用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區小學排名
樓主: Jocheng
go

91區小學排名 [複製鏈接]

我諗係睇您想入主 or 蕭 定梁小 多d, if 您prefer 梁小先, 何不唔放前d, if 您prefer 主多d咪o廿排都好呀

原帖由 eeec6 於 10-1-22 10:38 發表
昨天同亞女個老師傾左一陣電話,佢叫我唔駛放梁小太前,因為梁小而家仲有甘多位,就算你放佢後d都唔怕無位...
甘我而家係米應該甘揀呢??請大家比d意見我丫!Thanks!
1.朱小
2.胡上
3.主風
4.蕭小 ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

hi liuelly

您係咪是但入到沙呂, 梁 or 胡都o廿高興, 定真係好想入沙呂先

梁小多位, 分分鐘攪甲1 您唔中沙呂, 攪甲2 梁小好有機會仲有位, o廿就會比左梁小您, 您就無機跌落乙1 抽沙呂
乙係有統一派位 90% 機會wor

if 其實您麻麻想梁小咪甲2-3吉仲有機去博沙呂
o廿我個人排會將胡上同梁小調轉

原帖由 liuelly 於 10-1-22 11:07 發表
甲~1,沙呂 2,粱小 3,胡上
乙~1,沙呂 2,粱小 3,胡上 4,朱小 5,主風 6,蕭小 7,沙循 8,胡下 9,祟真 10,田家炳 11,一呂 12,培基

如果我咁揀好唔好呀,,有冇媽咪比d意見我呀? ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

o廿您甲1填架麻
好睇您意向, 您if 填甲2 梁好大機會入到架wor, o廿您等同放棄去乙1抽沙呂, if 真係o廿發生, 您會唔會唔開心先 ?
我聽2個小一填表講坐都講過if 您好心儀的唔入會好唔開心的 甲1= 乙一那間, 甲2-3 不仿漏空, 但if 您有3間都好愛, 是但入一間都無所謂, 就填晒甲1-3.

胡上我覺得係好d , 係好左好耐個種好, 梁小係近1兩年好起來的好

原帖由 liuelly 於 10-1-22 11:55 發表
但如果唔填甲,2同3會唔會等同放棄架??老師叫我唔好留空,,所以,,我都好懊惱!!胡上同梁小,相對胡上是否比較好d??

比個5我,give me five  大家一樣睇法

原帖由 EMMA88 於 10-1-22 12:55 發表

甲1沙呂, 2-3吉
乙1沙呂, 2胡上(都要搏) 3 梁小(sure in)....其他吾使煩

終於聽到有人簡一呂啦, 好開心, 希望做同學仔啦
梁小3 都穩妥架喇, 之前dpost 有好些媽媽覺得可放後dtim, 但因您1同2 都幾進取, 不如來個穩陣d, 真係好睇您點睇梁小, 唔好只從多位少位考慮

至於交表日期, 無相干啦, 您星期6交 又會諗後d 會唔會著數d, 您星期日交又會諗前d會唔會著數d, 不如得閑就去啦, 飲完茶一new 住牙去都得

原帖由 slau 於 10-1-22 13:06 發表
正考慮

甲1 一呂
乙1 一呂
乙2 胡上 (第2喜歡)
乙3 梁小 (老公喜歡)
乙4 蕭小或沙循

如果放胡上在第2位,機會會否等如零....乙3放梁小, 抽到機會會唔會好細

最後,我星期六或星期日交表,應該唔會影片抽獎結果,應該 ...

您真係好想沙呂, 咪唔填, if 3間都ok 咪填, 但我睇好大機會因甲3 去左梁, 因抽唔到沙呂, 您唔會知係因甲抽唔到定乙抽唔到  點解要減去自己抽90%seat 的機會呢

都係個句, 私校打左底 咪進取d, 無就要穩中求勝

原帖由 liuelly 於 10-1-22 14:14 發表
我而家其實,,想肯定係咪甲,2同3都唔填???

e+ 好多學校都有呢個plan 的, 而且好多學校都好平均, 我覺得91真係好幾間都好好
您簡邊間呀 ?

原帖由 go123456 於 10-1-22 14:26 發表
真叫人羨慕. 一呂是我最想入的學校. 除了成績好,
我喜歡一呂提出的'一體一藝'. 可以給小朋友有全
面的發展.

哈哈, 大家91媽媽都好積極回應呀, 我地霸左個板第一位成朝喎. 我地好勁呀
我其實係88媽媽來架咋

1st round 我身邊有人15分入左梁小, 有人15分唔入, o廿係咪佢唔用晒d位, 定係我fd 呃我其實佢唔係用15分梁入左另一d hit 爆就不得而知, hehe 我呢個fd 都成日呃我架喇

原帖由 slau 於 10-1-22 14:44 發表
我都想知, 老公很喜歡梁小,我就15/16,唔知蕭小or梁小....我知道各有各好,但老實有o的擔心梁小第一round禁小人....連返工也心中只有兩間學校in my mind

終於交晒表了, 大家鬆一鬆口氣, 過個快樂年
之後開波準備叩門策略, 常言道"機會永遠留比有準備的人"  
加油呀, 為您們禱告

原帖由 eeec6 於 10-1-24 22:12 發表

我2:00都几多人丫, 可能下午剛剛開始啦.....

