用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs Pui Kiu
樓主: kikivandewage
go

SMC vs Pui Kiu [複製鏈接]

Pui Kiu & SMC 兩間都是近年開始讓家長關注及受歡迎的學校, 各有特色 .我孩子讀P2 ,當初選SMC, 除了考慮教學語言方面SMC較優勝外, 還要考慮學校離家較近(將來讀中學時 孩子要自己坐車上學).
因為Pui Kiu 用的中英數教材是校本課程, 如孩子將來中途轉校, 未必可與其他官津校銜接, 這是家長需考慮的一方面.
而SMC除英文自編教材外, 中,數,常識都是用芳間的教材.

多謝尚宮大人報料。大家睇番視學報告,SMC其實仲係好傳統。睇番成條THREAD,我淨係覺得SMC學校或家長,借BK黎SELL學校,又故意將自己同其他學校拍埋黎講。唉,嘥氣!

一間學校最重要係教與學,呃唔倒人。。。

6.3 Enhancing the quality of classroom teaching and learning

醒目開學勳章

尚宮小人 都是某新學校打手,   拿SMC新校第一年(4-5年前)的報告打擊人地學校都唔方光彩,  如果要問學校資料又要執疑提供者誠信,  不如唔好上BK問料.   

尚宮小人這樣推介宏X,  破壞晒我對這校形象.

醒目開學勳章

原帖由 beibie 於 10-1-3 11:00 發表
多謝尚宮大人報料。大家睇番視學報告,SMC其實仲係好傳統。睇番成條THREAD,我淨係覺得SMC學校或家長,借BK黎SELL學校,又故意將自己同其他學校拍埋黎講。唉,嘥氣!

6.3 Enhancing the quality of classro ...

biebie,

並唔係我地SMC家長拍埋其他學校嚟比, 呢個TOPIC並唔係我地開, 我地只係將我地知既資料係到分享, 再者SMC家長亦無評擊任何一間學校去抬高SMC.

請唔好淨係係份報告到抽一句就斷章取義咁話SMC係唔好既學校, 其實份報告對SMC既評語有好多好好既部份, 特別係英語環境同學生既主動性等等.  SMC始終係一間新學校, 一定有改善空間, 我地家長並無話佢係天下無敵既好學校, 只係希望唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語.

6.3 Enhancing the quality of classro ...

醒目開學勳章

原帖由 尚宮大人 於 10-1-3 19:57 發表

單憑你依句說話,就證明你無睇過《全面評鑑》。

尚宮小人:

哈哈,  呢份報告年年都有人拿出來,  都睇了幾年,   我當年都有比料的,  我仲清楚過你喇!  眼見學校這幾年不斷進步及改進,  但年年都有人在此推薦,你是最積極的一個...

司馬昭之心, 路人皆見呀!  

醒目開學勳章

原帖由 尚宮大人 於 10-1-3 19:45 發表

其實我無睇過聖瑪加利的《全面評鑑》架,我 post 依個連結,並唔係想抬高培橋,我亦相信培橋有自己啲弱項。我只係希望樓主有多 d 啲資料,為自己啲子女揀一間適合啲學校。而《全面評鑑》係校外做啲,對每間學校啲好野同衰野都 ...

仲話唔係有問題,  在BK很多學校都有《全面評鑑》,  但你祗積極推薦一間,  甚有問題喇!

beibie,

每間學校都有優缺點, 寫報告的人亦不會只寫優點. 最重要的是學校有改進, 有進步 ,才會愈讓人受關注.
我們是用家, 亦是家長, 我們的實際体會和觀察才是最真實的 .文字的解釋並不重要 ,且我們表達意見時 ,明確自己是以現家長身份解答其他人的問題.

beibie, 請問你是哪間學校的家長?
無論如何 大家亦應公平討論 ,和氣表達意見.

醒目開學勳章

醒目開學勳章

請大家發言時注意一下態度, 並請平心靜氣地進行理性討論, 謝!

多謝版主維持秩序!
歡迎"尚宮大人" 改正錯誤.

原帖由 Geni 於 10-1-3 22:37 發表
請大家發言時注意一下態度, 並請平心靜氣地進行理性討論, 謝!

