用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-9 00:33 發表
以下是本人之初步排位,除了2間李兆強、藍田循道衛理較認識外,其他都不是太清楚點排,主要睇概覽和上佢地的學校網。請問可否比D意見呢?

1) 如果聖愛德華排第二,觀塘官立小學(秀明道)排第三;機會率高D嗎?
2) 將李兆強 ...

1)如你接受到愛德華or觀塘官立(秀明道)的話, 將此兩間選一間放第二位都有小小機會.
如按你之前ge排列, 真係會派10名外. 你第六/第七係兆強同基顯, 根本係無可能&機會, 不如skip左佢, 將其他排前d.我舊年就左10位之後.
2)以我記憶兩間兆強都會interview所有叩門生, 但
收唔收就真係唔知.
3)循道就唔知有無機會叩門, 不如你去循道小學個討論區問吓!
反而華德叩門機會重大, 個人意見41網學位流動大d. 有人派到華德都唔一定讀, 但派到48網ge四大天皇, 根本唔會release個位出黎, 何來有叩門位呢? 一心一意叩華德門啦!為叩門做足準備!

原帖由 foster_ma 於 10-1-11 16:56 發表
Hello HIN2003,

1) In fact, 愛德華 or 觀塘官立 (秀明道), which one is better?

2) If I put 油塘基法 or 聖馬太 in 2nd place, how's the rate of chance when compared with 愛德華 or 觀塘官立 (秀明道)?

P ...

1)如無宗教要求, 我會選觀塘官立.
2)聖馬太多功課"谷", 但都好熱門, 基法相對小D功課 &小D人爭.

其實你打算選傳統小學OR活動小學?

原帖由 MorriDad 於 10-1-12 01:08 發表

Foster_ma, 在這邊答你, 直接D.

HIN2003 已給你答案, 你真的要考慮一下他給你的建議. HIN2003是我們學長來的, 這是他經驗之談, 我的意見也大致和他一樣.

聖愛德華和官秀我都不了解, 但應是兩所很不同的學校, 真 ...

HI MorriDad,
咁你排好未? 希望能派到第一志願!!!!

原帖由 ziyi 於 10-1-12 12:02 發表
其實對官秀真的很難去理解:

如果查收生記錄,未搬新校舍前在縮班,收生也不滿,但搬了新校舍後卻在加班
看起來是硬件關係.
但看升中的記錄,又不似
他升官中的比例較官小(原上午校)高
近兩年好像越來越難入
但看硬件來 ...

這証明了, 學校成績好唔好, 不是全靠學校.
因新校硬件好, 吸引了一些原先不會選此校的學生.(因資質比較好的學生, 都會去爭取更好條件的學校) 學校收了此批學生加上學校的努力, 便有機會提昇學校GE成績.
有D家長真係以為名校係萬能 一入讀就可以成績好.
名校不是神仙不能點石成金.
選擇適合的學校才是正確.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 12:26 發表
請問46網內的學校, 大家認唔認識

SORRY!
JOHNNY 講得啱應該係

九龍灣聖約翰天主教小學

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 12:46 發表
所以, 真系唔識揀, 可唔可以唔填, 因為我校長, 時時都提我地要填晒全部

SKIP 左一D熱門后, 盡量排, 因你唔排就會好容易派到D不知名的學校, e.g. 閩僑.

即兩間兆強/藍循/油塘基顯, 只選一間放第一. 其餘三間就唔好填.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 14:26 發表
HIN 2003 & ziyi

多謝您地意見, 我頭3位, 都不會排兩間兆強/藍循/油塘基顯

因為我女兒系一個超級心散人, 我想信她不能應付大量的功課

這應該可入到第一志願.
不過藍循都唔算多功課.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 14:54 發表
HIN2003

因為第一輪時, 已選秀明官小, 所以今次第一志願都一樣

原帖由 enson.ma 於 10-1-12 15:33 發表
各位,我想咁排....唔知得唔得呢?請給我一點意見,謝謝!

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三 ...

第八/第九-兆強/藍循 已無機會, 不用填, 寧可將後面的學校向前排, 才有實質作用.

原帖由 enson.ma 於 10-1-12 15:54 發表

HIN2003,

多謝回覆,
第四志願:聖若翰天主教小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08
第五志願:觀塘官立小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/a ...

將觀塘官立(秀明)放第五位一定無機會.
如想讀觀塘官立(秀明)的話, 最好放第二位, 放第三都好微, 否則應放棄.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 16:37 發表
各位,我初部排左唔知得唔得呢?請給我一點意見,謝謝!

