用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? ...
樓主: pianocalvin
go

k2小朋友嘅家長...你地會幫小朋友報邊間小學?? [複製鏈接]

你囝囝係細仔,仲係K1,其實真係唔洗急。係唔係你囝囝唔肯自己入去課室?如果有人陪,係唔係就肯入呢?老師講得岩,你如果同佢去課外活動,你囝囝唔肯入,影響仲深遠。咁你首先問自己,係唔係可以遲D先上果D班,如果真係要上,可唔可以上D親子班,另外,咁細個,你又唔
一定要上專教中英文,可以選擇一D講英文為主既興趣班,等你囝囝首先習慣聽英文指令,習慣同外國人溝通。慢慢佢習慣左上興趣班,又大一點之後,你再同佢上真正語言班。

我囡囡以前參加過尖沙咀新世界中心既Little Gym體操班,同九龍塘Kid's Gallery既藝術班,都係做下運動,畫下畫,老師都係同學生講英文既,都幾好架,某個年紀之下既體操班仲係親子班添。男仔多好動,體操班佢可能好開心,但係佢又不知不覺中要同導師用英文溝通,去研究下啦。

原帖由 jojoplanet 於 10-2-8 13:00 發表

我個仔只係k1..中英文都一定要比佢學..但一切都而家好似尚早, 因為佢係細b...早排想比佢上下英文oral但佢問口都唔肯入..家長日同先生傾過, 佢話要同小朋友有公識先好..否則佢一抗拒佢以後都唔會去..所以我而家乜都做 ...

原帖由 kkk2000 於 10-2-6 15:36 發表
我是k3的家長, 希望在此平台share experience about P1 interview. 我仔仔考了4間直資, 有TSL and Wong Kam Fai取錄了, 在面試過程中, 我發覺小朋友當日的表現是最重要的, 而這些表現又關乎平日的訓練, 有無禮貌, 是 ...

Congratulations!! It is good to hear that the students from 又一村 got a very good result.

By the way, could you plesae tell us if you let your kid to participate any other extra-curricular activities after school?

Thanks.

原帖由 hcshiu 於 10-2-7 04:35 發表
我個女考小一既結果係崇真,禮賢,九龍塘學校,德望,蔡繼有都收左。

我也很同意kkk2000所說,對很多小學來說,他們看學生既本質是比學術還重要,就算臨面試前半年去參加面試班,老師都係會同家長講個細路要有禮貌,說話要成句講,說話 ...

Congratulations!! 你個女考到咁多間真係叻呀!!我個女金豬年細女, kind competition!! 真係好worry!!

听你咁講, 其實又一村課程唔淺架wor!

我想知多少少野。又一村英文科係味Net Teacher kar?
同埋如果想俾個女參加英文Drama 班, 有無好介紹呢?

唔好意思, 好多問題。

Thanks.

平心而論,又一村係用主流教科書,加上工作紙,中英文寫字簿,K3加埋數學練習簿,相比九龍塘名幼稚園,當然都係淺,但係都係果句,我覺得又一村注重小朋友全面發展,多過偏重學術,所以如果家長覺得都係唔夠,可以自己為子女找課外班。又一村有兩位外藉老師,但教咁多班,我覺得好可能都係要班主任幫手教下。

英文話劇,我個女都有上九龍塘Kids' Gallery既話劇班,係英文既。

原帖由 winniehobb 於 10-2-9 00:45 發表

Congratulations!! 你個女考到咁多間真係叻呀!!我個女金豬年細女, kind competition!! 真係好worry!!

听你咁講, 其實又一村課程唔淺架wor!

我想知多少少野。又一村英文科係味Net Teacher kar?
同埋如果想俾個 ...

阿仔細時有同佢返playgroup係要大人陪既..咁因為佢一向既印象返學係有大人陪所以到佢返又一村時要一個人佢喊咗3個月呀....其實我揾呢間都可以大人陪不過佢連門口都唔肯入我唔迫佢..但有時行過會問下佢入去玩下好無..佢會話好.等我大個先啦咁囉...

