用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs Pui Kiu
go

SMC vs Pui Kiu [複製鏈接]

We got the offers from SMC and Pui Kiu, both thru-train and seems good schools, I hope some parents share wz us some different opinions. Can some parents compare them in terms of English learning environment and overall development environment as well.

Many tks.

0    0    0    0

多謝您Aimee詳細的回覆。有幸得到你們這班熱心家長(無論那間學校)的幫忙,我們這班新手真幸福!

Hello! BeeBee11, 歡迎你!

唔好意思,咁遲覆你!日後有關學校的問題,你可到小學一覽內培僑書院中發問,那邊家長多,相信會快D有人覆你。我有個細的過兩年上小一,才間中入黎了解下D新資料。  

雙班主任,一正一副,據我的了解,通常正班主任係主科老師(中、英、數),副班主任係術科老師(音、體、藝、成長科、Chinese Art...),所以我想未必一定會一英一普。

音、體、藝方面,學校以12年為培育目標,由廣至專(好似三角型咁),例如音樂G1G2係指定的,G1半堂(1堂約1小時40/50)陶笛(吹奏),半堂常規音樂堂,G2半堂節奏樂(/西),半堂常規音樂堂。到G2學期尾,會安排音樂會,等小朋友認識不同的中西樂器,然後G3開始會選修其中一樣樂器。體育科每星期兩堂,G1-4,約十堂為一單元,例如:首十堂籃球,下十堂田徑,再下十堂足球、下十堂跆拳道、下十堂游水....。但每級及每班的次序有所不同。G5開始選一樣運動作專科訓練。G4有十堂劍擊學,亦有校隊。放學/星期六另有些自費的活動讓家長/小朋友參加,當中也有劍擊,但不知道最低的收生級別。有泳隊,好像是由老師選拔。
以上是我孩子以往的情況,但G1-2已是多年前的資料,未知是否已有所修改。  

原帖由 BeeBee11 於 10-1-10 00:30 發表
多謝Aimee及其他PKC家長的分享。我是2010G1的家長。實在十分期望9月開學的日子!
想請問是否雙班主任?一英一普?學校有冇劍擊學?有冇泳隊?
ps:我上BK日子很短,但覺得PKC的家長很中肯,有禮貌。 ...

多謝Aimee及其他PKC家長的分享。我是2010G1的家長。實在十分期望9月開學的日子!
想請問是否雙班主任?一英一普?學校有冇劍擊學?有冇泳隊?
ps:我上BK日子很短,但覺得PKC的家長很中肯,有禮貌。

HKQQbaby
唔可以話係"代表",只係我個人的睇法。

G-Ma,
同意!

Aimee,

你太客氣啦, 其實囡囡大左, 功課多左我都少左上bk, 而且有好多新家長們都好願意分享, 我覺得多d唔同人比意見先更能反映到學校既真實情況, 所以我都盡量唔多發表, 不過有時見到d惡意批評就忍唔住又講多兩句.

始終我地既學校仲係好新, 認識既人唔多, 而且互聯網威力好大, 如果任由果d不盡不實既評語流傳, 對學校及學生都好唔公平.  

不過我都好多謝其他學校家長公正持平咁講公道說話, 同埋分享佢地學校既種種, 令我對其他學校有更深了解.  

原帖由 Aimee 於 10-1-5 11:29 發表
G-Ma,

自從細仔出世,已較少在網上分享,一來都講左咁多年,留番D新家長分享下,二來真係無咩時間,有時間都希望放多d係小朋友度。但我經常會睇你和Carlotte_mom有關你們學校或活動教學的分享,獲益良多。:D

HKQQbaby

每週12 ...

Aimee, G-Ma 是這兩間學校的家長"代表"之一,
他們真實,坦白地說出各校的特色, 讓外校家長多認識這兩間近年愈受家長歡迎的新一條龍直資學校.
因為這類學校學校生活多元化, 不只看重學業, 更提供多樣的學術科以外的課外活動, 學生都較活潑, 不是"書呆子".

謝謝這類家長

原帖由 Aimee 於 10-1-5 11:29 發表
G-Ma,

自從細仔出世,已較少在網上分享,一來都講左咁多年,留番D新家長分享下,二來真係無咩時間,有時間都希望放多d係小朋友度。但我經常會睇你和Carlotte_mom有關你們學校或活動教學的分享,獲益良多。:D

HKQQbaby

每週12 ...

