用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-11 16:56 發表
Hello HIN2003,

1) In fact, 愛德華 or 觀塘官立 (秀明道), which one is better?

2) If I put 油塘基法 or 聖馬太 in 2nd place, how's the rate of chance when compared with 愛德華 or 觀塘官立 (秀明道)?

P ...

Foster_ma, 在這邊答你, 直接D.

HIN2003 已給你答案, 你真的要考慮一下他給你的建議. HIN2003是我們學長來的, 這是他經驗之談, 我的意見也大致和他一樣.

聖愛德華和官秀我都不了解, 但應是兩所很不同的學校, 真的要看你打算選傳統小學OR活動小學 ? 另一個問題, 可能是追潮流, 迎心理的原因, 有些小學都說他們自己也是活動教學, 有多活呢(何謂活動教學) ?

油塘基法 or 聖馬太 in 2nd place, 機會應比上述兩所差.

原帖由 lololove 於 10-1-11 22:11 發表
其實陳呂重德都唔係咁差,你可以考慮放返前啲。

陳呂比較低調, 很難找資料, 可以分享一下嗎? 例如校風和成積, 派位等如何 ?

原帖由 HIN2003 於 10-1-12 10:21 發表

HI MorriDad,
咁你排好未? 希望能派到第一志願!!!!

原本叫排好, 不過差小小好重要的微調, 但而家加入46的學校, 唔知點好.

原帖由 HIN2003 於 10-1-12 12:35 發表

這証明了, 學校成績好唔好, 不是全靠學校.
因新校硬件好, 吸引了一些原先不會選此校的學生.(因資質比較好的學生, 都會去爭取更好條件的學校) 學校收了此批學生加上學校的努力, 便有機會提昇學校GE成績.
有D家長真 ...

另外新校還有地區優勢, 秀茂坪的兒童應比牛頭角多很多呢.

原帖由 bebe2004 於 10-1-13 16:35 發表
其實有甘好條件, 第一輪選的話, 應該已經入到, 不需要等大抽獎, 因為我有個朋友佢小朋友20分已經入到啦, 唔需要今次統一派位

我諗佢係下年先選校.......

原帖由 foster_ma 於 10-1-18 00:15 發表
Again, anyone help for the below?

1) 有冇人知聖安當有甚麼評價?是否普教中?英文程度點?
2) 樂華天主教和秀茂坪天主教, 邊間好D?
3) 天主教柏德和九龍灣聖約翰邊間程度及派位高D? 天主教柏德係咪重難中D? 因為只 ...

是的, 位少少, 要佔一個排位, 真是要考慮是否值得.

如果講穩陣, 三間中可能聖安當穩陣D噃.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 00:27 發表
Hi MorriDad,

但聖安當升中只有50%派第一志願, 而Band 1也很少。
另外, 你排好未呀? 分享吓吖!

foster_ma

你說頭五位, 那應是第四第五吧, 不能要求太高, 成積最好的不可能到第四第五選擇還有位吧.

三間中, 屬46網的兩所提供的位都太少了, 很難說情況會怎樣. 要"穩陣", 當然是一間"正常"的48網學校和成積只能選中規中距的了.

我未排好, 但也有個梗概. 現在有事做, 再覆.

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 13:25 發表
真係唸到頭都痛埋!
本來有目標學校已經好好,但下面3-30真係r哂頭!
我仲度緊,希望今日有結果啦!
各位sis,加油呀!!

p.s.我聽聞我囡間學校好多人都同我同一目標(馬太)呀!今次真係大把人爭了!!! ...

如果目標是名校, 大部份同一幼稚園的同學都會選同一目標的, 也就是說, 其它區的幼稚園大部份不會選你那一間囉....又假設你間幼稚園有50人, 其中4成至5成已派位, 即淨番25~30人, 比起全部申請人來計, 又算得乜?

驚係驚, 不過唔係驚同一幼稚園.......其實我情況都同你一樣(或者大家都一樣), 不過我申請平田李兆強嘟(仲大競爭, 起碼幾個呢度人都揀左).

原帖由 HIN2003 於 10-1-20 11:02 發表

foster_ma,

MorriDad 已做了好多資料搜集, 亦好明白自己ge目標,  不用替他擔心.

做了好多資料搜集是假的, 我只是上網找找學校派位資料和多得你們那年的師兄師姐們提供資料, 想找一條安全線矣, 那像Foster_Ma積極打電話到各校問呢? 不用替我擔心倒是真的, 我只是在考慮加入46網的8校後是否要重新排一些原已選好的學校吧.

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 11:12 發表
HIN2003,

我甲一放華德呀! 甲二放李兆強。
你講的問題, 我都有反覆想過。 基於家庭背景 (我先生兩年前已過身), 我希望對仔女可以在基督教/天主教學校讀, 可能對佢地成長會好D。不過最終派邊間, 都係聽天由命。而我 ...

Foster_ma, I'm so sorry to hear your situration......

我的排位和你的首幾名會很像, 頭5應約有三間是一樣的(首一肯定是一樣的). 對你的排位我倒有些建議, 不知你由第幾選擇開始放棄了, 例如德田李兆強排十一位大家都知沒機會的, 何不在那些位置放一些認為可接受而又有機會的學校呢? 秀明, 秀茂坪天主教, 佑華(我路經見他們放學時見他們都很乖的) 可排高一點呢. 這些雖然成積很是一般, 但排到那麼後的位置不能要求高了.

