用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校係唔係要求一個全職家長
go

名校係唔係要求一個全職家長 [複製鏈接]

名校講成績谷學生,往往變相要求家長亦投入。如果個細路入咗,係唔係家長其中一個要全職幫佢過渡先得,有名校無家長可以講講自已的經驗。
   0    0    0    0

我覺得名校通常 prefer全職媽咪, 但同時又會prefer 家境唔錯的, 即爸爸係專業人士個D.

你會唔會因為個仔女入了名校而離職幫佢功課

因為名校功課壓力大的關係,如果唔全職幫佢睇功課,怕會追唔上。所以仔女讀名校的其中一個cost係父母其中一方要放棄工作,專職照顧子女,因為大家都知道工人係無用的,功課始終都係父母自己跟先得。

我識啲家長都係要返工嫁..不過有補習老師+家長自己都要跟囉!
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

我諗唔一定既,照顧到成績就得啦!

外人好難代替父母跟好功課

教仔女功課好花心機,補習老師有時都好難做到。如果校方功課壓力大,唔想見仔女讀得好辛苦,打擊佢地的自信心,或者真係要考慮專職專教。

我想不可能要求全部甚至大部分學生都有個全職家長照顧學業,正常也沒有需要這樣。只要每天花半小時至一小時檢查一下便足夠。留些時間一起看書打球更有益。

這只是我的經驗,小兒的學校也不是人們心目中的頂尖名校,只是他喜愛的好學校。

醒目開學勳章

當然有係最好,起碼功課,默書考試可以跟得足D,
全面D,亦滿足到老師既要求
當然,過渡期後上到去三,四年班,最好就自己攪掂囉

是名校也好;非名校也好... ...

可以培太子讀書都是父母的榮幸,好好享受吧

我就唔係全職家長,我覺得他們是找一些會付出時間,心思教導小朋友的家長..

我唔係名校家長,但識得兩個朋友,各自有兩個仔讀DBSPD,佢地全部都係全職返工。

名校有得揀應該都會prefer揀全職家長,支援點都會好d,但邊道黎甘多全職家長?

原帖由 shmom 於 09-12-21 20:22 發表
我唔係名校家長,但識得兩個朋友,各自有兩個仔讀DBSPD,佢地全部都係全職返工。

名校有得揀應該都會prefer揀全職家長,支援點都會好d,但邊道黎甘多全職家長? ...

Fathers are professionals e.g. famous doctors/ solicitors/businessmen lor ...........
Mothers can be housewife then

我有同事個仔讀DBS, 個同事係工作狂, 再加上已離婚, 小朋友既日常生活都係工人負責, 所姒我覺得未必一定, as long as 個小朋友可以handle到學校既要求就應該冇問題!

全職媽咪可以幫學校做義工, 同多d時間跟小朋友功課

Totally agree!

原帖由 中英數常 於 09-12-19 22:30 發表
可以培太子讀書都是父母的榮幸,好好享受吧
‹ 上一主題|下一主題