用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇公屋家庭入到sc呢?
樓主: 貓女
go

請問有冇公屋家庭入到sc呢? [複製鏈接]

如果間幼稚園係睇小朋友的家庭財產做收生指標,我唔會考慮比小朋友入讀
如果因為無錢供樓/租樓要住公屋,更加唔會比小朋友讀呢D幼童稚,費時第時除佐鬥讀書叻仲要鬥身家
小朋友最緊要係有要快樂健康的童年

都唔明樓主個post想點,係唔係想證明名校係會標籤小朋友的背景?

坦白講,我唔會歧視出生係邊到,住邊到,有幾多身家,人人確實是平等,也相信就算住公屋都會叻人。但我也更相信住其他私樓更加會有機會多叻人。個邏輯就係咁簡單

a teacher from victoria told me that if the baby is from public housing, they won't consider.

She said there are many babies applying, why not choose some from "better" background ($$$)

原帖由 sweetmemory 於 09-12-10 13:11 發表

咁一樣同級數的小朋友會因為佢屋住既環境而少左入讀名校既機會???

你問得我尼個問題即是話你唔明我講乜, 可能我表達力差

我係覺得身邊朋友入到sc都是住私樓,而有幾個是住唔同地區的公屋(有的是買)冇一個入到,令我有點疑問,是否真有這回事呢?

我都好想知有無人住公屋而仔女可入讀SC or KV囉? 我識嘅就零個案囉!

回覆 12# racoy 的文章

I totally agree with your point.  If u are the school, how u choose the students with the same character.  You also have to access their family background.  If you want to play this game, you have to follow the rules.
Mat

大家的推論會唔會本末倒置左。
住公屋的家庭可能經濟方面壓力大些(香港人有能力的普遍喜歡自置物業),父母會多考慮選擇有學券、或屋企附近不用搭校車的幼稚園,所以申請的人根本不多,入到sc同kv的比例當然少啦。

當然有, 我大仔讀kv 時住上水, 佢都有d同學仔住粉嶺, 元朗! 由上水, 粉嶺搭mtr 都係半個鐘出到kln tong, 比好多住九龍既同學仔搭巴士or校車車程仲要短同舒適! 而家搬左出黎反而仲轉折d!

原帖由 janice620 於 09-12-10 09:58 發表
其實我都想知有無人住天水圍/屯門/粉領/上水
呢d較遠地區的被取錄?

原帖由 BBvivian 於 09-12-10 14:28 發表
住公屋的家庭可能經濟方面壓力大些(香港人有能力的普遍喜歡自置物業),父母會多考慮選擇有學券、或屋企附近不用搭校車的幼稚園,所以申請的人根本不多,入到sc同kv的比例當然少啦。 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BBvivian 於 09-12-10 14:28 發表
住公屋的家庭可能經濟方面壓力大些(香港人有能力的普遍喜歡自置物業),父母會多考慮選擇有學券、或屋企附近不用搭校車的幼稚園,所以申請的人根本不多,入到sc同kv的比例當然少啦。 ...

未必~
我從少都住私樓, 眼見住屋邨嘅同學多錢用過我好多.. 我可以申請免學費仲有政府津貼添!
所以住私樓一樣有窮人
住公屋嘅人因為開支少d, d錢會好駛d~

其實明顯有人貪方便用公屋單位報, 事後檢討賽果懷疑所報公屋住址是導致小朋友不獲心儀幼稚園垂青的原因, 繼而喊冤, 並非真係冇錢

住公屋都可以是有錢人, 都可以是有學識的人, 住私人樓都可以無錢, 無學識的人, 如果間幼稚園咁樣評分實在太膚淺喇!

問題係公屋既人當然知道學費是幾多,但佢地係比得起先去報讀,但唔明點解我幾個公屋朋友都入唔到,而住私樓既面試又唔太好都收咗,真係唔知學校既收生標準係點.
原帖由 patmok 於 09-12-10 16:14 發表
應該唔關係,只係 SC/KV學費的確唔係平,所以一般住公屋既人未必會考慮~

原帖由 phoebe37 於 09-12-10 15:02 發表
住公屋都可以是有錢人, 都可以是有學識的人, 住私人樓都可以無錢, 無學識的人, 如果間幼稚園咁樣評分實在太膚淺喇!

agree!!!
專營外貿日單嬰幼兒童裝 combi,nissen,西松,請按個人網頁登入參觀

原帖由 貓女 於 09-12-10 16:25 發表
問題係公屋既人當然知道學費是幾多,但佢地係比得起先去報讀,但唔明點解我幾個公屋朋友都入唔到,而住私樓既面試又唔太好都收咗,真係唔知學校既收生標準係點.
...

係囉,我既想法同你一樣,報之前係會考慮左自己既經濟能力先會幫小朋友報
專營外貿日單嬰幼兒童裝 combi,nissen,西松,請按個人網頁登入參觀

我覺得佢好concern家長既background多d... 因為佢張application form只要求家長申報中小學校名稱,反而冇問到學歷...好奇怪jeee~ 咁變相係咪想知其家長既家庭背景多d呀? 好似好現實... unlike:;pppp:

過左去就算lar, 無謂浪費時間深究lee個問題

想下點栽培子女好過

我識人住公屋入到KV呀,但係大仔....我其實唔相信依家仲有睇address呢回事,我都是教書,有朋友教九龍塘幼稚園,佢話佢間學校份form只係assess家長同小朋友的表現,冇assess個地址
‹ 上一主題|下一主題