用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

我都是單親,好彩經濟上容許我全職湊仔和教導佢地。每日都好似打仗咁,要一個人去面對個仔的讀書問題,責任真係好重大。個人都buy谷(谷唔上先諗轉校),無辦法,香港的教育制度如此!
點知而家派了間好似唔太谷嘅(我估)比個仔,可能這是上天的安排。唔使我為了太多功課而發癲,而又忽略咗個細嘅。哈哈!
其實很感謝主和爸爸的保佑,唔使我撲校撲到頭暈。無論如何,在能力範圍內給予最好的,我想已經很足夠。
凡事平常心,前面的路還很漫長呢!
希望大家都入到自己的理想學校!
唔好意思,突然有感而發!

原帖由 beywat496 於 10-6-11 18:13 發表
BebeeYY

我老公成日同我講 : 毒藥, 補藥 的道理

我早前幫一位家長積極做 佢囡囡profolio 教晒佢路, 叩門入李兆強, 我老公駡我, 你想害死佢地咩 !  叫佢地入去即係死路一條 , 因為佢是單親的, 還要返工, 無人理小 ...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

咁啱,我個仔都是in9:30am

1) 兩幅圖:問佢地坐緊乜野交通工具和去做乜野。
2) 讀出英文句子,並指出所讀是講緊邊樣野。
3) 砌七巧板,砌返老師比的圖形。
冇考數和普通話。

原帖由 BebeeYY 於 10-6-14 09:37 發表
我都係in9:30

阿女話老師用英文問佢鍾意咩野顏色, 10-5=幾多?  同埋砌左一塊圖形....你小朋友係咪都係問呢d?

恭喜你入圍,預祝你成功。

原帖由 KMY 於 10-6-15 09:31 發表
有無家長知道點樣in?家長駛唔駛in?問咩問題
many thanks

聖愛德華&九龍灣基樂都是happy schools.

原帖由 泳媽 於 10-6-15 10:28 發表
請比d意見,以下三間小學都收佐我個囡囡做後備生.

大家會點選擇:藍田聖愛德華&九龍灣基樂&九龍灣呂明才?
邊間會好d呢?

平田已收滿..咁快?

原帖由 馬騮仔 於 10-6-14 22:49 發表
收到消息,平田已收滿..
至於德田..未有得in校長的..可以..明年努力..

HIN2003,

我個仔叩到自行間華德上午,想你比D意見。
除了校舍,九龍城升中網,校風和派位都幾吸引。只是英文書用New Magic較淺。
九龍灣聖若翰天主教,從bk和老師囗中都話好好。英文書用Longman,升中觀塘網。
另請收pm,謝謝!

foster_ma

HIN2003,

好多謝你的意見,我決定衝出觀塘了,到時就睇個仔的造化啦。兩間都要坐校車,當然聖若翰就近好多。
今日去取回一些資料,原來派去的都註冊了(暫未有人取消學位),只得幾個叩門位但都過百來叩。好感恩呢!

foster_ma

原帖由 HIN2003 於 10-6-17 13:51 發表

有決定未?

恭喜晒你!

原帖由 BebeeYY 於 10-6-17 14:24 發表
終於有一間收左阿女喇...個心都定d~

MorriDad,

Sorry, 我唔識點post D 資料上來,唯有照打比你睇。

以下資料係來自天主教柏德學校的學校簡介(2009-2010)leaflet

0809年度畢業生派位統計
第一至三志願:86%
第四至至三十志願
:11%
直資
:3%
六年級派位成績

本校歷年來派位成績理想,近九成派往首3志願或自選學校。今年畢業生升讀之中學,包括張祝珊、伊利沙伯、何明華會督銀禧、保良局第一張永慶、旅港開平商會、聖言、藍田聖保祿、聖傑靈、順利天主教、觀塘瑪利諾、觀塘官立等著名中學。

每間入讀的詳細人數就冇列明。另請注意,佢地冇網上功課冊的even小一,所以我姨甥都間中抄漏功課架。

希望幫到你又祝福你叩門成功!
最重要的是我們的子女努力成為band 1生,到時想入邉間中學都容易得多。

foster_ma

原帖由 MorriDad 於 10-6-17 14:26 發表
Foster_Ma & 泳兒,

我聽兩位都說柏德很不錯, 而兩位又家住46區或在46區讀幼稚園, 請問知否她的派位成積如何呢? 我想知道的是實在一點的數字, 例如有多少%派到Band1, 或是多少%到EMI等.

謝! ...

選官立(秀明道),搏到時讀得好,可入官中,雖然位唔多。

原帖由 泳媽 於 10-6-23 18:19 發表
官立(秀明道)&聖愛德華,大家會點選擇呢?
而家心大心小,大家可否比d意見!thk
‹ 上一主題|下一主題