用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 or 喇沙
樓主: 大B小B
go

英華 or 喇沙 [複製鏈接]

這些話題每次都會off topic.

樓主的問題係會否為搏喇沙而放棄YW. 我覺得仲要考慮有沒有弟弟. 如果有的話才值得考慮. 否則太risky.

LS扣門秒大抽獎的機要分別是幾多?

兩間都係大抽獎小學,無乜分別,不過有樣野唔同及好重要,就是英華座落深水步區,自然學生都以深水步居民為主,包括中學,而喇沙就座落九龍城區。

英華是直資小學.

原帖由 happyvalley 於 09-12-17 18:15 發表
兩間都係大抽獎小學,無乜分別,不過有樣野唔同及好重要,就是英華座落深水步區,自然學生都以深水步居民為主,包括中學,而喇沙就座落九龍城區。 ...

原帖由 happyvalley 於 09-12-17 18:15 發表
兩間都係大抽獎小學,無乜分別,不過有樣野唔同及好重要,就是英華座落深水步區,自然學生都以深水步居民為主,包括中學,而喇沙就座落九龍城區。 ...
YW 直資喎,何以是深水保為主?

原帖由 cfaye 於 09-12-16 22:58 發表
可唔可以分享1下邊間私校可以讓貴兒子參加大抽獎呢?

KTS, SFA & St.joseph

你肯定呢3間可以容許你大抽獎 ?問清楚好d喎

原帖由 cfaye 於 09-12-17 22:02 發表
你肯定呢3間可以容許你大抽獎 ?問清楚好d喎

SURE LA

叻女^^。但想問sfa 真係可以比你大抽獎? 以前係唔得喎

原帖由 cfaye 於 09-12-17 22:37 發表
叻女^^。但想問sfa 真係可以比你大抽獎? 以前係唔得喎

DBS 得左, 放番yw & sfa 比人...wakakakaka......

happyvalley: 你搞錯咗喇! 英華以前係津校, 2008年9月已經轉咗直資, 讀開嘅學生就會當津校咁唔駛俾錢, 但係新入嚟無論小學或者中學就要俾學費。

如果可以負擔12年嘅學費, 而英華收咗, 我會放棄派位, 因為派去喇小嘅機會比較渺茫, 而英華小學有一個好投入教育工作嘅snoopy校長, 我覺得英華又唔算係二線學校。 另外, 如果成績好嘅話, 二年級嘅時候可以再考喇小插班, 我識有人就係二年級先入喇小。

我覺得唔值得搏, 如果想搏都要揾番間好啲嘅私校做後備。

原帖由 GBAmon 於 09-12-17 11:01 發表
LS扣門秒大抽獎的機要分別是幾多?

你係唔係想講: LS叩門和大抽獎的機會分別是多少?

留意: 扣門的寫法應為"叩門", "扣門"的字義是有所不同的。

細仔去LS好D. LS 可能係最多細仔的名校.
原帖由 goodmama2003 於 09-12-17 11:04 發表
如果這2間比. 就是LS 好.

回覆 74# InitialD 的文章

細仔去LS好D. LS 可能係最多細仔的名校.
講得無錯,細仔比例真係幾高!

Ryan[img align=right]http://hk.f2.pg.photos.yahoo.com/ph/ahfachan/detail?.dir=/16de&.dnm=4394.jpg[/img]http://images3.fotop.net/albums3/afc/afc/two_brothers_2_very_small_001.jpg[img align=left]http://images3.fotop.net/albums3/afc/afc/two_brothers_2_very_small_001.jpg[/img]

原帖由 maglam1985 於 09-12-20 12:47 發表

happyvalley: 你搞錯咗喇! 英華以前係津校, 2008年9月已經轉咗直資, 讀開嘅學生就會當津校咁唔駛俾錢, 但係新入嚟無論小學或者中學就要俾學費。

如果可以負擔12年嘅學費, 而英華收咗, 我會放棄派位, 因為派去喇小 ...

Thanks you 妳,原來轉左直資!咁樣就兩間叉不多。

原帖由 VKwan 於 09-12-14 16:00 發表
問題係:入到先得架!
仲話YW2線,YW都唔易入啦!

Totally agree! YW very hard to get in. Snoopy Principal is very picky on choosing her students.
選學生非常細心,1st round已經親自見哂所有二千二百多個學生,對收生要求極高,很嚴謹。
‹ 上一主題|下一主題