用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? ...
go

k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? [複製鏈接]

大家有冇諗定心儀嘅學校呢??
   1    0    0    0

一個星期以來,似乎看的人多,寫的人卻沒有一個。是不是大家都沒有心儀的學校?

我為女兒報小學這個過程中,很有一個感覺是,大家都不會跟別人講,我試過被其他家長問幫女兒報過那些學校,但當我問番轉頭時,就支吾以對,好似要我估謎語一般;感覺就好似說了任何消息給其他家長知,自己的子女便少了一點機會,數學上,這是對的,但實際上,當大家都坦然去談這個問題,大家談得多,對升小學這件事又清楚些,大家交流一下對各學校的心得,知道多一些學校開放日的消息,報多一兩間小學,對大家的子女的入學的機會和益處卻大得多。

請不要誤會我在說大家的不是,其實大部份家長都是差不多的心態,實在無可厚非,我只想大家可以想通之後,多一點溝通吧。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-13 08:49 發表

我想總要有人走出來先說。我經過差不多一年為女兒報小學既經歷,我發現一般來說,家長都會認為以下這些普遍是心儀學校(排名不分先後):

直資/私校(傳統教學模式):
保良局陳守仁
聖保羅小學(銅鑼灣果間)
聖保羅男女(黃竹坑果間)
男扙萃小學
女扙萃小學
扙萃小學
英華小學
九龍塘宣小
德望
培正
民生
聖芳濟各
九龍塘學校

直資/私校(國際教學模式):
保良局蔡繼有
優才
播道
音小
培僑

官津:
喇沙
瑪利諾
協恩
馬頭涌官小
天神嘉勒撒
聖羅撒

除左以上熱門心儀學校之外,各區都可能有各自既出名心儀學校,大家應該了解一下自己果區有無好學校,至於怎樣才算好,大家各有標準。

大家不彷討論下。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-13 08:49 發表

查實我個仔只係K1但都想問有無資料過去畢業生考到咩私樓/直資?

原帖由 hcshiu 於 10-1-19 18:13 發表
我想總要有人走出來先說。我經過差不多一年為女兒報小學既經歷,我發現一般來說,家長都會認為以下這些普遍是心儀學校(排名不分先後):

直資/私校(傳統教學模式):
保良局陳守仁
聖保羅小學(銅鑼灣果間)
聖保羅男女(黃竹坑果間)
男扙 ...

校務處貼左張報表,黎緊家長日,你可以看看。又一村無家長會,我地一屆同另一屆家長無乜溝通,所以我地K3家長都唔係好知之前果屆既派位結果。

原帖由 jojoplanet 於 10-1-20 12:01 發表
查實我個仔只係K1但都想問有無資料過去畢業生考到咩私樓/直資?

我個囝比較活躍...我諗我會幫佢報一d活動教學嘅學校,傳統學校唔係咁啱佢,其實我都幾鍾意"優才"依間學校,我會揀幾間直資/私校試吓...其實都幾驚...聽個街坊講...佢個囝考咗幾間直資都唔收....自己都有d擔心....加上我個囝係細b...更加擔心

如果你想入優才,咁你要去睇下佢地點面試。

我聽過有對立既意見,有家長話個子女坐唔定,要讀活一點既學校,也有家長話就要找間傳統既學校管下佢,決定視乎家長點睇。

我個女都係細女,而我既經驗係,除左小部份學校(例如培正)講明唔收細仔細女之外,大部份學校都接受細仔細女報名,問題反而係個小朋友係唔係附合學校既期望或要求。但係簡單來說,個小朋友有禮貌,開朗,肯係陌生人面前講野,喜歡睇書,聽故事及講故事,部份要求高既學校要求學生學術上達某個程度,例如數學既簡單加減數,英文對答甚至串字。

我今年聽過有例子話個小朋友之前係K2重讀(唔係又一村學生),咁即係超大仔大女,但係一間私校都唔收,所以係唔係大仔大女,唔係最重要既因素。

如果你小朋友仲係K2,你應該有足夠時間準備。

原帖由 pianocalvin 於 10-1-21 01:25 發表

我個囝比較活躍...我諗我會幫佢報一d活動教學嘅學校,傳統學校唔係咁啱佢,其實我都幾鍾意"優才"依間學校,我會揀幾間直資/私校試吓...其實都幾驚...聽個街坊講...佢個囝考咗幾間直資都唔收....自己都有d擔心....加上我 ...

My boy is K2, I will prepare for
保良局陳守仁
民生
聖芳濟各
Lai Yin
培僑

in first stage

以我認知,禮賢同培僑都唔太著重學術,聖芳濟各同陳守仁都好睇學術,而民生就好遲先接受報名,但佢地有幼稚園,我都未知佢地會收幾多外面學生,同埋會點樣面試。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-22 16:26 發表

My boy is K2, I will prepare for
保良局陳守仁
民生
聖芳濟各
Lai Yin
培僑

in first stage

原帖由 hcshiu 於 10-1-17 19:19 發表
...感覺就好似說了任何消息給其他家長知,自己的子女便少了一點機會 ...