G-Ma,

HKQQbaby

每週12堂英文,當中包括兩堂Drama/e-performing art。
集會主要係英語/普通話,有時係雙語(英/普),甚少粵語(可能鬧佢地時或深層次的分享會用:D)。
每日另有reading period及兩段class teacher 時段,要睇係正班主任定副班主任上,邊一種語言的老師就講翻邊一種語言。
小一上學期,數學都係d基本概念及簡單運算,用普通話再加上係中文題,我女當時無適應上的問題。而且我相信老師對小一的新生都會俾適應期,真係表達唔到,都可用粵語回答ge。:p

原帖由 HKQQbaby 於 10-1-5 08:57 發表
Aimee

Pui Kiu每週有多少堂英文課? 學校集會時用粵語還是國語?
如果小一開學就用國語教數學, 學生易適應嗎?
謝!

喜歡評擊別人學校的家長們,

請你們自重,不要狗眼看人低、狗口長不出象牙,隨便肆意批評或踐踏別人學校,別人學校沒有用槍指著你們威逼你們子女入讀,你們是否有太多時間無處花?

Aimee

Pui Kiu每週有多少堂英文課? 學校集會時用粵語還是國語?
如果小一開學就用國語教數學, 學生易適應嗎?
謝!

原帖由 Aimee 於 10-1-4 14:41 發表
唔好意思,你後加呢一段,剛才無睇到,未答。
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!:igiveu ...

回覆 2# luckymother 的文章

luckymother, aimee 你們好! 我很同意你們的看法, 我都是培僑小一的家長, 雖然仔仔只讀了幾個月, 但他已經對學校很有感情, 而我覺得仔仔在學校所學的也非常豐富.

Aimee,

好多謝你中肯既意見, 同樣地我自己都好少去評論人家既學校, 始終我唔係該校家長, 認識唔多, 無資格去評人地好定唔好, 唯一只可以分享囡囡讀既學校我自己既親身經歷, 而我自己亦盡量中肯及理性.  往往見到D非我校家長講到繪影繪聲, 有如置身現場一樣, 真係唔知好嬲定好笑. 仲有果D為左抬高自己學校而惡意評擊人地學校既家長 . 其實每間學校都有自己優點同缺點, 我好同意尊重自己學校之餘, 亦應該尊重其他人既學校, 作為家長身教比言教更為重要.

原帖由 Aimee 於 10-1-4 13:46 發表
Ha! Ha!
各人處事方式唔同!我只係表達我對此事的睇法je,呢到係討論區,各人有權利發言。只係,話晒都叫"親子"王國,有理性及建設性的討論,互相尊重,我十分歡迎,亦樂意回覆,以作為孩子的榜樣。

至於你話"偏幫"、"數"、"唔好的地 ...

醒目開學勳章

原帖由 Aimee 於 10-1-4 14:41 發表
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!:igiveu ...

剛剛路過, 讓我也加一把口. 作為培僑家長, 一點都感受到甚麼政治色彩, 囝囝二年級, 每天回家只帶給我們一臉開心得像彩虹一樣色彩燦爛笑臉, 和一雙充滿泥濘色彩的波鞋! 他每天電視新聞報告前, 都會開心地和唱著國歌, 但他口中從來沒提及甚麼黨,甚麼派, 甚麼左, 甚麼右的, 所以不懂怎樣去洗他們的腦呀!培僑家長少回應, 是因為我們希望用更多的時間去分享孩子每天在學校裡的開心片段和學習成果, 入來bk 都只會花時間去學一些正面的資訊去準備好囝囝明天的生活而已!

我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!
如果真係要答,我的睇法係...(可能又俾人話偏幫學校...)
1.如果學校、家長,每日都同小朋友洗腦叫佢唔好曳、睇多d書、唔好吸毒、唔好媛交...得唔得呢?如果得,唔該俾D計仔點可以洗腦,等我洗下我女個腦。
2.幾年前(唔記得亞女幾多年級開始),學校每年都參加沙田YMCA的兒童議員選舉,五年級的學生(我女個級),每班會經過自薦,發表簡單的政綱,每人一票選出班代表,然後由班中成立助選團,共同討論政綱,印海報,然後在禮堂發表政綱,接受提問,再全校每人一票,選出學校代表。教識佢地呢D又點洗腦?
3.除了學校教育,還有家庭教育,你對自己的信心有幾多?
4.學校的教育,教育孩子多角度思考,明辨是非,日積月累,單是政治方面便改變嗎?
5.如果學校的影響力可以洗腦,你知唔知我地校監同校長邊度畢業呢?
6.政治,在我而言,大多都係爭取權力與利益的途徑,我作為一個小小市民,唔會睇佢係民主黨定保皇黨,真正為香港好的,就係好議員,可惜...唉!。

