用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋兒女多SMS嗎?
go

你哋兒女多SMS嗎? [複製鏈接]

呀女越來越多, 係唔係中學生都鍾意SMS多過講電話?
   0    0    0    0

係。我個女都好多。所以係PEOPLE申請了$8一個月的無限SEND SMS(只限同網)佢D同學+家人都係用PEOPLE。所以會抵D。
原帖由 KK07 於 10-1-12 12:12 發表
呀女越來越多, 係唔係中學生都鍾意SMS多過講電話?
[

SMS  ge 同手機月費一樣咁貴 .....

原帖由 Win0501 於 10-1-13 16:18 發表
係。我個女都好多。所以係PEOPLE申請了$8一個月的無限SEND SMS(只限同網)佢D同學+家人都係用PEOPLE。所以會抵D。
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

舊年用儲值卡$100可用兩個多月,後來她要求我上3台,因send SMS網內抵啲(加$8=10000SMS),而她說很多同學都是用3,我見最平月費$35+8都OK,咪上了台,點知個個月$8X月費,send唔係3台的SMS也很多,她還說她已很節制,send得很少,我不知幾嬲,早知唔上台!

舊年用儲值卡$100可用兩個多月,後來她要求我上3台,因send SMS網內抵啲(加$8=10000SMS),而她說很多同學都是用3,我見最平月費$35+8都OK,咪上了台,點知個個月$8X月費,send唔係3台的SMS也很多,她還說她已很節制,send得很少,我不知幾嬲,早知唔上台!

我遇到同樣問題, 說加$8可無限網內SMS,但我怕加了後佢仲瘋狂send, 真係send 到手抽筋,唔比又係怕破壞親子關係, 唉.......

如果係我,我會同女兒約法三章,每個月只會比幾多錢電話費,如果超過限額,其餘就她自己比錢。

咁樣做…唔使自己嬲之餘,等佢自己出下錢知道肉赤…
原帖由 outdoor 於 10-1-14 10:41 發表
舊年用儲值卡$100可用兩個多月,後來她要求我上3台,因send SMS網內抵啲(加$8=10000SMS),而她說很多同學都是用3,我見最平月費$35+8都OK,咪上了台,點知個個月$8X月費,send唔係3台的SMS也很多,她還說她已很節制,send得很少,我不知 ...

我由第二個月已經開始這樣做,但每個月都超標,佢唔覺肉赤。

原帖由 ytpeople1 於 10-1-14 14:25 發表
如果係我,我會同女兒約法三章,每個月只會比幾多錢電話費,如果超過限額,其餘就她自己比錢。

咁樣做…唔使自己嬲之餘,等佢自己出下錢知道肉赤… ...

難道你給她很多零用錢?
原帖由 outdoor 於 10-1-14 15:12 發表

一個月$400(不包括午餐及車費),我唔知算不算多!

我諗應該算中等卦?!你女兒幾年級同埋有冇其他要用錢嗜好啊?

小女讀中一,每月零用錢比你女兒少,但我給她的零用錢,她會儲起大部份來買她喜愛的東西。
原帖由 outdoor 於 10-1-15 10:08 發表

原帖由 outdoor 於 10-1-14 15:12 發表

我個囝都一樣,佢地唔覺赤架,最初個次仲要交六,七百元電話費,用佢自己錢交左,好左一輪,不過平均一個月都要一百元電話費,死慳d零用錢交sms費,都唔明佢地心態!

原帖由 outdoor 於 10-1-15 10:08 發表

唔知係唔係我比得少,我覺得400好多,

我細仔中一$30 一星期(不包車費午餐)
大仔中五,我冇限佢用幾多,(因佢性格慳儉)佢用完就問我攞, 大約$150一星期,包午餐及車費.

我個女就慳d零用買d日文明星雜誌,佢又唔識睇日文,成$8X-1XX/本,佢都捨得買!

原帖由 amy625 於 10-1-18 15:44 發表

我個囝都一樣,佢地唔覺赤架,最初個次仲要交六,七百元電話費,用佢自己錢交左,好左一輪,不過平均一個月都要一百元電話費,死慳d零用錢交sms費,都唔明佢地心態! ...

原帖由 樂樂 於 10-1-18 16:28 發表

唔知係唔係我比得少,我覺得400好多,

我細仔中一$30 一星期(不包車費午餐)
大仔中五,我冇限佢用幾多,(因佢性格慳儉)佢用完就問我攞, 大約$150一星期,包午餐及車費. ...

我個仔中一, 都係400(不包車費午餐),但佢都話吾夠。佢成日要買野食,小息又食,食完午餐又話買隻雞肶,放學又食麥X奴......,我同佢講,吾計星期六日你每日都係得20蚊,邊夠你食.....

原帖由 outdoor 於 10-1-14 10:41 發表
舊年用儲值卡$100可用兩個多月,後來她要求我上3台,因send SMS網內抵啲(加$8=10000SMS),而她說很多同學都是用3,我見最平月費$35+8都OK,咪上了台,點知個個月$8X月費,send唔係3台的SMS也很多,她還說她已很節制,send得很少,我不知 ...
亞女上左Peoples最平月費$35, sms另計, 佢話反正通話量個個月都有剩, 何必用sms"曬"錢呢

原帖由 Connielai 於 10-1-19 13:49 發表

我個仔中一, 都係400(不包車費午餐),但佢都話吾夠。佢成日要買野食,小息又食,食完午餐又話買隻雞肶,放學又食麥X奴......,我同佢講,吾計星期六日你每日都係得20蚊,邊夠你食..... ...

食埋放學果餐都幾貴架,我仔係返到屋企有野食,
學校個飯合好細咋,可能佢真係唔夠食.
如果佢唔係肥仔,都隨得佢食啦.

我囡囡(F1)用黎和記,$35月/800分,冇SMS。
佢吾興打SMS,返到屋企會自動熄手機。

原帖由 樂樂 於 10-1-20 12:04 發表

食埋放學果餐都幾貴架,我仔係返到屋企有野食,
學校個飯合好細咋,可能佢真係唔夠食.
如果佢唔係肥仔,都隨得佢食啦.  

我個仔吾肥,仲好瘦tim,其實400蚊真係吾夠佢,有時婆婆見到佢又會醒佢一百幾十。但你只係比30蚊一星期,一日得幾蚊,你個仔吾駛買野食咩?

原帖由 Connielai 於 10-1-20 18:41 發表

我個仔吾肥,仲好瘦tim,其實400蚊真係吾夠佢,有時婆婆見到佢又會醒佢一百幾十。但你只係比30蚊一星期,一日得幾蚊,你個仔吾駛買野食咩?

我個係肥仔來架,我唔想佢亂買野食,
30蚊,一星期返5日,平均6蚊一日,
加上有時我老媽又係會醒d比佢.
有時佢偷雞又用八達通買野食,
所以30夠架啦,

我個仔都係中一,我比20蚊,飯錢佢話25蚊就夠,前幾日我生日佢仲用零用錢買嘢送比我?
另外,佢好少打sms,佢啲女同學就成日打.
‹ 上一主題|下一主題