視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話英文如何,如何,其它中,數又如何?不順耳並不是打手!

hohoho2003,

如果你有認真睇我地家長既留言, 我地一直都明言SMC中, 數跟其他官津程度一樣, 無特別讀高一級, 唔會比人地特別好亦唔會差, 就係一般程度. 視學報告寫中, 數無英文咁好亦係事實(唔代表中, 數係差, 只係無英文科咁好), 因為英文的而且確係SMC強項, 每一位學生都得到學校既培養, 係聽說讀寫都有唔錯既水平.  呢D就係我地講既事實, 並唔係因為我地係SMC既家長就偏幫, 亦唔係力推, 有人問, 我地答而已, 呢個TOPIC亦唔係我地開.  反而我地覺得奇怪每次有SMC既TOPIC都有D新會員加入, 所講既永遠都係惡意評擊, 無實際例子就不由分說一面倒話SMC唔好(真係空口講白話).  

再者, SMC既校長亦唔係你講得咁不濟, 就我地所見佢一直都好用心攪好學校, 下面亦有幾位副校長, 同樣好熱心學校事務. SMC係要比學費既學校, 如果佢真係咁差唔會每年都有咁多人報名, 而且好多申請報讀既家長都有直接見過校長或副校長, 如果大家唔係覺得佢地有熱誠, 相信亦唔會揀SMC, 而且現在就讀既學生家長亦唔會繼續比錢讀落去, 仲升埋上中學.

份視學報告並唔係差, 絕對係可以公開分享, 不過請大家知道份報告係幾年前既, 學校近年亦相應改進左, 希望大家最好睇哂全份, 唔好淨係抽D要改善既地方加以攻擊.

原帖由 hohoho2003 於 10-1-3 23:53 發表
視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話 ...

Is the principal the same person with their previous secondary girl school?

After read through the Comprehensive Review Report (CRR) of SMC, I found there quite a lot things need to be improved especially in secondary section.  Meanwhile, there are more good comments in primary section.  

I have a feeling that SMC put more effort and resources in their primary section over past 6 years and less in secondary section.  Maybe, it is because the standard of secondary students are out of their control due to government allocation.

I guess SMC will put more effort and resource to improve its secondary section and the result of the public exam after its first primary graduated students went to its secondary school.

I also compared the CRR between SMC and TSL, it seems TSL is a little bit more mature and well established than SMC.  I guess the main reason is TSL has longer history and they only focus on primary school.  PLK put so much resources TSL as TSL is representing their brand more or less.  Finally, TSL has 3 different principals to run this school so they all put their effort and professional ideas to improve their school.

However, I feel so good about these 2 schools  as they have these Comprehensive Review Report  so that they know how to improve themselves. The most important is that they will take the comment and advice of the parents.  As I know, most of governement schools will not do this at all.

Actually, it is very hard to say which school is good or bad under 334 system.

原帖由 hohoho2003 於 10-1-3 23:53 發表
視學報告並非只突出優點或缺點,而是做得好有幾多,做得差有幾多,並非每間學校都一樣,當然有人並不想有人知!但如果是主要領導人又是以前表現不濟那位校長,幾年又如何?差不多!如果學術成績是好何須力推,家長只想知事實,並非空口話 ...

Hello! 我係PKC小五家長。

唉!真係好怕D XXX VS XXX的topic...!

每間學校都有長處短處,個小朋友同家長適合邊一間,個間就係好學校啦,唔會"surely"邊間係最好的。兩間都係直資新校,有一定數量的家長支持,亦相信大家都有好多待改善的空間,特別係活動教學對香港中小的老師和家長都係一個新挑戰,互相借鏡,取長補短,發展出一個適合香港的教學模式便最理想。

我同意G-Ma講:「唔係本校家長又唔清楚內情既家長唔好隨便比一D唔公平既評語。」不在其位,不謀其政。若我們不是某校的家長,從一些道聽途說的資料,便對該校作出評論,對該校真係好唔公平。
好鍾意囡囡學校的精神。Pui Kiu Spirit No.1 - Respect Each Other

PKC課本方面:
英文:主題教學,另附加部份My Pal are here、Text Type。
中文:選取部份內地人民教育出版社課本的文章,翻譯為繁體
數學:新一代出版社,再加以補充。
另有bookmax

醒目開學勳章

I don't know why, but SMC can really attract negative comments.  
‹ 上一主題|下一主題