用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區小學排名
go

91區小學排名 [複製鏈接]

您係想要學校的名次 ? 還是suggest 簡校的排位 ? 唔同架呵

example, 1呂沙呂/培基都係學校排名頭3位o廿講, 但如簡學校o廿排 第1/2/3志願, 又好鬼危險

如屬活潑好動, 都肯做功課
我會 簡沙呂, 梁小

原帖由 Jocheng 於 10-1-15 09:22 發表
我地屬91區,如小朋友屬于傳統型,性格就聰明好動,但都會專心聽書。應該怎樣排小學名次好啊?
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

胡上放第3 ?  
個人覺得保記小學好谷, 蕭小會唔會谷谷地 ? 我喜歡梁小多d, 朋友的2個係樹讀, 都覺得好開心.

原帖由 joeymak 於 10-1-15 10:07 發表
hi, jocheng
我個女同你小朋友都好像,我的排行如下比d意見呀!!
1) 沙呂
2) 蕭漢森
3) 胡上
其他比D意見呀!!
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

唔好煩唔好煩, 點幫到您呢 ? 我係沙田友麻

if 您1st round 入表培基, 您2nd round 唔簡佢1st, 有無得叩門呢 ? 您要考慮埋呢樣, o廿間間都要 1 1 1 簡先叩得
您問問培基, if 您有份玩大抽獎, if 唔放佢11 有無得叩, 而沙呂好似又係要1 1 , 真係頭痕
即使您唔簡番培基1, 簡沙呂, 都差唔多啦, 只是沙呂位多d, 命中率大ddd

如我係您case, 我諗我會培基, 胡上, 蕭小o廿排

原帖由 joeymak 於 10-1-15 14:23 發表
其實我首輪入表"培基"但衰在....
另外這三間是我較心儀
正如你所講再擺佢"培基"排 第1/2/3志願, 又好鬼危險,
因阿女唔係讀沙田區幼稚園所以老師又比唔到意見,好煩呀!!

...

我女都係o廿架, 個個都差唔多啦
難道您見過有d細路同阿媽講 "媽媽, 我要做功課, 溫書, 請您唔好嘈我, 唔好同我玩呀, 我非常喜歡串字同做練習啦........" 嗱我就未見過囉, 阿媽一行轉背  心就飛到9哩遠 啦

我係88區, 頭圍入了91席, 唔洗抽獎, thanks god.

如您唔限培基沙呂, 我會簡胡上-1, 梁小-2, just my option

原帖由 joeymak 於 10-1-15 17:38 發表
我老公都話2nd round 簡佢"培基"1st
阿女屬活潑好動, 麻麻地肯做功課,不專心...總是覺得佢麻麻地: (
請教91區中16間怎排好??

sandy cps
一呂放3 好進取下wor, 您有私小打底 ?

selina,
朱小放3, 似乎好似晒晒地個3位wor.朱小都超
人爭下wor. o廿您現在的choice會放梁小係4 ?

原帖由 SandyCPS 於 10-1-16 23:58 發表
各位家長,

我囝囝都是活潑好動型,老師話佢坐定定上分組課(如英文listening/oral)等時就不夠專心;但評語佢參加主題教學活動時,就有分析力、與小朋友一起討論。

做功課都ok啦,因為而家返全日,o係學校做晒d功課先返。只有假 ...

沙呂同1呂分別, 相信好多人都問過
沙呂功課知道會較輕鬆, 因身邊有這2所學生的小一生朋友
大抽獎策略,聽過講坐if 您係簡本區學校做甲一, if 您只想讀詰間 咪甲2 甲3 blank
除非您甲1甲2甲3 是但一間無所謂
培基, 一呂, 沙呂是沙田88+89+91 焦點小學, 3間唔放第1無乜機會wor

您check pm 呀, 我pm 左比您

原帖由 Jocheng 於 10-1-18 09:54 發表
請問沙呂同一呂有什麽分別啊?邊間功課多些?是否有很多要父母一起做的project?
關于大抽獎的戰略我一點都唔曉啊,如果我心目中幾間是:胡上、一呂、沙呂是否應將他們放在前一二三位?保記果兩間我沒idea, 培基又聽講學生普遍 ...

