用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sacred Heart accepted my girl's p1 app admission
go

Sacred Heart accepted my girl's p1 app admission [複製鏈接]

唔通呢兩年小得咁西利,之前都同我朋友交流下,我聽到佢由小一開始到三四年班....都有五六樣一日..跟住呢兩年都唔得閒同佢傾呢d..而家咁輕鬆?
原帖由 bkychan 於 09-12-14 23:31 發表
My daughter is now studying P6 in SHCSPS.  I keep on hearing people saying that SHCSPS has much homework and heavy workload.

I would like to say that this is not the case from my experience.  On aver ...

原帖由 reneeleung 於 09-12-14 17:39 發表
SH係非常傳統的修女學校.
AM SCH 頭100名入SHCC, PM SCH 頭80名入SHCC.

你呢個數字係穩入...仲有band2果堆好彩未計...下午班去好既學校(包括sh中學),約有百二人

早幾年,有個朋友個女由gh插到sh下午班五年班,入到黎成績一般,上唔返聖心中學添.....我諗佢唔叻又插唔到班,但叻入到黎成績又一般,好難解釋

原帖由 panbaby 於 09-12-17 21:46 發表
應該這樣想, 聖心是津校, 一方面受政府派位, 一方面又特別照顧自己的幼稚園, 小學的學生, 其中當然會有好有不好, 不似其他沒有小學的名校, 可以左選右選......

另外, 聖心是女校, 我想文科是較多人讀, 文科的成積當 ...

半途離開的我想大部份不是頂不住學業壓力,我聽到的都是考到另一所程度差唔多但唔駛比錢既學校,一係就程度差唔多但全日制既學校,咁耐以黎,我只聽到一至兩個係個女讀唔掂的,十幾人都係因為唔駛比錢同全日制而走
‹ 上一主題|下一主題