用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生result
go

民生result [複製鏈接]

got PM offer

no, they hv accept, waiting and reject

原帖由 wongchunBB 於 09-12-12 15:17 發表
我想問,reject letter係咪即係等如備取生呀?

有朋友係民小教, 佢話基本上係先收民幼生先, 但佢地都做個好似測驗既考試, 係睇下佢地d程度. 同埋如果個小朋友係學校既評估報告唔係差, 都一定收. 因為據佢所講, 基本上民生好多學生都係由幼稚園去到中學. 所以好有歸屬感.

[quote]原帖由 chloechanchan 於 09-12-12 16:34 發表
多謝你意見﹐我都係甘諗﹐但係三年後考C小/直資又係好激烈﹐好怕考唔到好小學要lucky draw﹗ 仲有無媽咪知道民生收幾多K 學生上民小﹖

唔好意思, 真係幫你唔到, 因為佢地既小學部同幼稚園既老師係0接觸. 我之前只係想佢幫我問下, 今年收幾多人? 有幾多人apply? 佢話幼稚園既人回覆: 機密. 所以我都覺得佢地幼稚園部既同同事係唔會講.

原帖由 hellojenny 於 09-12-12 17:38 發表
Hi, Conniew117,
你有朋友係民小教,可唔可以打聽下,收幾多waiting list ?      唉! 超down 呢!!

HelloJenny, 唔駛咁down, 我相信會有好多人放棄學位. 因為好多人會去左sc, kv, km.

我開初都好擔心民幼唔收, 我個女係細女0710, 好多有經驗既朋友話佢地收大仔多. 後來, 叫我朋友內部問一下, 係咪傾向收大仔. 佢地話唔係. 雖然我朋友係民小教, 即使今次考唔到, 佢話唔會幫到我. 所以, 今次正選入到, 真係超開心. 可能我自己果日in得好, 答到老師想要既答案.

原帖由 hellojenny 於 09-12-12 17:38 發表
Hi, Conniew117,
你有朋友係民小教,可唔可以打聽下,收幾多waiting list ?      唉! 超down 呢!!

完全明白你心情, 我都係你同一類既家長, 都係報好多間. 但係我個女係細女, 我知唔會太多學校會首選佢. 到依傢我都in左6間, 有2間offer, 1間waiting, 3間reject. 所以, 唔係你問題.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-12 17:43 發表
其實..我唔知點講...我有小小唔好意思.....
真係唔係哂命...
好難講你地知我個心而家係點..
間間都收當然係開心.不過見好多家長咁唔開心.
我又覺得自己唔應該咁開心....
唉..唔知你地明唔明呢?
當初報咁多間真係驚間 ...

想問下點解你會知佢地係攪珠呢?

原帖由 快樂仔仔 於 09-12-14 16:12 發表
佢地係用攪珠形式的, 你囡囡入吾到, 吾得於佢吾叻, 問卷填得認真(好)的便會抽起來, 將4000千幾份apply縮減後再揀, 一般多收公職人員子女, 不過如果apply太多都係要睇彩數, waiting亦照這個規則玩吧! add oil:D ...

其實, 討論區之前大家都有討論過, 每一間學校收生一開始就會鎖定佢地既目標家長&小朋友. 好多家長常常話自己小朋友表現好又唔收; 表現唔好就收左. 有時, 小朋友既表現只係佔一部份, 家長既表現都同樣重要. 唔收都唔駛失落, 反正你都有SC這個OFFER.

原帖由 21oct07 於 09-12-15 09:27 發表
完全認同--失落

我哋嗰日in得都好好, 我以為會收, 點知係唔收, 仲話如果想做waiting 就要填番張回條寄返去先可以waiting, 我老公好好笑咁話: 我哋唔恨讀呢間, 好彩我哋都交咗sc留位費.

今年開始搵幼稚園時都充滿信 ...

坦白講, 每間學校一定有長短. 視乎家長你自己點幫小朋友去行佢地既路.

基本上, 到時你去考任何直資或其他私學就無人會理你. 學校無互通既network. 但係如果K3你放棄可以上民小既機會, 就可以去玩大抽獎. 而你去外面考直資是收了你的話, 你一樣無得玩大抽獎.

原帖由 bobechristy 於 09-12-15 17:36 發表
我想問 YORK/STAFFORD 同民生簡,會讀邊間? d 朋友話民幼考出面直資唔夠 .... 

但民小係唔係一間好私校? 因學費一d都唔平呀! 

民幼k3時上民小,如果肯要番,係唔係冇散機會考其他直資/私校?  ...
‹ 上一主題|下一主題