原帖由 hcshiu 於 10-2-8 16:51 發表
你囝囝係細仔,仲係K1,其實真係唔洗急。係唔係你囝囝唔肯自己入去課室?如果有人陪,係唔係就肯入呢?老師講得岩,你如果同佢去課外活動,你囝囝唔肯入,影響仲深遠。咁你首先問自己,係唔係可以遲D先上果D班,如果真係要上,可唔可以上D ...

有時細路唔肯自己去上堂,係因為佢地覺得無安全感,可能佢會覺得如果而家父母行開左,係唔會番黎既,所以你一開始就要佢一個人入課室,佢係唔肯既。

如果要解決呢個問題,如果你可以做到既話,試下同你仔參加一D親子班(或playgroup,最好係逐次比錢果隻),跟著係上堂之前,你同個仔講話你可能會係中途去洗手間,好快會番。到真係上堂既時候,當佢玩得興高采烈既時候,你就係同個仔講話要去洗手間,留佢一個人係班裡面,咁你一出去,真係好快就番黎,等佢知道你出去係會好快番黎,慢慢你將你出班房既時間越加越長,咁佢就會慢慢適應,同埋明白,你真係會番黎既,適應左之後,要適應自己一個人入去課室上堂,你同佢講,其實任何時候你都係門口,你要比佢知道你係門口,例如企係門外,佢可以係玻璃見到你,咁佢又會放心,到最後,你個仔又再大D,你就同佢講,你會係放學既時候係門口等佢。當佢覺得你真係做到,佢就會慢慢習慣。

原帖由 jojoplanet 於 10-2-9 12:01 發表

阿仔細時有同佢返playgroup係要大人陪既..咁因為佢一向既印象返學係有大人陪所以到佢返又一村時要一個人佢喊咗3個月呀....其實我揾呢間都可以大人陪不過佢連門口都唔肯入我唔迫佢..但有時行過會問下佢入去玩下好無.. ...

係呀我都覺得佢係無安全感..先生話佢比較慢熱呀..係需要d时間佢仲細....但係佢係公園見到小朋友就好開心咁同人地一齊玩架啦.....

不過都好過佢比先生話佢係學校曳因為佢未開學前我屋企人睇佢平時行為估佢一定係學校坐唔定周圍走但先生話佢係學校好乖..我都好安樂啦..

原帖由 hcshiu 於 10-2-9 19:37 發表
有時細路唔肯自己去上堂,係因為佢地覺得無安全感,可能佢會覺得如果而家父母行開左,係唔會番黎既,所以你一開始就要佢一個人入課室,佢係唔肯既。

如果要解決呢個問題,如果你可以做到既話,試下同你仔參加一D親子班(或playgroup, ...

Thank you very much.
My son have extra-curriular - English, E.nopi, Drawing and Drama when he was K1 and K2.

原帖由 winniehobb 於 10-2-9 00:39 發表

Congratulations!! It is good to hear that the students from 又一村 got a very good result.

By the way, could you plesae tell us if you let your kid to participate any other extra-curricular activit ...

約$2500 一個月. 值不值得看你想小朋友在學校得到些什麼? 因為York and YYC是完全兩間不同類型的學校.

原帖由 Jeco 於 10-3-9 17:50 發表
可唔可以話我知你哋既小朋友係出面參加既課外活動合共費用幾多呀? 我仲矛盾緊係YYC讀+出面報多啲活動好 OR YORK 好呢? 但讀YORK, 到K2再報埋劍橋課程連其他雜費每月費用合共6千幾, 值得嗎? ...

我個女每個月都係二千五左右。

其實值唔值,係你想做到乜效果,同埋其實你想做乜。如果你為培養子女興趣,增加子女學術表現,到最後你係覺得呢D係子女既終生興趣,還是純為報直資私校小學。

但我小小既意見係,如果你係後者,想幫子女入小學,你要諗下你想入果間,係想收D乜條件既學生。咁你再去決定點去做。

原帖由 Jeco 於 10-3-9 17:50 發表
可唔可以話我知你哋既小朋友係出面參加既課外活動合共費用幾多呀? 我仲矛盾緊係YYC讀+出面報多啲活動好 OR YORK 好呢? 但讀YORK, 到K2再報埋劍橋課程連其他雜費每月費用合共6千幾, 值得嗎? ...

