用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 ...
go

我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 [複製鏈接]

原帖由 chung222 於 09-12-22 10:45 發表
我教佢講英文,佢一學就識,但廣東話就學來學去都唔識~一係就講唔正~~咁我係唔係比佢讀國際學校好D呢?
想問你地個小朋友係唔係都係學英文會學得快過廣東話? ...

我仔一早未夠2歲已經識哂a-z
而家番左學3個月都只係學到"人口耳門爸媽手月" "日" 學極都唔識
中文自己好難教
英文好易.因為太多教英文既教材同dvd

原帖由 chung222 於 09-12-22 12:32 發表
想同佢轉番中文台呀!轉來轉去都失敗,我用中文問佢,佢應該答中文,用英文問佢,就答英文羅,这才正確吖嘛!

番學啦番學有幫助
至少每日多3小時有人同佢講中文
我仔番左學好左好多

原帖由 Silverhawk 於 09-12-22 15:34 發表
我個仔情況都差唔多, 番咗幾個月學, 都只係識幾隻中文單字, 剩係個"月" 字, 都教咗幾十次, 教極都唔識, 英文呢, 只要講過一次就記得, 有次我教佢過山車及摩天輪的英文, 只係隨便教吓, 無諗過佢會記得, 點知一個星期 ...

咁我仔好小小時佢係學校學完我地抽問佢.佢已經認到
不過我地都每日同佢溫習.
我地唔用學校既字咭因為有圖畫
我自己寫D咭比佢只有字.
我覺得咁先可以MAKE SURE佢係認到字唔係圖

原帖由 abinayams 於 09-12-22 22:31 發表
我以前也覺得教女女英文生字易過中文生字, 後來買了一套幼稚園認字卡(新雅文化), 只有字, 沒有圖, 它有155個單字, 是按教署幼稚園指引編制, 是基本幼稚園兩年內應學的詞彙, 我每天跟女女認5 張, 第二天舊五張加新五 ...

想問下幼稚園認字卡(新雅文化)<-係邊度可以買?

THANKS
‹ 上一主題|下一主題