用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 北角城市中心 鋼琴 速成 1年8級
樓主: ShatinMaMa
go

北角城市中心 鋼琴 速成 1年8級 [複製鏈接]

哈哈!你肯做白老鼠,都算唔話得,不過相信D家長都不會太認真去對待。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 呢個好正

我女琴老師講過, 幾無天份既學生, 只要肯努力一定考到8級, 問題係點去練姐, 一年由零變8級? 每日練16個鐘, 黎黎去去3隻歌+scale無話唔得架!
原帖由 小伊 於 10-1-25 12:41 AM 發表
三首pieces每首一級,scale一級,broken chord一級,sight reading一級,樂理2級,共8級。

我上次睇本雜誌(呀女學校唔洗$$$果d既), 個封面係我唔記得佢性咩, 但係一個幾後生既男仔幾廿幾三十咁上下, 話佢係教琴既, 拿左個唔知咩教學獎, 佢話佢好like教小朋友, 有個學生唔知3歲定幾多, 話佢教左佢幾個月, 識五級d書, 唔知係真定咩

原帖由 哈爾濱 於 10-2-6 23:25 發表
我上次睇本雜誌(呀女學校唔洗$$$果d既), 個封面係我唔記得佢性咩, 但係一個幾後生既男仔幾廿幾三十咁上下, 話佢係教琴既, 拿左個唔知咩教學獎, 佢話佢好like教小朋友, 有個學生唔知3歲定幾多, 話佢教左佢幾個月, 識 ...

我都睇過果本雜誌, 佢仲話建議幼稚園學生每星期學3次琴, 本雜誌話果個學生的媽媽買了一個好似一百萬的三角琴比個仔練琴.
如果我無估錯, 果個後生仔老師的爸爸也是教琴的, 是國內門派的.

係law, 就係佢la

每星期學3次琴, 佢都真係............
原帖由 do-re-me 於 10-2-6 23:46 發表

我都睇過果本雜誌, 佢仲話建議幼稚園學生每星期學3次琴, 本雜誌話果個學生的媽媽買了一個好似一百萬的三角琴比個仔練琴.
如果我無估錯, 果個後生仔老師的爸爸也是教琴的, 是國內門派的. ...

雖然我唔係果位老師門派, 不過年幼學生一星期上2堂係真的。我睇過一些音樂研究,年幼學生學琴每堂上15分鐘,一星期上2堂,比一星期上30分鐘更好。不過唔會有媽咪有咁多時間帶小朋友一星期上2堂, 仲要每次只係15分鐘.....
原帖由 哈爾濱 於 10-2-7 00:19 發表
係law, 就係佢la

每星期學3次琴, 佢都真係............

講嘅又系邱世杰,又一揾襯之作,當D媽咪系水魚。

比條Link大家八下!
http://www.rickyyau.com/

回覆 1# 小伊 的文章

人地的客仔全部係BANKER既仔女喎,唔係做大眾生意架,都唔關我地事啦!

(但我見佢個樣真係好似亞洲音樂神童張如城~

亞洲版William Hung是也!

係不同的消費群吧. 當然有家長不置在,連琴都買~40幾萬,學費又成何問題? 香港地沒有"水魚"的阿媽吧. 那群消費者,更加是精明消費者.  只是願不願比premium, 換取你想要的東西. 各取所需. 香港地很多人愈貴愈愛. 追求的是不同的層次.
有人愛用15分鐘吃15元餐旦反快餐;有人愛用3小時吃數百至千元法式全餐, 有什麼問題?
考到8級卻被批評沒有良好基礎, 考級只是reference,人地自己不介意根基未穩, 旁觀者為何那麼肉緊? 況且, 苦練十年才考到8級的人,根基可以一樣未穩.  所謂學海無涯啊.
不要眼紅,不用羨慕,不要灰心, 看看口袋裡的budget,睇餸食飯, 計劃短期目標; 長期目標; 不要拿自己(仔女)同人比.

ps. 其實比得起$的話,小朋友有天份的話,我都唔介意攞下8級,有時間先再補下基礎.哈哈.

原帖由 小伊 於 10-2-18 14:50 發表
講嘅又系邱世杰,又一揾襯之作,當D媽咪系水魚。

唔怪得咁多人比茅山師傅坤啦,比錢就以為執到好野。你肯比錢跟William Hung學跳舞, 跟張如城學唱歌,收錢嘅固然開心,比錢嘅又幻想可以成為明日之星。好!Please go ahead.

原帖由 dogmonkey 於 10-2-24 10:53 發表
係不同的消費群吧. 當然有家長不置在,連琴都買~40幾萬,學費又成何問題? 香港地沒有"水魚"的阿媽吧. 那群消費者,更加是精明消費者.  只是願不願比premium, 換取你想要的東西. 各取所需. 香港地很多人愈貴愈愛. 追求的 ...

可能我地係講緊有無八級程度,考左八級試未必代表有八級程度......有八級程度既意思,係拎首八級歌彈得到的,考左八級個虛名,但拎首八級歌都彈唔到......自己都慚愧啦,唉

而家好多人都講,大學畢完業出黎,都無大學程度.....

學鋼琴沒有速成的

不是吃快餐

要慢慢浸的

8級琴同其他樂器一樣, 應該話無一種樂器係唔駛練習而又會識彈識吹。而家係學樂器, 唔係音樂班。

世間上那有不勞而鑊的事情?
就算一年可達八級, 那又如何? 學音樂是用來享受的..
一定死好多細胞

原帖由 tinaleung 於 10-2-25 12:28 發表
8級琴同其他樂器一樣, 應該話無一種樂器係唔駛練習而又會識彈識吹。而家係學樂器, 唔係音樂班。

問題係比錢果時實話'mud'都得, 到唔得果時佢緊係話你無天份/唔夠勤力/上堂唔夠密......
‹ 上一主題|下一主題