用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Cannan, how do you choose?
go

York vs Cannan, how do you choose? [複製鏈接]

My little daughter is studying pre-nursery in Cannan(KT), she only got an offer from York up to now... should I leave Cannan and join York, please comment!!!  

I read in BK that York's school fee will raise up to 3600/month in 2010, really expensive... My son study in SC K3 is 3852/month. If York is 3600 x 11, then means even more expensive than SC K3 as SC only charge 10 months...

0    0    0    0

九龍塘迦南都OK吖, 我個囝而家都讀緊N班.  如果YORK同迦南, 我會選迦南.

My son is also studying in Cannan (KT) now but I will definitely choose York.

York also charge many other fee .....

原帖由 howma 於 10-1-9 14:21 發表
My son is also studying in Cannan (KT) now but I will definitely choose York.

其實我覺得迦南老師同課程都ok, 但係就唔夠出名, 考小學會蝕底d. 你的意見又如何呢?

Million thanks to all for the comments!!!!

迦南D老師真係好好, 但課程真係淺O左D!

my friend's son used to go to Cannan.  He is top 10 in his primary school all these years. Not sure what primary school, but I think he is quite smart.  I wouldn't leave if I were you, cos I think both are about the same.

九龍城 (不是九龍塘) 迦南收到我呀囡,   大家對呢間有無意見 ?  我見校舍好細,  不過D老師係咪都係咁好?  如有此校的意見,  可否提供參考 ?  謝 !

回覆 9# sfplam 的文章

someone said st cat will increase to 4000

我個仔被九龍塘迦南取錄下學年n1,我in時被佢大而靚既校舍吸引,而我個仔in果日又好鐘意間學校,雖然我仍然繼續有嘗試其他學校,但如果最終要讀迦南,我都覺得唔錯!: 我老公有日係街見到個舊同事,佢個仔原來讀緊迦南k3,佢覺得個仔讀得好好,佢好滿意,我覺得小朋友讀幼稚園最緊要讀得開心,開心自然願意學習,不是嗎?我個姪仔幼稚園只在Tuen Mun一間普通學校畢業,但在父母栽培下,一樣入到間傳統名小學。至於YORK,我到過佢間學校參觀,都好大好靚,而聽聞D學生都會讀得好開心,不過學費加離費真係太貴,我覺得倒不如留番D$,比個仔學其他野,培養佢其他興趣。仲有,我有個朋友熟識YORK,話YORK只著重培育尖子,其他的小朋友會被忽略,唔知係未真的。

九龍塘迦南同 YORK 都收左我個囡 (超細B 0712), 我地選左 YORK, 我個個朋友都話迦南比較淺, 而我個女同事個囡係 YORK 畢業又入到女拔, 仲話佢個囡讀得非常開心, 所以我老公最後都係選咗 YORK.

原帖由 MALTESE2000 於 10-1-11 11:31 發表
迦南D老師真係好好, 但課程真係淺O左D!

我又唔覺得迦南課程淺, 我個囝讀nursery, 第一張拎返屋企的字咭是 "teacher", 到而家, 學左幾本英文課本, 我記得有"Back to School", "Colourful Leaves", "Messy Family", 中文就學左"田","日"等.

以一個n班學生來說, 我覺得課程真係唔淺. 不過, 迦南考名小學的知名度就可能不足囉!

小一的直資/私校, 收York的比率高Cannan好多

我覺得
1. york是豪不掩飾的搵錢學校,如果你不願意做水魚或不能負擔每月「非常保守估計」嘅$5000起碼 日校開支,不要考慮york(不要忘記 on top 還要花錢參加其他課外活動以增強競爭力)
2. 如果入傳統名校是你對小孩的鎖定目標, york 的確比迦南優勝
3. 如果想經濟d, 孩子不一定做尖子(不代表一定不能成為尖子), 迦南也是相當好的選擇

原帖由 cytymom 於 10-1-13 14:50 發表
我覺得
1. york是豪不掩飾的搵錢學校,如果你不願意做水魚或不能負擔每月「非常保守估計」嘅$5000起碼 日校開支,不要考慮york(不要忘記 on top 還要花錢參加其他課外活動以增強競爭力)
2. 如果入傳統名校是你對小孩的 ...

$5000?? 點計架? 係咪一定要比?  同埋......點解你會知?

如果一心唸住考直資/私校: York,因為聲名好似好d

其實Cannan都唔錯,我囡囡讀緊2y班,我覺得課程都唔係淺. 校舍又大又舒服,囡囡讀得都幾開心. 另外,Cannan有學劵,同 York比起黎真係差幾遠架.  

點知? 日刨夜刨bk睇番嚟架囉。
喺bk search 吓 york+學費, 大把人計過,
當然, 信不信自己決定

原帖由 gret 於 10-1-13 15:40 發表

$5000?? 點計架? 係咪一定要比?  同埋......點解你會知?

原帖由 sfplam 於 10-1-8 23:00 發表
My little daughter is studying pre-nursery in Cannan(KT), she only got an offer from York up to now... should I leave Cannan and join York, please comment!!!  

I read in BK that York's school fee wil ...

迦南

點解會揀迦南?可否分享一下。
‹ 上一主題|下一主題