原帖由 尚宮大人 於 10-1-4 12:44 發表

:) 好似培橋咁,d 校董會管理層成員曾玉成、譚麗珠,充滿愛國政治色彩,培橋書院係咪一間洗腦學校黎架點解班培橋家長唔提?

Ha! Ha!
各人處事方式唔同!我只係表達我對此事的睇法je,呢到係討論區,各人有權利發言。只係,話晒都叫"親子"王國,有理性及建設性的討論,互相尊重,我十分歡迎,亦樂意回覆,以作為孩子的榜樣。

至於你話"偏幫"、"數"、"唔好的地方",我有以下的睇法:
1.我唔喜歡"數"人,我教孩子要正面睇事物,"數"好似唔係好理性,似係發洩自己的負面情緒為主多d。所以我真係唔多鼓勵,亦盡力控制自己唔好做。

2.至於"偏幫"同"唔好的地方"呢d係可圈可點,點至叫唔好?點至叫好?又唔係殺人放火,就算我係間學校的家長,我又有咩資格去話,咁做就叫做好,咁做就叫做唔好呢?唔係單對單教我個女喎,學校同老師係要盡量切合大部份小朋友的需要。舉例:如每日三樣功課,咁係好定唔好呢?完全無功課,咁又係好唔好?默書、測驗唔通知家長,又係好唔好?培僑每科(包括音、體、藝)都係專科專教,例如我女音樂科係學二胡,學校係找專科的二胡老師教,而唔係單係修音樂的老師。咁又叫好定唔好呢?好唔好,各人睇法唔同,亦唔係三言兩語就講到。所以我歡迎有興趣的家長,"具體"咁問學校的情況,然後去分析岩唔岩自己。

3.至於別人學校,我甚少會加意見,特別係開名係網上公開批評別人或學校,因為我覺得咁係好唔尊重別人,而且道聽途說的資料,自己都未知真假,係好唔負責任,咁做資料搜集,亦唔科學,對人地學校都好唔公平。

原帖由 尚宮大人 於 10-1-4 12:44 發表

:) 「唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語」我唔贊同依句說話。如果你係某間學校啲家長比意見時,唔多唔少都有 d 偏幫,意見會唔夠中肯。你係培橋的家長,試下數培橋的唔好的地方?同樣叫聖瑪加利的家 ...

多謝PKC 家長 - Aimee 向我們介紹PKC的information.

請問 "尚宮大人"等, 你們對SMC & PKC 提供的資料來自何方? BK? Newspaper ?

作為家長, 希望得到確實資料來源, 讓我們了解更多這類直資新校.

原帖由 Aimee 於 10-1-4 11:33 發表
Hello! 我係PKC小五家長。

唉!真係好怕D XXX VS XXX的topic...!

每間學校都有長處短處,個小朋友同家長適合邊一間,個間就係好學校啦,唔會"surely"邊間係最好的。兩間都係直資新校,有一定數量的家長支持,亦相信大家都有好 ...

醒目開學勳章

實在係忍唔到口. . .

"你係培橋的家長,試下數培橋的唔好的地方?同樣叫聖瑪加利的家長,數聖瑪加利的唔好的地方都好難。"

咁唔係家長嘅, 你又點知間學校點樣? 唔通各家長好似明星fans, 只會盲目推銷追棒?

閣下如此苦心提供"第三者" 意見, 實在係甘拜下風.

G-Ma, Hi!
這裡除了我和jojolam_ma之外,好似未有其他PKC家長回應。(如錯,煩請更正。)   
原帖由 G-Ma 於 09-12-29 23:05 發表
相信你係培橋既家長, 我認同pkc係一間好既學校, 但唔同意你講smc係一間brand 3學校.

smc同樣係有好多不同國藉學生及老師, 個人覺得smc亦可以算係一間較便宜既國際學校, 語言環境好好, 而且學校亦好注重學生德行, 各 ...

醒目開學勳章

I don't know why, but SMC can really attract negative comments.  
‹ 上一主題|下一主題