用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(駿景園)Playgroup
go

樂基(駿景園)Playgroup [複製鏈接]

原帖由 mimicatmao 於 09-12-31 22:42 發表

我覺得好失望是因為女兒面試表現非常好,不僅回答了老師的所有問題,還背誦了唐詩和三字經。我們報讀的是國際班。不知道他們甄選的標準是什麽,我們又哪裡不夠標準。 ...

好感受到您而+的心情. 可以考慮寫一封信比HKPS(Ascot), 一來有可能知道原因, 二來佢哋見到您對學校嘅誠意, 可能會將您的priority向前推! 我記得間學校都幾受理d家長的comment, interview嗰日等到我有d嬲, 一問佢哋就5分鐘內有得IN.

原帖由 hellobean0731 於 10-1-1 16:08 發表
Dear MAMAMEEE,

我也是住在第一城,阿女08年1月出世,雖然樂基on the waiting list, 但嘉德麗也收了她,請問小時候好嗎?知唔知幾時開始收生?

其實我想幫阿女找一間一條龍學校直升(如可以的話),請問沙田區有沒有一條龍學校?
:lo ...

純粹個人分享, 大家一起商量吓! 樂基和嘉德麗都係academic的學校, 升上傳統小學有一定的support. 但本人對嘉德麗已於N1開始已唱遊弟子規的理念感覺一般, 學校沒有太特別的賣點. 我有一個朋友住第一城, 由嘉德麗轉了去小時候, 而且贊不絕口. 主要因為小時候對小朋友在N1時照顧好. 但又想學到多D嘢, 又想有直升的機會嘅話, 就未必係您杯茶.

除咗沙田區, 會否考慮大埔區? 大埔SPN和CWB的St Paul Convent有連繫, 女畢業生申請入讀其連繫小學成功率較高, 唯一的係您想唔想阿囡係中小學都係讀女校?
‹ 上一主題|下一主題