甲部: 第一志願:觀塘官立小學 (秀明道)
    第二志願:聖公會基顯小學 (牛)
    第三志願:樂華天主教小學

乙部: 第一志願:觀塘官立小學 (秀明道)
    第二 ...

個人意見, 不如將秀明小學放第七位, 反正第七位基顯都無機會. touchwood 前六志願都派唔到, 都有機入秀明小學再叩門.
因我囝囝上年就係派左秀明小學(大約第十志願), 去學校註冊時感覺都ok!收到學校的刊物都覺得學校係有"heart"!

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:36 發表
HIN2003

剛剛比左學校睇, 叫我將秀明小學再放前小小, 因為話有的家長意見, 都覺得學校唔錯, 老師有愛心, 只是唔出明

你咁快比到學校睇, 學校又咁快覆你?
秀明應該可以接受!
舊年有好多都派得唔好, 都可以叩門成功.

原帖由 bebe2004 於 10-1-12 17:53 發表
HIN2003

學校效率真系好快, 可能依家時間仲早, 下星期會多的家長問, 就無甘快啦.  另外, 秀明系小班, 每班20人到, 我覺得幾好

咁始終都係觀塘官立好d.

原帖由 ziyi 於 10-1-12 21:52 發表
上午校那間?如果是這暗,我囡囡基本上sure一定在第一輪入得到

都話選適合的小學給小朋友!!!!!!
我不知這校是否適合你的女兒! 這點你自己才知道!
但bebe2004就好明確, 覺得這校適合他的女兒.
真是每個人的要求都唔同, 好難比較!

原帖由 foster_ma 於 10-1-13 01:37 發表
Hi HIN2003,

我個仔活躍好動, 一般男仔性格。 但他卻可以自己完成功課和自己溫書, 之後先去同妺妺玩。

可能自己湊的原固, 有較多時間教他。所以, 我相信他應該可以應付到兆強的課程。既然他有追求學問的心, 都想試 ...

兩間比較,個人喜歡華德多d.
好多地區名校都係不停"谷", 有d小朋友根本未消化. 不過有d天資好d + 家長有時間一起溫習, 就可以一試. 但我要返工, 真係無時間作戰.

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 14:54 發表
藍田循道衛理小學, 新移民也很多嗎? 就算多, 其實際影響如何? 我C6係old boy 我們也是Christian, 如果選藍循基本上是一定入, 不過我仲15 16 緊! 俾d意見啊!

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 15:38 發表

咁即係你認為應該選藍循?

(OLD BOY + 宗教) 藍循都應該入梗.
咁你心儀哪一間? 同藍循比有好幾多? 又會有幾多把握入到?
你答完這幾個問題, 你自己便會有答案!

原帖由 sarahlmf 於 10-1-13 17:20 發表

我心目中津校仲有九龍塘基華小學及黃埔宣道我都係有20分, 因想中學可派九龍城網, 不過唔係入梗, 再會考幾間直資及私校, 點睇?

我囝囝剛9月讀基華小一.
我囝囝舊年自行選九龍塘官立唔入, 甲一選基華, 再叩門入基華.  基華唔係 IN 晒所有叩門學生, 要等通知.
每天晨早7:00係匯景上車返學.
如果根本無心留系NET 48, 就不要勉強. 做足準備 INTERVIEW, 免得日后後悔.

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 11:30 發表
唉! 我都煩緊, 這間程度好似較淺; 但可能會讀得開心。
其事我想搏D程度深D嘅, 不過又冇可能放兩間兆強在頭。   

放一間兆強好啦! 放兩間無作用
第二放官觀官立啦! 不過不失!
net 48 競爭好大, 都係保守d好!

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 23:18 發表
其實我唔太堅定去排觀塘官立(秀明道), 因為個仔嘅表哥表姐 (由兩年前至幾年前畢業); 其中三個派了去地利亞、一個派了去寧波第二, 一個小四開始上精英班, 然後全班直上官中。但佢地話此校只係一般。(?)

唔知係咪因為 ...

放觀塘官立第二位的原因不是因為觀塘官立有很多優點, 而是NET 48 競爭非常大, 上年我放了兩間兆強第一/第二, (已沒有選藍循&油塘基顯), 觀塘官立大約放四/五, 都派第十志願.
這是遊戲規則, 你可以將好的學校一一填上, 但最後的結果, 真是不敢想像.
上年我到秀明小學註冊時, 我遇到有個MAMI到秀明小學叩門, 心想秀明小學都一般姐, 為何會來叩門, 細問之下原來她的小朋友派了閩僑
放觀塘官立第二都有機會派到, 到時再叩其他學校, 好過派左間不知名的學校, 真係晚晚唔洗瞓
‹ 上一主題|下一主題