用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (SC及KV)有無唔寫求位信都wait到?
go

(SC及KV)有無唔寫求位信都wait到? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

絕對同意!
如果因為寄求位信而取錄,我估佢地下年可能會收到及處理過萬封信。

My friends' daughter she is on SC waiting list last year, she keep sending letter to SC but still cant get an offer at the end.

我覺得只系好marginal case先有用, 一封就夠, 千奇咪聽人講一個星期一封, 我系校長即時整個大交叉過你嘆下...

exactly, 其實佢地一早已經有定 waiting list 的次序, 只會在"同分"的情況下有求位信會有advantage

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:43 發表
我覺得只系好marginal case先有用, 一封就夠, 千奇咪聽人講一個星期一封, 我系校長即時整個大交叉過你嘆下...

我其實覺得求位信都是人寫你寫, 個個都驚蝕底所以個個都寫.... 所以嘛..... 已經由"本來有用"變成"基本動作", 難為了校長咯!

原帖由 bcw 於 09-12-17 18:35 發表
我小朋友兩間都waiting(=reject)。
知道應該有位6~7月可以流番出嚟,其實學校一定有一份根據所有條件而定「真正」的waiting list。
我懷疑佢會唔會因為有人寫咗19幾封求位信而將原本佢無咁想收嘅小朋友變成優先取錄呢?
...

有寫同無寫, 是家長心理上會好過點, 起碼"做得既都做左" no regret 嘛!
原帖由 bcw 於 09-12-18 12:19 發表
其實求位信可否去到校長那處都成疑問?

如果佢逐封睇,我相信佢無曬時間處理其它校務。

如果我係佢,我會直情唔睇,因為你認為有什麽形式的信佢沒有收過?

對佢嚟講無論你寫得如向動之以情,佢都見慣不怪。

況且求位信係out  ...

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-18 12:14 發表
我其實覺得求位信都是人寫你寫, 個個都驚蝕底所以個個都寫.... 所以嘛..... 已經由"本來有用"變成"基本動作", 難為了校長咯!

...我覺得系..難為郵差叔叔多d....

打過去kv問, 佢地根本就唔想收求位信....

我 : 我小朋友係waiting架, 要唔要寫信黎俾校長表示願意等呢??

職員 : 唔使架喇..... 我地waiting都有分先後次序, 一有位我地就會逐個call架喇.....

我 : 真係唔使寫信黎呀??

職員 : 唔使架喇......

最後我都無寫, 因為都有offer係手, 佢打黎先再考慮喇

agree

醒目開學勳章

我上年一封求位信都無寫過,
本來諗住讀收那間 ....
怎知, 8月時另一間無端端話收亞仔,
反而仲令我煩了很久, 唔知讀邊間好 ........

所以係你就會係你,
隨緣一點吧 .......

原帖由 bcw 於 09-12-17 18:35 發表
我小朋友兩間都waiting(=reject)。
知道應該有位6~7月可以流番出嚟,其實學校一定有一份根據所有條件而定「真正」的waiting list。
我懷疑佢會唔會因為有人寫咗19幾封求位信而將原本佢無咁想收嘅小朋友變成優先取錄呢?
...

原帖由 jean2003 於 09-12-18 12:31 發表

...我覺得系..難為郵差叔叔多d....

衣家少左人寄信, 系創造就业机会至真

我個女倆間都係Waiting,但我都無寫信去,因為我個女原校已經收返,所以都唔想搞o甘多,到時真係收到信至再算。

多一個機會,
多一個煩惱,
多一個決定,
既然老天都幫我選擇, 何必強求...

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:43 發表

一星期一封? d人仲會有咩野寫? 問校長食左飯未同諗成點?
俾我就乾塘...

其實求位信都係俾無心儀offer既家長買個希望,當無offer在手既時候,我地做家長既一定好心急,寫求位信係唯一可以做到的

My younger son had originally been placed on the waiting list and subsequently rejected by Victoria (PN) so I wrote a letter to the principal. Finally in Oct, I received a call and asked me to register! Then I personally thanked the principal. She mentioned that one of the reasons my son got in was because I wrote the letter early! Of course one can never be sure whether this is the real reason but at least it's from the horse's mouth!!

原帖由 conniewww 於 09-12-21 10:40 發表
多一個機會,
多一個煩惱,
多一個決定,
既然老天都幫我選擇, 何必強求...
somebody一個機會都冇架

今年好多幼稚園都收多...所以waiting list 會比較難有位
‹ 上一主題|下一主題