用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生應否談戀愛
go

初中學生應否談戀愛 [複製鏈接]

你們做家長的認為怎樣?比d意見?
   1    0    0    0

原帖由 cw0723 於 10-1-4 11:10 發表

Obviously too young and inmature for them to start in Junior College.

依件事唔係你話唔想就唔會發生,通常係發生左先諗辦法解決,好多家長同個細路會因為厘件事搞到反面。
而家唔應該討論件事對與錯,或者應唔應該;而係討論點樣做先既可以拉番個細路出黎,又可以維持番個關系,好似以前咁。

一點不假,

時代不同了,若避不開這事的發生,要認真正面對待的話,應是問:

初中生要如何談戀愛?

父母應如何應付?

我也為此情緒受困,親子間正受考驗!

原帖由 pineapple0983 於 10-1-5 11:14 發表

依件事唔係你話唔想就唔會發生,通常係發生左先諗辦法解決,好多家長同個細路會因為厘件事搞到反面。
而家唔應該討論件事對與錯,或者應唔應該;而係討論點樣做先既可以拉番個細路出黎,又可以維持番個關系,好似以前咁。 ...

初中生拍拖會引起好多問題,例如:
*因為拍拖會疏懶功課;
*拍拖總唔可以飲水飽,D錢點黎?
*拍拖佔左大部份時間,同屋企人、朋友關系疏離;
*搞出事點?會唔會坐監?
莫講話初中生,中學生、大學生都好影響日常生活吓。
沉迷上網、打機、交友都可以暫停,依樣嘢就好難。所以,殘忍D都要,係盟芽階段就要踩扁佢。如果佢咁有愛心,叫佢做吓義工算。

醒目開學勳章

讚成就唔讚成,不過萬一既話,都唔可以好似我地阿媽既年代做法.....唯有溝通,分析利與敝。

我都有時聽到我女講有校內這些問題,例如:A同B拍拖,C暗戀D, 聽起上黎好開心, 因為佢肯講你知, 我又回應下佢,唔以得以前我地唔敢係阿媽面前提!

最緊要佢地肯講, 否則出左事就難攪。

咁應該點做, 佢地好似真係真心相愛咁!

醒目開學勳章

原帖由 cw0723 於 10-1-5 13:48 發表

同級嗎?你點知呢?

回覆 7# cw0723 的文章

真心相愛?
天長地久呀?
點知聽日果個會唔會好d?
都係睇定d好, 如果過到時間的考驗, 我就信你係真心相愛

原帖由 cw0723 於 10-1-5 13:48 發表

老土D講,係真心相愛就應該為對方好,唔好因為拍拖影響對方將來既前途。
如果真係冇彎轉,你又唔忍心,咁就要2口6面傾掂佢;要有條件,要成績好過唔拍拖時,同唔好搞大單嘢出黎;即使咁,都唔表示你完全接受佢拍拖。
跟住睇吓佢開番D乜條件出黎。
再唔係搵多D嘢纏住佢,等佢冇咁得閒;等貪新鮮既感覺過左就自自然然去番以前咁,因為要兼顧拍拖同讀書真係會好攰。
同埋要作最壞打算。

初中的女兒偷偷拍拖,我以為我可以處理到,到最後才知非意料般輕鬆,

又以為可以做個開明母親,原來自己的虛情假意反而令事情更複雜,令女兒更無所適從,令自己更情緒低落,

你说的道理我全都說過,但我感覺到她情難自控,陰奉陽違,

自己對她投不了信任一票是事實,不阻止又做不到,要阻止只見她不停找位扯謊......

請教,可如何解困?

原帖由 pineapple0983 於 10-1-5 17:32 發表

老土D講,係真心相愛就應該為對方好,唔好因為拍拖影響對方將來既前途。
如果真係冇彎轉,你又唔忍心,咁就要2口6面傾掂佢;要有條件,要成績好過唔拍拖時,同唔好搞大單嘢出黎;即使咁,都唔表示你完全接受佢拍拖。
跟住睇吓佢開番D ...

好難相信初中生的愛情有幾"真", 就算當時"真", 又可以keep得幾耐?
最可怕系"愛情大過天", 未能理性面對分手問題, 輕則影響學業, 重則做出過激行為, 例如前幾天的港大女生, 多可惜呀!

回覆 11# Annabellalaw 的文章

可唔可以係男方入手?

了解下男方的背景, 然後再見招拆招, 留佢晚飯, 週六日一齊出街, 叫佢約埋父母, 好似好開通咁, 實質係比壓力佢, 等佢知煩, 縮

又或者, 了解男方後, 覺得現階段的兩小無猜, 對學業有動力呢?

