用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Band 1 率... ...
go

Band 1 率... ... [複製鏈接]

原帖由 中英數常 於 09-12-29 13:08 發表
假設甲校上年度學校小六生總人數為160人,屬於大班教學,而且考獲Band 1成績有90人,即是說有56%左右考獲Band 1成績,又假設學生家長在選校時策略錯誤,最後只得80人成功,即50%入到英中,此50%數字就是甲校向外公告該學年入讀英中 ...

我唸BANDING應該係兩次TSA + 呈分試 + 中一分班試而影響, 應該唔關最後入邊間學校事。

而學校公佈既升中名單, 只係比家長做一個參考。真正校內有幾多BAND 1學生, 就真係只得老師/校方至知(而且亦不能向外公佈)。所以小六學生派成績表見家長時, 老師都會提點家長應為自己子女選擇邊個BANDING既學校。

原帖由 中英數常 於 09-12-30 14:11 發表
silvia_ng
首先多謝你的指教,想請教TSA是什麼?

其實學校學生人數越多,成績好的學生自然會越多呢?

TSA = 全港系統性評估

好似我地以前既學能測驗,而家就係小三及小六學生會考。不過好似唔係科科都全部人一齊考, 只係RANDOM搵學校既一部份學生考。(聽聞好似搵哂4月出世既學生又唔定, 如有家長清楚, 煩請指教, 我都好想知)

當教署收到TSA成績, 就知呢間學係全港排第幾。 之後再根據學校既呈分, 就知呢個學生大約係排全港第幾。要注意既係, 有可能觀塘區既BAND 1 學生, 未必有中西區BAND 1學生咁好, 所以教育署係有一個全港學生排名。學生要去考自行果陣, 果間學校係可以向教署查詢學生全港排名既。

學校人數多,不代表好成績既人一定多。只係佢有多D機會教出多少少好成績既學生。
但一間學校如果冇心教 / 教得唔好, 比你300人一級, 都冇用,分分鐘只得1/10人係BAND 1 (即30人)。反之一間小班教學, 一級得70人既學校, 全部學生都考得好, 咁就全部都BAND 1啦。

原帖由 Yukyuk 於 09-12-31 17:04 發表
TSA不是分BANDING GAR!

貴  子女對上連續兩屆之師兄及師姐之 PRE S1 HKAT 成績係用作調整分, 再加上小朋友小五小六三之呈分試後之校內排名來計BANDING.

不要估估下!

1) 全港性系統評估的設立目的

為政府 ...
TSA計BANDING都係一個小學校長話比我知既, 如果唔係大家都唔會谷得咁利害啦。

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間, 對上兩年既中一分班試 + TSA就會幫學校分別到邊個學生實際能力係強D。
如果只睇分班 + 中一分班試, 咁就未必有該校最準確既程度表現。
‹ 上一主題|下一主題