另外想問下, 你個得意囡係2007定2008? 如果大家都派到第一志願, 做得成同學仔, 唔知我個細仔(2008)又會唔會同你個女做同學仔呢?

原帖由 KINSTY 於 10-1-20 15:49 發表

hehe你有你道理既!!
李兆強我都打算放第二,心明都機會唔大!

我反而會考慮放聖馬太第二, 雖然機會都好細, 但好似競爭比李兆強略細少少.....起碼聽唔只一個人話15分入到....

放第二選名校, 都係希望有一個半個位淨而又咁橋抽到自己嘟. 六合彩都總有人中.......

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 03:01 發表
MorriDad,

其實我都唔知點安置德田李兆強好, 唔知排到幾後先重有得叩門。
秀茂坪天主教都可能會改前D。
反而聖愛德華放第七, 總覺得有個?, 前D?後D?

我個囡是07年出世的, 所以舊年真係忙到嘔, 又要報K1, 又要同個 ...

哦, 咁即係直資冇收到, 否則唔會到大抽獎.....

聖愛德華放前D後D我唔敢有意見(因對其收生情況一無所知), 但我覺得你個排法其實幾進取, 萬一入唔到首志願, 可能排到好後. 所以我覺得你應將一D可接受的學校放前少少.

如果有私校backup, 諗住有好學校就讀, 冇就算, 進取一點卻是沒問題的. 叩門畢竟成功率好低(除非你個仔好叻好叻), 似乎不應這樣用了排位的.

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 11:51 發表

都好難考!!!
叩津校份portolio, 最緊要精簡(around 10-20 pages) & 十級誠意.

10-20 pages, 收到, 再一次唔該.

華德真係咁易考? 我冇考慮過, 唔知.

仲話想同Foster_Ma做同學仔, 都唔記得佢原來想同你做師兄弟多D.

即使叩門, 都先揸住間不過不失會好D, 一來平常心, (大人)表現都好D. 二來, 當然係以防萬一.

原帖由 HIN2003 於 10-1-21 12:46 發表

我個囝個間係基華.
相對華德&基華會比net 48 ge 名校容易叩門.
因他們不是net 41 的名校.

表錯情........

回覆 183# bebe2004 的文章

觀塘好多巴士上藍循, #15, #15A, #38, #277X 等, 係正藍循對面落車.

秀茂坪要坐綠Van, #60, 同一位置落車, 上車站見下表,

藍田(啟田邨) > 順利邨 (循環線)

--------------------------------------------------------------------------------
路線及收費:
藍田(啟田邨)往順利邨 (循環線)
途經街道 車費($)
良田里,啟田商場 3.7
連德道 3.7
秀茂坪道 2.5
曉光街,上秀茂坪巴士總站 2.5
秀明道 2.5
秀茂坪道 2.5
順安道 2.5
利安道,順安邨 2.5
利安道,順利邨商場 (循環點) 3.7
新利道 3.7
順清街 3.7
順景街 3.7
利安道,順安邨 3.7
順安道 3.7
秀茂坪道 2.5
秀明道 2.5
曉光街,上秀茂坪 2.5
秀茂坪道 2.5
連德道 2.5
德田街 2.5
安田街 2.5 <---------    (落車)
良田里,啟田商場 ---
除另有注明外,本線沿線所經街道乘客可隨時上落車(禁區除外),乘客落車前需預早向司機揚聲

八卦一問, 係咪全48網得循道一個派位中心? 以我所知, 藍田, 觀塘, 依家加埋秀茂坪, 都係去藍循.......

有冇人48網唔係藍循? 牛頭角, 油塘, 鯉魚門......?

原帖由 bebe2004 於 10-1-22 15:53 發表
MorriDad

Thank You, 綠Van, #60, 甘我識坐, 因為我都試過坐, 不過去到總站落

總站係順利 ? 咁你記住過對面馬路坐.

原帖由 細BB 於 10-1-28 11:47 發表
我個仔就B班果時黎老師同我講過,咁我就去私家診所睇醫生果時同醫生講叫佢幫我寫封醫生書,然後攞去容鳳書囉!

要先攪清楚小朋友真係專注力弱定只係做唔到大人要求, 我以前都諗過個仔會唔會係, 但近一年就覺得唔會係, 只係活潑左D嘟. 動不動就見醫生, 會攪到大人同小朋友都辛苦, K3小朋友已經知好多野, 見醫生會比到壓力佢哋.

先問下學校, 有經驗的老師或主任, 校長會好清楚, 佢哋受過有關訓練, 見得多, 又有得比較.

原帖由 foster_ma 於 10-1-28 11:06 發表
其實叩津校封自薦信,係咪寫中文都得? 定用英文比較好?

係咪一定要有推薦信?

foster_ma, 你最後有冇改動? 如果冇, 我頭兩位同你一樣, 第三就揀左觀塘聖約翰.

我相信"推薦信"係唔一定要有(當然等有經驗人士答會更準確), 因有"睇"過有人見左幾間本區名校, 仲多數都收(咁當然好叻仔/女). 而"推薦信"應係寫比某一間小學的, 否則就冇乜意思. 不過, 我覺得"推薦信"會幫你爭取到面試機會(學校免比有關係人士話推薦左, 見都唔見), 然係就睇番表現, 但對一D報名必見學校就唔係太有用.

原帖由 峰俊 於 10-1-28 13:30 發表
Hi Morridad
好久沒有上來,希望你可以入到第一志願

Thx, 我都希望入到. 可以做的做了. 現在, 是聽天由命.
‹ 上一主題|下一主題