是呀, 一定知啦, 但您可知幾多88 89 網的mama 甘願一博5% 機會呵

原帖由 Jocheng 於 10-1-18 13:17 發表
培基, 一呂, 沙呂都是91的

朱小排第5, 機會= 0 , 我會再放佢後d算, 唔好晒左個好位, 我想我會排番循道上來
我個人就like 梁小so
1)培 2) 胡上 3 ) 梁小 4)蕭小 5)循道

今年胡上轉全日, 一定睇高一線, 放佢第1的人也大有人在, 以上排法, 係進取型, 要留意係您的(1) 已非常進取
so再穩陣d, 放梁係2, 其實梁小一d都唔差, 今年都成為不少91 人的2/3 選擇

原帖由 joeymak 於 10-1-19 13:54 發表
hihi everybody 同老公傾完我地1-5位如下各位媽咪比d意見呀....
1) 培基
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 朱小

唔係呀, 穩中求勝, 學校的位數見下
呢個排法係好穩重了, 但我個人會簡主風4  蕭5, 因為主有宗教, 配合我的宗教
進取一點, 您可諗 3同2調轉, 博唔博真係見仁見智
正所謂"好易中, 好易中, 好易買餐餸"

原帖由 eeec6 於 10-1-19 14:38 發表

甘如果我揀
1)朱小  56
2) 梁小  89
3) 胡上  56  
4) 蕭小 50   
5) 主風  60  

大家覺得我會唔會好危險呢??

傻啦, 計% 架麻, 沙呂多位, 爭的人也遠教爭朱小的多, 畢竟名氣大麻
為您的朱小堅持信念, 滿有信心吧

原帖由 eeec6 於 10-1-19 15:13 發表

多謝你丫, 因為那天收到教育局封信,我都有D擔心,因為朱小剩下56個學位(連沙呂學位都多過朱小), 都唔知有無我份, 而家大抽獎呢D係講彩數, 如果no.前一定入得到, no.後都唔知有無機會, 所以而家好煩惱, 希望大家給我 ...

as per my relative advised, her sons study in "LEUNG".  they are so enjoy their school life.  Then for the secondary school issue, both of them w/o the SS, so cannot talk which one is better.
for my own opinion, I like leung rather than SIU

ALL the gov primary school are also very veryyyyyy demanding.  The point is how much u demand for ur kids, do u think so ?
LMC is a high demanding school, but u can see how's their result ?  so good.  

原帖由 DD仔 於 10-1-19 15:13 發表
I also live in 91 district.  May I ask the following questions:
a. Regarding secondary school allocation, is 梁小 better than 萧小?how about teaching quality? school atmosphere? which one has more work ...

點都好, 各位我會為您們祈禱
而呢幾個月也不是乾等待, 係要做晒profolio 預備叩門作最壞打算
我第一round 時已做晒了, 其實最後有無用都好, 過程中我發覺自己了解個女多左, 我要不斷思考佢的長短, 要點樣表達 佢,佢一路d學習路程, 等等......真是好好的一課

做晒到時6月叩門唔洗o廿傍偟
再者呢幾個月也可寫d咭呀, 信呀o廿比您頭號至愛的校長, 有無用都好, 作為家長, 做到呢d on 居野又何仿 ?

我個人較喜梁小, 係因為佢係基督教, 數學成績不俗

原帖由 slau 於 10-1-19 20:47 發表
Dear 叉雞飯,

我正15/16唔知應放蕭小還是梁小在第二/三位,知道閣下對梁小評價較高,可否分享原因或梁小的優點?

THANKS

8/9 我會調一調, 14-16 唔填  (個人意見呵)

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:01 發表
昨天同老公商量過,結果如下。請大家比d意見我丫。THANKS! 