我想不一定, 因為我發覺又一村的家長比較靜: 瀏覽的多, 發表的少。 第二: 問題局限於K2的家長, 變成有"資格"回覆的家長, 數量上已大打折扣。

其實K2既家長應該開始同其他家長多點互相交流。K2過左一半啦,面試將會係今年十月左右開始,即是家長只有九個月準備,而K2下學期既成績表,又要用黎申請小學,如果想有D證書獎項來報名,亦都只係餘下呢幾個月,所以大家應該開始緊張要做野。而家家長很少唔緊張,所以其實有些家長可能都係到做緊準備。

可能大家仲有其他途徑交流,所以呢到好靜。我自己咁耐都係係學校門口同相熟既家長傾升小學問題同交流消息,可能有部份家長都係咁掛。

我舊年都有係facebook又一村學校家長個group登學校開放日同報名日期消息,但回應就一個都無,可能各家長已經有所行動。我都覺得無所謂,而家如果我知道有呢D消息,我都會係果到登出黎,亦很老實講,我今年就緊係無好似舊年咁緊貼各小學網站,睇下有無升學資料,然後登出黎。

我都係果句,唔洗介意自己唔出聲,或找藉口解釋點解唔出聲,因為大部份香港家長都係咁;對不起,我就真係唔相信而家D家長都咁緊張子女學業,會因為自己靜而唔出聲;我見到呢個題目睇既人咁多,我相信各家長都好想知其他家長有乜心儀學校,去留意下,但係要講自己心儀既學校,可能自己真係無,如果有,可能已經去左各小學既討論區問料,也不必再番黎呢到再講。

原帖由 skytek 於 10-1-24 22:29 發表

我想不一定, 因為我發覺又一村的家長比較靜: 瀏覽的多, 發表的少。 第二: 問題局限於K2的家長, 變成有"資格"回覆的家長, 數量上已大打折扣。

醒目開學勳章

等我都講吓, 我囝囝而家K2, 其實我都仲係未有深入了解小學問題. 老實講, 我連邊間係私立, 邊間係直資, 邊間係官立都未知嗰D媽媽.
我而家住紅磡區(好似係35區), 諗住考英華或者再多一、兩間以防萬一.
想問句, 係咪直資收咗又交留位費後, 就不用大抽獎?  不過, 如果英華真係會收我個囝, 無大抽獎都唔介意啦 (而家先發住夢先).

英華差不多係九龍,除左男扙萃之外,最多人想入既男校直資私立小學,聽說今年要有三輪面試,面試當然包括學術問題,所以如果你想報讀,我想你都開始要同你囝囝準備一下。

35區只有七間小學,間間都差不多,如果係囝囝,仲少左間女校,最多人想入應該係馬頭涌官立,另外四間係黃埔裡面,都係差不多。

直資不理校區,所以你可以放心去選擇。

原帖由 Ivy.cheung 於 10-1-25 14:08 發表

等我都講吓, 我囝囝而家K2, 其實我都仲係未有深入了解小學問題. 老實講, 我連邊間係私立, 邊間係直資, 邊間係官立都未知嗰D媽媽.
我而家住紅磡區(好似係35區), 諗住考英華或者再多一、兩間以防萬一.
想問句, 係咪直 ...

醒目開學勳章

哈哈, 我都知英華一定多人報, 所以咪話發住夢先囉. 我想問問而家要同囝囝準備D嘜 ?  可否提供些意見, 謝 !

原帖由 hcshiu 於 10-1-25 19:24 發表
英華差不多係九龍,除左男扙萃之外,最多人想入既男校直資私立小學,聽說今年要有三輪面試,面試當然包括學術問題,所以如果你想報讀,我想你都開始要同你囝囝準備一下。

35區只有七間小學,間間都差不多,如果係囝囝,仲少左間女校,最 ...

I have started the preparation already.  Get my son to study activites with certificate, collect the information for interview and put a time table list to submit application form since early can be this June.

Yes, 聖芳濟各同陳守仁都好睇學術, they have paper examination for 2 hours for 聖芳濟各.民生 I would like to try because my husband's family all graduated from there, so as back up.

原帖由 hcshiu 於 10-1-22 19:28 發表
以我認知,禮賢同培僑都唔太著重學術,聖芳濟各同陳守仁都好睇學術,而民生就好遲先接受報名,但佢地有幼稚園,我都未知佢地會收幾多外面學生,同埋會點樣面試。

...

根據校長講,好似話係明年年頭就會完成,如果係咁,應該係你囝囝入讀後半年內完成,所以影響應該不大。如果你唔放心,我建議你打電話去學校跟校長談談。

原帖由 CSF820 於 10-1-26 12:42 發表

不好意思、又一村収了我仔仔讀全日(2010-k1),我唔知好唔好又掛心學校エ程影響讀書、any one can advise, pls help!

如果有心想入以學術為重的學校,咁就要靠家長啦。

另外,民生好遲先接受申請,好似遲過統一派位公佈結果,所以民生真的只可以作為後備,要事先有其他私校直資做底,否則,如果統一派位派得唔好,家長都幾驚。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-26 11:31 發表

Yes, 聖芳濟各同陳守仁都好睇學術, they have paper examination for 2 hours for 聖芳濟各.民生 I would like to try because my husband's family all graduated from there, so as back up.

...

而家有些學校係唔收證書同portfolio既,好似陳守仁,蔡繼有,禮賢等等,所以面試表現先係最影響學校收唔收。

原帖由 bearbear2003 於 10-1-26 11:26 發表

I have started the preparation already.  Get my son to study activites with certificate, collect the information for interview and put a time table list to submit application form since early can be t ...
‹ 上一主題|下一主題