用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光還是救恩好?
go

大坑真光還是救恩好? [複製鏈接]

大坑真光還是救恩好?最近救恩好似幾好,反而真光好傳統,比你揀哪一間?
   1    0    0    0

回覆 1# josephinepau 的文章

救恩 is much bettter, especially for the secondary allocation.

I prefer "True Light" instead of "Kau Yan" , because of True Light Secondary School & good school for girl.

Thanks - Connie
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

我都正煩惱緊, 我本身好鐘意救恩, 但真光有band 1 中學直上, 而且中學派位似乎好過救恩喎.

唔知點撿好?

Agree - I would select "True Light" for a girl. There will be a band 1 secondary school as a backup after 6 years primary school life.

原帖由 heiheimama88 於 10-1-15 17:34 發表
我都正煩惱緊, 我本身好鐘意救恩, 但真光有band 1 中學直上, 而且中學派位似乎好過救恩喎.

唔知點撿好?

大坑真光,今年開始小1, 中文科用普通話教 ,英文都加強很多,升中有70%女生有中一位。
如果係囡囡,大坑真光比救恩好好多。

原帖由 josephinepau 於 10-1-12 18:13 發表
大坑真光還是救恩好?最近救恩好似幾好,反而真光好傳統,比你揀哪一間?

但個人喜愛救恩,感覺多培育小朋友自信心及品行,真光雖然有中學但D老師好似無乜朝氣,小朋友要坐定定’有個朋友個女是活潑情,讀真光好辛苦,終於無讀中學,校舍又舊,又多女生,小學都係男女校好D,

[quote]原帖由 josephinepau 於 10-1-16 11:38 發表
真光每年三測三考共六次,家長及小朋友也辛苦

我聽講真光的讀書內容唔深, 功課壓力亦唔會太大, 都係比較輕鬆。

但我都覺得真光既老師同學生都係比較嚴肅無乜朝氣及好傳統 (我既感覺)。 我個女係比較活潑好動, 依家讀緊活動式教學的幼稚園, 教學方向都同救恩比較相似, 而阿女又讀得好開心。

但band 1中學又好吸引喎
‹ 上一主題|下一主題