堂 & will give up 香港靈糧堂2

我只是想告訴家長心怡的幼稚園只收到waiting list 信, 你們仍要堅持, 做多一點跟進的事例如求位信.....我知道某九龍塘名校今年的申請破歷史記錄48xx位申請, 結果出了一星期, 學校每天仍然收到好多waiting list的求位信, 求位信的形式五花八門, 校內職員馬不停蹄地審閱有關求位信, 可見家長很勤力, 猶如考車牌一樣, 小朋友剛泊位失敗, 輪到家長考路試, 絕不能鬆懈及等運到.........祝各位waiting list 的家長, 最終能為子女安排入讀一所理想的幼稚園, 不要放棄, 加油吧!

原帖由 yiuyiumom 於 09-12-11 23:41 發表
我只是想告訴家長心怡的幼稚園只收到waiting list 信, 你們仍要堅持, 做多一點跟進的事例如求位信.....我知道某九龍塘名校今年的申請破歷史記錄48xx位申請, 結果出了一星期, 學校每天仍然收到好多waiting list的求位 ...

Agreed!

可不可以告訴我們知道, 你指的是kv嗎? 我是其中一個考路試的家長, 只是寫的求位信沒有特別之處, 也沒有跟sample, 只是從心而發的心聲, 真誠的希望學校給機會. 說到很多家長都五花八門, 我就沒有心思, 不知道如何才打動到學校....

原帖由 yiuyiumom 於 09-12-11 23:41 發表
我只是想告訴家長心怡的幼稚園只收到waiting list 信, 你們仍要堅持, 做多一點跟進的事例如求位信.....我知道某九龍塘名校今年的申請破歷史記錄48xx位申請, 結果出了一星期, 學校每天仍然收到好多waiting list的求位 ...

我都會放棄sn(am),
支持大家,.

坦白說不便在此透露學校名稱, 如想大家交流心得, 可pm 我啦

原帖由 QEgg 於 09-12-11 23:58 發表
可不可以告訴我們知道, 你指的是kv嗎? 我是其中一個考路試的家長, 只是寫的求位信沒有特別之處, 也沒有跟sample, 只是從心而發的心聲, 真誠的希望學校給機會. 說到很多家長都五花八門, 我就沒有心思, 不知道如何才打 ...

應該不會去考宣幼了, 希望把機會留給未有OFFER既家長們, 大家加油! 願小朋友們早"有著落!"

我會放棄in九龍禮賢 & SPK, 同埋YYC既AM OFFER.

waiting list 的小朋友加油啊。

我會放棄York & Munsang offer,已沒有出席培正 & 救世軍的interview,會放棄宣道interview。

我都會放棄唔見 宣幼. 大家努力.

Good Post!!!!!希望大家團結一致,幫助真正有需要的小朋友,大家可開開心心過聖誕和新年,願所有Waiting List的mama能等到心儀幼稚園!

將會放棄香港霊糧堂.

今日收到ms waiting,打去學校問要到6月尾才通知有無位?很漫長要等半年,他們亦不建議寫求位信,對排位無幫助.

完全同意, 我都等緊, 打電話去學校問, 佢又話要6月先最confirm, 其實我知道我等緊果間學校好多男仔都唔會揀, 無奈又有好多都交左留位費.
請各位家長諗清楚先, 如果冇乜興趣請留個機會比其他小朋友, 唔該晒~~~~

thank you.

I gave up HK Ling Liang Church KG pm

good luck all hard working moms!
‹ 上一主題|下一主題