用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Science Project
go

Science Project [複製鏈接]

Science Project reply

我覺得個Science Project係好唔公平!第一,Year 1 and 2係家長做多,第二,好多science project都做得唔合規格,又冇做report,的老師會叫選出來的學生家長再做一次,如果係要再做過,咁點解要選佢?有些選中的家長再做了幾晚通宵!有的老師只選一些她們喜歡的學生,叫他們代表個班去參加science fair,(可能個的學生英文講得好的掛!) 叫他們再做過個Presentation. 請問,咁的老師教左的咩呢?如果係咁,不如一開始就叫個一、兩個英文好的學生做就算啦!我真係好希望有家教會的人或校長見到呢段回覆!
我認為如果個Project做得好,老師應就呢個Project教下個小朋友去發輝及如何Present得好些,比個學生有幾會Present 下,而唔係次次都揾做一、兩個英文好的嘅同學去表演,一味叫家長再做好的去比你學校去show off.

Science Project reply

正是這樣,老師應該盡量公平地比較各同學的Project, 從內容,表達技巧,講解(Presentation),各方面評分,個Project係咩樣就咩樣見人啦,有咩理由要個家長再執過先見人呀!要再執過既即係唔得啦!我都係以本着和小朋友親子活動學習為目的,但其他同學家長話比我知這情况時,我就覺得好氣憤啦!
有些小朋友可能比較好Language,may be native speaker family, 的老師就淨係咩部揾個個學生做,冇既,貪方便,人之常情!表演又揾佢,班長又揾佢,show 咩都揾佢,但係我想話,咁其他同學呢,咩都揾現成,咁我比成5000蚊學費做咩?洗唔洗 比的機會其他人, 發掘同訓練下學生們的能力先得架!

有樣嘢唔知係咪我敏感呢!?好似最近既Openday同新落成既concert hall, 之前有捐左錢,一人一瓦,at least 5000元以上的家長的小朋友才有幾會被安排上台表演和有音樂晚會入塲卷,如果係真,早講呀!我都會考慮捐下,比我小朋友有幾會上台表演下呀!

原帖由 15分 於 10-3-2 13:53 發表
朋友,

你也有此同感. 但如細心再看你何能更氣憤(問問子女台上是誰!).這文化不改,只有各自找空間發展.我相信校長的slogan,但要你自己去發掘出來,發展好,再向校方推薦.  還可能下次的concert又是那些節目....好的.... ...

係呀!我都各得班班個老師都有的唔同!有些朋友的小孩在其他班,聽佢地講的老師做法都唔同啦!真係睇你好唔好彩!!!

原帖由 15分 於 10-3-2 15:29 發表
"自由報名"相信是你小朋友班出現,我個班就係老師推選.表演機會,一般是指定人員-->當然他們是有能力擔正,但班中或其它班又怎可能找不到取代呢!!!  當大家看穿了,"又是他,又是這個節目', 再好看也是@#$%^,我相信連何主 ...

我個小朋友都好勇躍舉手架,但老師就成日都唔揀佢,揀的native或特別答來答去都係個幾個,觀課時係咁啦!

原帖由 iman2001hk 於 10-3-2 15:40 發表
係呀!我都各得班班個老師都有的唔同!有些朋友的小孩在其他班,聽佢地講的老師做法都唔同啦!真係睇你好唔好彩!!!

當然了解啦,但做戲還做戲,睇到自己小朋友係咁舉手你都唔揀佢答下,淨係揾個個,都幾唔開心!

原帖由 15分 於 10-3-2 15:58 發表
觀課是一場戲,當然老師會找最有信心的同學回答.不要太擔心,最重要看你的小朋友是否投入參與或是在day dreaming.

唔好點名啦!總之就係假啦!

原帖由 mui888 於 10-3-2 16:07 發表
可能真係每班都唔同.  我每次觀課時老師都好醒目甘盡量俾機會唔同既小朋友答.  而有時仲刻意俾d簡單既題目叫d唔舉手既小朋友答.  反而小朋友告知某老師平時d堂無觀課日甘有趣...
邊班老師甘唔識做?
...

我個人同同班的其他家長都覺得呢位老師比較板!佢喜歡的座定定、唔多出聲既同學仔,佢成日好似唔多記得的學生咁!可能淨係記住某一、兩個!

原帖由 kyliema2006 於 10-3-2 16:21 發表
聽落呢個老師真係唔係好知CKY的教育理念呢!有冇同呢個老反映,好傷小朋友的弱小心靈呢!

你個小朋友係幾年級呢?

係呀!係呀!

原帖由 15分 於 10-3-2 16:33 發表
iman2001hk ,

絕對明白你的心情,都是部份家長的心聲.

學費有份俾,所謂"另類學習'又冇份.再者連堂都冇得上,老師也說"點上堂呀!"走了部份去練習....可以是"Lost Lost" ...

直頭係啦!

原帖由 mui888 於 10-3-2 16:57 發表
我都覺得安排上堂時練習唔係幾好.

所以,我認為學生做左既 Project 就不應再重做才公開,有些Science Project連個Report都冇,又揀左佢,叫個家長同個小朋友補做。咁其他做左又準時交個的点計先?你話個Project 有小小修補就話啫,家下係成份再做過woo!有冇攪錯呀!總之,有的老師唔係揀Overall最高分个的,係睇邊個Presentable 的!假到死啦!

原帖由 rhythmwawa 於 10-3-2 19:04 發表
我都唔贊成用課堂時間去排練, 因為錯過了的時間及知識係無人會補俾你, 要靠自己。不過, CKY已經唔係好過份, 朋友個仔係直資名校中學部讀, 佢話無年3月份, 每天課室人數不會多過10個 (平日40+人一班), 唔係去左比賽,  ...

Presentation都可以谷者,佢揀左你個小朋友之後,你估佢唔叫你同佢練咩!

原帖由 penguin_chick 於 10-3-4 03:22 發表
science project公平不公平,真要看你的觀點。所有同學都有機會做,有機會在班中present.只是每班有一兩位同學可以present多一兩次,但重點還是在於從做project 中學習,如有家長完全替學生完成project ,又得到冠軍,你以為對你 ...
‹ 上一主題|下一主題