聽講今年英華要過三次面試,有二三千人去報,咁你要睇下點可以係咁多人裡面被取錄。九龍塘小學競爭無咁大,但都要兩次面試,第二次仲面試埋家長,其實都係一樣,學術,同埋個人素質都好重要。

原帖由 Jeco 於 10-3-10 10:03 發表
如果我想囝囝入到英華、九龍塘小學的話呢? 我唔識點樣去了解果間小學需要啲咩條件, 我應該點樣可以知架?

今年我也有同小兒報考英華, 可惜不成功, 其實我是有點失望. 因為英華是我首選, 很多的部署都是朝向英華的方向而行, 所以我是很希望他能入300名 for second interview, 可惜是未能成功, 反覆思量後, 可能他Interview的時間, 正是他狀態較差, 而且他當天心情不大好, 唉! 算了吧! 就當小兒與英華少了點緣份. 雖然如此, 但我仍然無悔選擇又一村, 否則便沒有現在那麼愉快的他呀!!!

這是一個很難決定的問題,真的要你去看,自己的孩子適合讀那一類的小學,並且那些學校會點樣面試,咁你先能夠決定你要怎樣安排。

我自己的意見是,如果你太過重視一些面試所考既野,如果考唔到,你之前既努力就一點沒有價值,但如果你幫孩子準備既野係對佢一生都有用的,咁就算考唔到,都仲係有價值既,如何取捨,你自己要為孩子決定。

另外,我今年聽番黎既意見,就算讀SC既學生,今年面試小學既結果都唔係咁好,所以,面試既結果,我自己會覺得孩子本身既表現,係比讀那一間幼稚園重要,而那些表現,除了幼稚園之外,重有好多途徑可以做到。

原帖由 Jeco 於 10-3-10 22:22 發表
多謝你既意見! 我都好相信又一村幼稚園會比到小朋友有3年愉快學習生活, 但擔心既係升小一問題! ~.~ 所以york & 又一村幼稚園 中取捨!

我知好多家長,覺得語言證書,比賽獎項,音樂樂器級數等等,仲有面試班,可以幫到小朋友得到學校垂青。但幼稚園只可以幫細路係某些方面,其他方面其實都要靠父母額外既資源,係出面找課程。

但我既認知係,除非你細路係某樣野既全港第一,否則小學都唔係好睇,所以很多都差不多等如無用。咁,你話係咪好難決定呢?

原帖由 Jeco 於 10-3-11 21:35 發表
多謝你! :)
但你說的 "除了幼稚園之外,重有好多途徑可以做到" 即係咩呀?

其實每一間學校都有佢既長處短處,最重要係真係知道佢地既長短處係乜,之後,你要清楚你今天做個決定,是因為你喜歡某一間學校的長處,而你亦明白佢既短處,接受或你有你既方法去解決,咁就得啦。否則,到將來,你會不斷有人問你,點解你選這間而不選那一間,到時你被人問得兩問,心裡面動搖,最後重轉埋學校添,辛苦既,最終係你子女。

我女今年K3,明年你細路黎讀,我地呢一班家長已經走左,咁我都唔會好似而家咁經常睇呢個討論區,到時你再想問野,可能要PM我先得啦。

原帖由 Jeco 於 10-3-12 16:28 發表
多謝你哋係依到分享又一村幼稚園 & 小一派位既情況...其實一直我都好掙扎揀york or 又一村幼稚園...經過睇完你哋既心得...覺得考小一真係唔係唔係讀咩幼稚園為先要! 仲要加培養 及 另補, 就算讀york的話都一樣...所 ...
‹ 上一主題|下一主題