甲部:
1)朱小
(其餘的兩個唔填)
乙部:
1)朱小
2)胡上
3)梁小
4)蕭小
5)主風
6)沙循
7)胡下
8)祟真
9)田家炳
10)一呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
12)沙呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
13)培基
14) ...

cantona888
恭喜晒

原帖由 cantona888 於 10-1-20 10:03 發表

因為我系自行入表朱小,收左,因為自行派位前所有入表朱小的開了一次家長介紹會。我從貼出來的名單數了一下。從報紙看到沙呂和一呂有300人以上自行入表。 ...

i agree

原帖由 AndyMah 於 10-1-21 11:35 發表
除非你好鐘意蕭小啦, 如果唔係都係將胡上同蕭小對調位置正路D, 相信蕭小唔係咁難入

應會中沙循了, 之後的唔洗點排.
您能分享下沙循的認識嗎 ? 家長們的認識都不多

原帖由 michelle106 於 10-1-21 13:38 發表
如我排以下, 請問機會大不大, 希望各位俾俾意見........

1) 沙循
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 胡下
6) 朱小
7) 沙呂
8) 主風
9) 一呂
10) 培基

陳記係一間好學校, 校長也有熱誠, 放2-3都有叫門機會

至於鄭榮之係微調下的希生品, 有時一間學校要迫到o廿, 唔一定係間學校唔好, 只是教局要o廿玩, 我地平民百姓, 唔會理解, 我係大圍88, 由細係大圍讀中學, 呢間學校係一流校風, d細路好乖

至於michelle106 您身處的91 是幾多沙田友的dream 區, 您if 轉太, 但甲1您填沙循就入到就無得再抽落去

最緊要您喜歡邊間多d, 沙循如您很喜歡 何苦還多想, 多人爭不等如適合您也不等如一定好麻, 既然係o廿, 咪簡左安安定定入左唔好咩 ?

如您還是喜歡陳仔多d, 咪甲1填佢, 機會係好細, 入唔到咪沙循, let the game finished 幾好吖

原帖由 AndyMah 於 10-1-21 16:59 發表
其實我唔明點解咁多人揀陳元喜, 係咪因為佢同鄭榮之掛勾呢? 鄭榮之岩岩跌咗 band 喎!

同班互幫, 唔係唔好 好睇個老師點去表達比小朋友, 好容易處理得唔好, 構成自卑同驕傲
高年級幫低班我個人會較喜歡

原帖由 AndyMah 於 10-1-21 17:12 發表
其實我都幾鐘意沙循個教學理念, 因為之前聽過佢地介紹, 話同班叻d 既小朋友會幫手帶下d 成績麻麻地既學生, 取長補短咁, 學生 & 老師會分別互評, 睇下有咩地方可以做得更好.
但我就係唔明點解佢地唔公開派位成績, 所 ...

蘑姑, (i like ur name so much)

這個是老問題, 您1st round 比表時, 有隻cd, 係一定要睇, if 無, 可上教局網睇番, 您一定un 晒

let to simply explain
先甲(統一派位的10%) 後乙 (統一派位的90%)
假設您頭號至愛係本區學校, 您咪甲1乙1都填佢
係攪晒所有仔甲一, 等齊人余下仔再攪甲2, 再有余下再攪甲3
o廿concept 來講, if 甲2的本區學校, 其實係麻麻想入 , 但抽到您甲2時又o廿好彩有位, 您就無機會去抽乙1您的至愛了, 要記著乙部係全個派位機行最多位的, 比必收及計分
要多, so, 有d講坐會教您 o廿就甲2-3 吉左, 除非您真係甲23 look 左入去都會o廿開心

if 您甲部1 唔係本區, o廿您甲2 填乙1 or other 的區的學校都無乜影響, 唔洗解釋您都明點解啦, 數學題遮

快d 去睇番個派位講解啦

原帖由 蘑菇 於 10-1-22 08:44 發表
想問甲, 乙部份係咪分開黎抽獎, 如果我甲乙部份頭1, 2, 3志願填哂大相同, 機會係咪大d呢? 有冇媽咪可幫我解答呢個問題? 唔該!

‹ 上一主題|下一主題