雖然我唔洗叩門, 但係我1st round 交表前已準備好晒叩門同profoilio
其實係我聽的小一講坐裡所聽到的info, 真係對叩門有用過頭2round, 1, 了解校長大約係行邊套, 該校大約課程同宗旨, 最重要係我一定會比小女係代表到open day 當日的位置影幅相, at least 比佢知道您係有到過, 我做pf 時就key 埋張相係一d當眼又唔著跡位置, 好有誠意o廿
2. open day 會問大約間學校有幾多叩門位, hehe 爭取機會同校長傾計, 最好影褔相啦hehe, 幾核突架, 但我唔怕囉為左個女hehehehe
以上好可能無乜用, 但有做好過無做
所以一定要爭取機會去open day
3. 砌靚個pf 囉, 我簡左用中文做, 會得心應手d, 而且原來一封靚中文信都唔易寫
4. 面試我覺得一家3口一齊去會好d(雖然我無叩過門, 我估都應係o廿)
5. 問下之前叩門的家長, 有咩問
hehe 呢d都係一般野, 唔知幫唔幫到您地呢 ?
e+ 阿女k3, 佢已開始有d唔捨得幼稚園

原帖由 AndyMah 於 10-1-25 09:20 發表
我都預祝大家既寶貝入到自己心儀既小學呀!

叉雞飯,  有咩叩門策略呀?
講下幾時同太約要點準備啦!

其實我估應該大同小2, 我未試過呀, 搵d人問下呀

原帖由 AndyMah 於 10-1-25 17:13 發表
咁即係同考私小差唔多, 咁攞番考私小果份改下咪得囉!
不過希望我用唔著啦!

2班普通話班, 2班廣東話

anixon, 希望來緊小1我女都可以一樣讀得o廿開心啦, 我係驚自己頂唔順多d

原帖由 mackyfungng 於 10-2-4 23:25 發表
anixon,

請問一呂是否普通話教中文, 如是, 是否每班都一樣?

哈哈, 好啱呀, 琴晚我都想搵番呢個post 問侯下大家呀, 您快手d. 謝

大家點呀 ? 唔洗緊張, 好開心同好唔開心都唔好太表現係d小朋友面前就ok 晒啦
當日第一輪知道入左, 我心情無咩, 只係話, 路,主給您開了, 日後就您自己一定要努力了

大家加油

原帖由 selina1109 於 10-5-31 09:39 發表
仲有5日,大家就知結果。
希望仔仔有機會同你地既子女做同學。

您打去那間學校問問啦

原帖由 Namson 於 10-5-31 12:12 發表
請問當日收結果後如果派唔到心儀學校是否即刻帶同profolio及小朋友走去扣門呢?

as per my understanding, these 3 also need.

原帖由 DD仔 於 10-5-31 18:23 發表
May I ask a question: LMC City One, LMC STW and Pooi Kei, which ones need us to put them as the first choice for knocking on doors (compulsary)?

叩門 多數會叩您的第1志願
but 其他其實叩門無明文講邊d唔叩得, 佢肯收您的portfolio 咪得囉, 不受地域限制, 您返到學, 佢又肯收您咪得囉
成個6/7/8月就係樹玩音樂椅遊戲遮

原帖由 DD仔 於 10-6-1 16:36 發表
Thank you for your information.  Let's say I have Leung Kui Mou or Siu Hong Sum.  for knocking on doors, I can only choose one out of the 3 - two LMCs & Pooi Kei.  but then there is no other better ch ...

培基, 朱小
原帖由 DD仔 於 10-6-2 12:56 發表
Yes, understand this, thanks! but do you have any recommendation on the door knocking choices in Net 91, say if I have Leung/Siu and put LMC STW as the first choice?

pui kei 佢d表係open 比架wor 以我知
最重要d學校open day 您問清楚校長的

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:04 發表
you mean pooi kei and chu primary will offer interview even if they are not put as No.1 Choice?

沙官係88 架wor, 而且佢20分第1輪都入唔到噃(有人)  o廿佢又無宗教分, so 競爭好大
o廿大抽獎放佢1-1 都好mun 水.

原帖由 DD仔 於 10-6-3 11:34 發表
Thank you all for your precious info.
Then I will try LMC (my 111), Pooi Kei, and probably Sha Tin Govt Primary.
I've checked Chu Primary's Secondary School Allocation.  Compared to Leung Kui Mou, it  ...
‹ 上一主題|下一主題