用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區小學排名
go

91區小學排名 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下大家點排第4-6位呀?
話就話有16間學校, 但都好似無乜選揀,
因太多學校唔放佢地第一就差唔多入唔到咁滯, 所以都幾難填呀!

醒目開學勳章

原帖由 eeec6 於 10-1-18 15:40 發表
各位家長,

我1st round 入表朱小, 結果入唔到

現大抽獎會揀
1.朱小
2.蕭小

不過第三志願已經唔知揀咩好?? 如果甘會唔會好危險呢?? 比個一些意見好嗎?? ...

我都係第3開始都唔知填咩好喇! 真頭痕

醒目開學勳章

請問點樣先知自己個NO. 係前定後呀?
我都係鎖定朱小第一位, 希望有機會做同學仔啦!
另外, 我見梁小有咁多位, 所以都係中間位, 想入呢間應該一D都唔難.

原帖由 eeec6 於 10-1-19 15:13 發表

多謝你丫, 因為那天收到教育局封信,我都有D擔心,因為朱小剩下56個學位(連沙呂學位都多過朱小), 都唔知有無我份, 而家大抽獎呢D係講彩數, 如果no.前一定入得到, no.後都唔知有無機會, 所以而家好煩惱, 希望大家給我 ...

醒目開學勳章

我反而唔誓心入唔到梁小, 因為佢仲有成 89個位咁多.

原帖由 eeec6 於 10-1-20 10:43 發表

係喎..其實我都唔知,想問一下有無人知道自己個no.係先定後呀????

梁小我會放佢為第三志願, 因為我怕放得太後會入唔到, 不過呢D都屬個人意見。

醒目開學勳章

你咁排基本上去到第3位已經入硬咁滯架喇!
而 7, 8, 9 我會調一調囉, 改為田家炳, 祟真, 胡下.
而14 改為放第10位
一呂, 培基唔放第1 一定無行, 沙呂我估第2位可能都有機會 (因為仲有 62個位)

以上純粹個人意見!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:01 發表
昨天同老公商量過,結果如下。請大家比d意見我丫。THANKS! 

甲部:
1)朱小
(其餘的兩個唔填)
乙部:
1)朱小
2)胡上
3)梁小
4)蕭小
5)主風
6)沙循
7)胡下
8)祟真
9)田家炳
10)一呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
12)沙呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
13)培基
14) ...

醒目開學勳章

填埋啦, 就算真係比你派咗呢2間, 你都會去叩門架啦!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:33 發表

14-16唔填會唔會唔知派左去邊嫁??

醒目開學勳章

我對呢間學校知得唔係好多, even 呢間學校好近我屋企.
只知日日朝早見佢地d學生都幾乖, 只知10年8年前好過一段時間, 但唔知點解依家咁少人揀. 可能派位派得唔夠好, 地點又唔好啦! 有聽聞係d學生返學都返得好開心囉!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:35 發表

多謝你的意見!其實我唔知黃耀南係咩學校,所以我放到佢甘後,請問你認唔認識呢間學校呢?? 

醒目開學勳章

係呀反正填咗無壞.

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:37 發表

甘又係,同埋亞女校長都叫我地盡量填曬??唔係怕佢唔知派左你去邊。

醒目開學勳章

都唔係好知架!
只知佢年年收足學生, 中學派位一般囉!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:38 發表

其實知唔知田家炳係一間點既學校??

醒目開學勳章

除非你好鐘意蕭小啦, 如果唔係都係將胡上同蕭小對調位置正路D, 相信蕭小唔係咁難入

原帖由 eeec6 於 10-1-21 11:25 發表

我諗都會係, 不過昨天再同老公商量過將梁小放第4,而蕭小會放第二, 胡上放第三, 大家覺得甘會唔會好d, 因為我同老公都覺得梁小還有甘多學位,不如放d少學位d係前面。 ...

醒目開學勳章

原帖由 cantona888 於 10-1-21 14:14 發表

梗樣排,基本上6之後的一定唔得,
胡下可能第一年,我個仔的同學仔自行派位時入表,
收了,但他只有10分。

沙循放第一基本實入咁滯架喇!
不過沙循無派位成績睇, 所以有D保留.

胡下一向少人揀架, 緊係易入啦!

醒目開學勳章

其實我唔明點解咁多人揀陳元喜, 係咪因為佢同鄭榮之掛勾呢? 鄭榮之岩岩跌咗 band 喎!

原帖由 michelle106 於 10-1-21 14:36 發表
是呀...
其實d朋友叫我依家轉軚. 甲同乙都填沙循. 90%都入到,
但我驚到時入唔到. 陳元喜就無得叩門喇.  

醒目開學勳章

其實我都幾鐘意沙循個教學理念, 因為之前聽過佢地介紹, 話同班叻d 既小朋友會幫手帶下d 成績麻麻地既學生, 取長補短咁, 學生 & 老師會分別互評, 睇下有咩地方可以做得更好.
但我就係唔明點解佢地唔公開派位成績, 所以我有d 保留, 因為如果成績好既話, 應該唔介意公開架!

醒目開學勳章

聽校長講應該唔會有咁既情形, 因為佢地係想d 小朋友互補不足, 同埋我見d 學生都好乖, 校風唔錯呀! 我最 concern 係派位.

原帖由 叉雞飯 於 10-1-21 17:19 發表
同班互幫, 唔係唔好 好睇個老師點去表達比小朋友, 好容易處理得唔好, 構成自卑同驕傲
高年級幫低班我個人會較喜歡

醒目開學勳章

原帖由 EMMA88 於 10-1-22 12:55 發表

甲1沙呂, 2-3吉
乙1沙呂, 2胡上(都要搏) 3 梁小(sure in)....其他吾使煩

醒目開學勳章

你個排位好正路呀....
如果1, 2 唔得, 基本可以話入硬梁小架喇!

預祝你入到心儀學校呀!

原帖由 slau 於 10-1-22 13:06 發表
正考慮

甲1 一呂
乙1 一呂
乙2 胡上 (第2喜歡)
乙3 梁小 (老公喜歡)
乙4 蕭小或沙循

如果放胡上在第2位,機會會否等如零....乙3放梁小, 抽到機會會唔會好細

最後,我星期六或星期日交表,應該唔會影片抽獎結果,應該 ...

醒目開學勳章

liuelly, 有咩點好??? 你擔心d 乜? 驚間學校唔好?

你本來都係想入梁小架啦, 如果揀定就唔需要再煩啦!

原帖由 liuelly 於 10-1-22 13:59 發表
唉,,咁點好呀,,

醒目開學勳章

如果你乙不變的話,
早只需填甲一, 學校同你講唔好漏空, 主要係講乙部, 唔係甲部.

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:14 發表
我而家其實,,想肯定係咪甲,2同3都唔填???

醒目開學勳章

yes, 因為 91 只有16間, 填盡都係16間.
你唔係咁想去入既, 你唔填基本唔會派到你去果間,
但如果萬一真係咁多間都入唔到既, 就會唔知派咗你去邊.
不過睇嚟唔知派去邊既機會唔大, 除非你填得好離譜啫.

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:44 發表
我想知,,,揀完十幾間,,有空位,,係咪照留空佢得架喇?如果有2間我唔係咁想佢入,,係咪唔填?定將佢放最後?

醒目開學勳章

睇番前面, 尋日我地講過下....

原帖由 michelle106 於 10-1-22 15:10 發表
請問各位點睇沙循呀.......
‹ 上一主題|下一主題