用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
go

48網的排位 [複製鏈接]

以下是本人之初步排位,除了2間李兆強、藍田循道衛理較認識外,其他都不是太清楚點排,主要睇概覽和上佢地的學校網。請問可否比D意見呢?

1) 如果聖愛德華排第二,觀塘官立小學(秀明道)排第三;機會率高D嗎?
2) 將李兆強小學放甲二和乙一,到時有冇機叩門?
3) 藍田循道衛理放乙二,是否冇機叩門?

甲部: 第一志願:華德上午 (自行的選擇)
    第二志願:聖公會李兆強小學

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學
    第二志願:藍田循道衛理小學
    第三志願:聖愛德華天主教小學
    第四志願:觀塘官立小學(秀明道)
    第五志願:路德會聖馬太學校
    第六志願:聖公會德田李兆強小學
    第七志願:聖公會油塘基顯小學
    第八志願:中華基督教會基法小學 (油塘)
    第九志願:觀塘官立小學
    第十志願:聖公會基顯小學
    第十一志願:聖若翰天主教小學
    第十二志願:聖安當小學
    第十三志願:聖公會基樂小學
    第十四志願:秀茂坪天主教小學
    第十五志願:樂華天主教小學
    第十六志願:基督教聖約教會堅樂小學
    第十七志願:秀明小學
    第十八志願:香港道教聯合會陳呂重德紀念學校
    第十九志願:天主教佑華小學
    第二十志願:中華基督教會基法小學
    第二十一志願:香港道教聯合會學校
    第二十二志願:樂善堂楊仲明學校
    第二十三志願:閩僑小學

請多多指教,謝謝!
   6    0    0    0
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

HI 媽咪, 你當年係選了那一間小學, 聖馬太有冇收你小朋友, 因我小朋友今年9月要填表, 我心儀係聖馬太, 可分亨下嗎 ?

原帖由 Garyoldman 於 10-7-6 17:35 發表
剛收到平田李兆強取錄通知,現在決策中?
聖馬太也是一所好學校,英文好是本人的意願。
平田李兆強當然也是好好,好難取捨。
請給予意見和資料。
謝謝! ...

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:20 發表
我11:00am先至到咗.相認唔到添.或者到8月27日再見.
果日我9::30到左..10am走左啦..27號見~

回覆 1# wkwok01 的文章

平田李兆強也是谷得勁,但小朋友是否開心小小呢?

如果小朋友係谷得果隻,我會選聖馬太,從佢地既網站睇到佢地ge學生成績彪炳,而且不少中學去到DBST PAUL,A ge人數重唔少.
原帖由 Garyoldman 於 10-7-6 17:35 發表
請給予意見和資料。
謝謝! ...

請給予意見和資料。
謝謝!

我都係會讀油塘基顯, 個校舍又大又新, 口啤又好, 雖然我仔仔最後都放棄咗個學位, 去咗另一間, 我真係非常唔捨得, 做決定前成晚不能入睡. 希望我冇choose錯啦!

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:13 發表
想問油塘基顯vs聖愛德華,大家會選擇邊一間呢?
thank you!

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:13 發表
thank you!
油塘基顯

我11:00am先至到咗.相認唔到添.或者到8月27日再見.
原帖由 JasperMelody 於 10-7-2 13:19 發表
我10:30am去咗註冊,你呢?

thank you!

[quote]原帖由 wkwok01 於 10-7-2 01:08 發表
德田兆強媽咪,你地今日會幾點去註冊呢?唔知有沒有機會相認? [/quote]我10:30am去咗註冊,你呢?

咁你 2nd in 左邊間 ??

原帖由 KMY 於 10-7-1 21:40 發表
藍循叩門失敗, 好彩當日2nd int OK 左, 昨日gar 心情真是大上大落

[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

德田兆強媽咪,你地今日會幾點去註冊呢?唔知有沒有機會相認?

藍循叩門失敗, 好彩當日2nd int OK 左, 昨日gar 心情真是大上大落

原帖由 xeniayuen 於 10-7-1 11:47 發表
藍循叩門結果如果 ? 我囡同學未能取錄....
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

藍循叩門結果如果 ? 我囡同學未能取錄....

原帖由 KMY 於 10-6-26 11:18 發表
馬騮仔

多謝你. 煩惱中...........

[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

馬騮仔

多謝你. 煩惱中...........

原帖由 馬騮仔 於 10-6-26 11:08 發表
KMY,
FYI:  http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2211903

09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

KMY,
FYI:  http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2211903

我之前開了一個topic有關福附同真道對比,有家長比了很好的意見,我試下搵條link你睇下

真道本是我地心儀的小學之一, 欣賞他地由小朋友的角度出發, 引發自學潛能, 但去年1st後音訊全無, 已經打定輸數, 疊埋心水手執一間一般的私校, 再叩門第一志願就算, 點知昨日突然收call2nd int, 一下子把計劃打亂晒

真道是好學校, 但他的自由唔知亞女得唔得, 到時唔得再轉校又未必得(真道課程同出便唔同), 亞女的可造性好似幾高, 可以為了達到一個目的主動完成功課再要求, 但她又比較慢熱, 甘真道的教學方式啱唔啱佢呢?如果啱gar, 我都想她在愉快中學習成長......好煩......

原帖由 馬騮仔 於 10-6-26 09:28 發表
真道是一所好學校,只不過太自由不太合我女女,當初考她是喜歡她第四年開始程度深,而且很多比小朋友發掘自我的機會。但我女女不是一個主動而要人督促的人,所以我揀傳統 ...

原帖由 KMY 於 10-6-25 21:59 發表
馬騮仔
之前post知你ok真道但最後放棄左, 想問下你對這間學校有什麼comme........

真道是一所好學校,只不過太自由不太合我女女,當初考她是喜歡她第四年開始程度深,而且很多比小朋友發掘自我的機會。但我女女不是一個主動而要人督促的人,所以我揀傳統
‹ 上一主題|下一主題