用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 1st round 考唔入,想寫定求位信比校長,請各位家長比意見 ...
go

1st round 考唔入,想寫定求位信比校長,請各位家長比意見 [複製鏈接]

肥皂泡您好!

flostansgraphy 兄已 PM 資料給你, 但我亦多口幾句吧. :)
Non-Chinese 和 Chinese 都係英文生, 因為陳守仁是一間英文小學, 絕大多數學科都以英文教學, 所以基本上是沒有中文班或英文班的 (所以我在這裡通常會用中文生及非中文生分辨).

Non-Chinese 和 Chinese 的主要分別是中文及外語方面, Non-Chinese 是的中文水平相對會很低, 而外語主要是法文; Chinese 的外語大多數會選日文.

我囡囡話兩種學生除了中文堂會分開之外, 數學堂亦是分開上堂的.

Non-Chinese 的學生多數是非華裔人士, 當然亦有個別小數例如從外地回流的華裔家庭.

祝好運!

我地呢 d 正一年紀大, 輩份細, 叫各位大哥大姐係應該嘅 :loveliness:

原帖由 bchi 於 10-5-4 17:27 發表
夕陽mo士 and daddy cool,

你兩位知唔知第二round 幾時開始 ? 我上website 都未講.  上年open day 楊校長話六月的.

夕陽mo士, 唔知你pm 有d 乜, 但我都想要啊. pls ~~ ...

Sorry, 我不知道幾時開始第二 round................

原帖由 flostangraphy 於 10-5-4 22:27 發表
"夕陽mo士".... is that me?!?!?!!!

你做左夕陽武士都唔錯呀, 總好過夕陽出事呀麻...........

原帖由 bchi 於 10-5-5 11:25 發表
蕭阿姨,

我marked 好晒在月曆喇. thxxx

各tsl 家長, 2nd round, 知唔知過往幾年1st in 要in d 咩呀 ?
唔知我個小朋友洗唔洗表演吞劍同噴火呢 ?

由於小女當年係插班生, 故此不清楚小一入學 interview 是怎樣, 但在這裡幾年大概知道 interview 並不特別困難, 個人認為學校會喜歡一些英文相對較好, 及比較開朗主動的小朋友, 或許你可以朝著這個方向預備, 希望你的小朋友能夠入到 tsl, 因為這是一間非常好的學校, 祝你成功!

原帖由 bchi 於 10-5-5 12:12 發表

daddycool,

你阿女插班, 咁佢有咩武功插到咁叻? 我成日覺得插班入呢d 學校, 一定要某d 地方好叻架.

我早在三年前已朝住呢個方向行架喇, 所以先入左現在呢間plk幼稚園, 英文方面阿仔對答已經冇問題, 佢性格亦係 ...

我們是從外國回流的家庭, 故此小女當時的英文程度相對會較好 (至少在會話應對方面), 另外我們是特意為小女報低一級 (原意是希望有多些時間讓她習慣香港的課堂文化), 面試當日以英文進行, 小女事後說是自己選一本英文故事書, 然後介紹書中內容, 這方面相信是小女強項, 因為從小我便不斷的買書給她, 基本上她喜歡的我都會買, 基於各種因素小女有幸入了 tsl.

如果以你所講, 你小朋友好有機會入到的, 不要灰心, 這裡所有家長都會支持你.

原帖由 angelprincess 於 10-5-5 13:33 發表
好似係你出事喎~

係呀係呀, 因為睇番 bchi 的註冊資料, bchi 是一位 daddy, 呀 flostan 居然暈得一陣陣, 仲唔出事...............

bchi 兄, 純粹說笑, 勿怪 !

原帖由 bchi 於 10-5-5 14:18 發表
Daddycool,

大家誤會了... bchi 乃本人小兒的乳名, 我係佢阿娘啊.

至於夕陽mo士要暈浪, 一d 都唔難理解的, 因為我個頭像實在太.... 美了 ~~~~  :;pppp:

噢.............美麗的誤會
‹ 上一主題|下一主題