用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區小學排名
樓主: Jocheng
go

91區小學排名 [複製鏈接]

正考慮放胡上在乙二,機會是否很細
另外,也考慮梁小或蕭小,可否評論下這兩間學校?見梁小大抽獎比蕭小有較多位,是否這代表梁小一般?

那主風或廣源循道呢?

正考慮二/三位學校...
梁小及蕭小無論在校風, 成績,學生品格上那間比較優勝?
請各家長賜教

hi cantona888,

從閣下資料朱小有130人自行入表, 資料來源是從那處收到?不知有沒有其他91區學校的數字?

thanks

原帖由 cantona888 於 10-1-19 15:05 發表

除梁小外,其他學校都自行收足,證明都幾熱門,
朱小正如我所知,130人自行入表,收60,除去跨區
及沒去注冊,再無其他人選朱小第一志願的話,入朱
小機會很大。。。good luck! ...

I also have the same concern...

I am also considering put "Leung" at the second or third position, however, compare with other primary school, "Leung" still got a lot of available seats, is that means they are not as good as the other schools?

原帖由 DD仔 於 10-1-19 15:52 發表
Thanks!
If "Leung" has good 校风, teachers, students are good, then it is a good 2nd choice.  Its location is also good. quiet and not in a high density area. but someone said "Leung" cannot fill up t ...

Dear 叉雞飯,

我正15/16唔知應放蕭小還是梁小在第二/三位,知道閣下對梁小評價較高,可否分享原因或梁小的優點?

THANKS

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 14:25 發表
朱小排第5, 機會= 0 , 我會再放佢後d算, 唔好晒左個好位, 我想我會排番循道上來
我個人就like 梁小so
1)培 2) 胡上 3 ) 梁小 4)蕭小 5)循道

今年胡上轉全日, 一定睇高一線, 放佢第1的人也大有人在, 以上排法, 係進 ...

正考慮

甲1 一呂
乙1 一呂
乙2 胡上 (第2喜歡)
乙3 梁小 (老公喜歡)
乙4 蕭小或沙循

如果放胡上在第2位,機會會否等如零....乙3放梁小, 抽到機會會唔會好細

最後,我星期六或星期日交表,應該唔會影片抽獎結果,應該是random, sorry,我已經好亂啦

請賜教.

叉雞飯 : 我都很想個女可以同你個女/仔做同學仔.....其實這幾個星期我同老公不段考慮蕭小還是梁小好...

原帖由 叉雞飯 於 10-1-22 13:23 發表
終於聽到有人簡一呂啦, 好開心, 希望做同學仔啦
梁小3 都穩妥架喇, 之前dpost 有好些媽媽覺得可放後dtim, 但因您1同2 都幾進取, 不如來個穩陣d, 真係好睇您點睇梁小, 唔好只從多位少位考慮

至於交表日期, 無相干啦, ...

我都想知, 老公很喜歡梁小,我就15/16,唔知蕭小or梁小....我知道各有各好,但老實有o的擔心梁小第一round禁小人....連返工也心中只有兩間學校in my mind

原帖由 michelle106 於 10-1-22 13:44 發表
請問各位 "蕭小" 及 "梁小" 邊間好d..........

我就是擔心這點,雖然梁小有50幾%,但好似是一些一般英中 (Sorry, please correct me if I am wrong), 蕭小是低o的, 但至少有幾個入到呂中

原帖由 candytl 於 10-1-22 17:05 發表

我小朋友唔係讀黎兩間, 咁啱住隔離屋個mami又係問我同一問題, 佢再加埋朱小來問, 我話好易揀, 你睇三間升中派位成績就知點揀, 黎個數據係好重要嘅指標. 要注意, 係睇邊間小學入邊啲中學嘅人多, 唔係睇"升英中率"呀 ...

交左啦,無論選擇什麼學校,希望大家心想事成啦

原帖由 AndyMah 於 10-1-24 01:11 發表
e...我12點幾差唔多1點去到, 無乜人喎!
勁快趣又舒服呀!

你乙一選邊間?

原帖由 Jocheng 於 10-1-28 13:51 發表
我好大禍啊, 我擺左梁小在甲3啊, 我驚我沒機會抽乙1啦.
‹ 上一主題|下一主題