用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中學生應否談戀愛
樓主: cw0723
go

初中學生應否談戀愛 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 samuel89 於 10-1-7 14:49 發表

初中學生應否談戀愛 <---答案100%否

但問題是感情既野連成人都未必控制到....我地應否反而去限制d初中學生呢

我個人覺得家長其實只需要同佢地分析清楚利害關係....條路點行俾番佢地自己揀....

所以我咪話已經開始係好難阻止,
反而應該係佢地4年級時要落定藥,
打定預防針。

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-7 15:30 發表

所以我咪話已經開始係好難阻止,
反而應該係佢地4年級時要落定藥,
打定預防針。

好彩我果2個都系仔...唔打定預防針都無甘蝕底。

愛美係人既天性,同埋太烏Where,學校都唔比佢咁喇。
另一樣,唔比佢哋睇愛情小說根本知易行難;嗰啲玻璃鞋呀、青蛙公主王子故事根本幾歲已經開始聽,不過以前聽冇反應,而家心理生理唔同左就會有反應。
最好就比多啲嘢佢學,得閒死唔得閒病嗰隻,睇佢仲有冇時間諗無謂嘢!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 pineapple0983 於 10-1-7 18:17 發表
愛美係人既天性,同埋太烏Where,學校都唔比佢咁喇。
另一樣,唔比佢哋睇愛情小說根本知易行難;嗰啲玻璃鞋呀、青蛙公主王子故事根本幾歲已經開始聽,不過以前聽冇反應,而家心理生理唔同左就會有反應。
最好就比多啲嘢佢學,得閒 ...

我自己嘅方向如下:
打扮-----簡約,清潔整齊
書-------p.4已經唔會睇童話書,選擇會多方面
學習班---聽聞有些會係到識到朋友仔而發展感情

回覆 22# samuel89 的文章

出左事, 男的仲大鑊, 要坐監架! 有冇睇一套叫 "早熟" 的港產戲?

原帖由 lafayette 於 10-1-8 09:38 發表
出左事, 男的仲大鑊, 要坐監架! 有冇睇一套叫 "早熟" 的港產戲?

吓....

好彩我阿仔無甘早熟.....而家都仲系鐘意同男同學玩
‹ 上一主題|下一主題