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-5 22:20 發表
初中的女兒偷偷拍拖,我以為我可以處理到,到最後才知非意料般輕鬆,

又以為可以做個開明母親,原來自己的虛情假意反而令事情更複雜,令女兒更無所適從,令自己更情緒低落,

你说的道理我全都說過,但我感覺到她情難自控, ...

有冇試過比佢睇D反面教材?呢,即係嗰啲中學未畢業就搞大個肚,然後以後幾年冇嘢做,跟住悲劇收場嗰啲例子呢?再唔係搵嗰啲十三四歲女學生係廁所窗口十幾樓掟個連埋臍帶BB落樓,最後個男友坐埋監既例子。。。。。
雖然知道個女唔會咁極端,但起碼比個警告佢,唔小心就會咁結局。因為搞大個肚,個女仔好難起番身,其它就易搞D。
lafayette 講得有道理,比壓力佢兩個,等佢哋首先唔好搞大件事先;然後再睇可唔可以化腐朽為神奇,等佢兩個互相扶持,過完中學再算;到時人大左,諗嘢都成熟D。我相信個女日日番黎都為e件事同你嘈交,佢自已都冇癮,除非個男仔係後面立心不良挑撥遮。
我認識有人可以咁Handle,效果都唔錯,叫做冇辦法中既辦法喇。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 pineapple0983 於 10-1-6 11:53 發表

有冇試過比佢睇D反面教材?呢,即係嗰啲中學未畢業就搞大個肚,然後以後幾年冇嘢做,跟住悲劇收場嗰啲例子呢?再唔係搵嗰啲十三四歲女學生係廁所窗口十幾樓掟個連埋臍帶BB落樓,最後個男友坐埋監既例子。。。。。
雖然知道個女 ...

呢個方法應該係佢地4年級已經要灌輸定嘅思想,
現在已經盟芽,好似難些。

我好幾年前睇過一本書「哈佛的女孩」,
她的父母就係用呢種方法,
我都有跟隨,都幾得,
因阿女唔聰明又唔靚。

但不幸,作者嘅女兒都有早戀,
因為佢個女又聰明又漂亮,
佢都有拆散個女嘅早戀於盟芽時,
但我唔記得係什麼方法,
大家可以去商務睇下參考下。

利用反面教材一定有做,但四年級開始灌輸就忽略了,

不怕,對下還有两個,我提早步署,謝謝提醒!

「哈佛的女孩」?我到書局瞄瞄,thanks!

上一段戀情我令她忙至沒時間培養(她埋怨),現在她像明星保護地下情般,萬事都"無可奉告",我回贈"no得傾",就此膠着,

quote]原帖由 ZZdaphne 於 10-1-6 20:30 發表

呢個方法應該係佢地4年級已經要灌輸定嘅思想,
現在已經盟芽,好似難些。

我好幾年前睇過一本書「哈佛的女孩」,
她的父母就係用呢種方法,
我都有跟隨,都幾得,
因阿女唔聰明又唔靚。

但不幸,作者嘅女兒 ... [/quote]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-7 13:22 發表
利用反面教材一定有做,但四年級開始灌輸就忽略了,

不怕,對下還有两個,我提早步署,謝謝提醒!

「哈佛的女孩」?我到書局瞄瞄,thanks!

上一段戀情我令她忙至沒時間培養(她埋怨),現在她像明星保護地下情般,萬事都"無可奉告" ...

1)避免女兒太注重外觀,太貪靚
2)唔好畀女兒睇愛情小說或漫畫

我依稀記得本書寫係唔好畀機會佢地太愛美,
太注重外表,特別是p.5-6,
太美就會引起男生留意,繼而發生愛意...

睇愛情小說就會令佢地對愛情有憧憬,好想嘗試。
阿女都話我知小5-6時,佢某D女同學都有睇,
性格就會怪怪地.......

識得你太遲.....我女兩點都中point,貪靚已經唔到,

與你相逢恨晚...

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-7 13:59 發表

1)避免女兒太注重外觀,太貪靚
2)唔好畀女兒睇愛情小說或漫畫

我依稀記得本書寫係唔好畀機會佢地太愛美,
太注重外表,特別是p.5-6,
太美就會引起男生留意,繼而發生愛意...

睇愛情小說就會令佢地對 ...

初中學生應否談戀愛 <---答案100%否

但問題是情既野連成人都未必控制到....我地應否反而去限制d初中學生呢

我個人覺得家長其實只需要同佢地分析清楚利害關係....條路點行俾番佢地自己揀....

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Annabellalaw 於 10-1-7 14:11 發表
識得你太遲.....我女兩點都中point,貪靚已經唔到,

與你相逢恨晚...

yes

原來真咖,我都係睇書咋!!
‹ 上一主題|下一主題