用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 私人補習定補習社好?
go

私人補習定補習社好? [複製鏈接]

私人補習定補習社好?

0    0    0    0

2樣都有好有唔好 要自己取捨
私補:較貴.但老師正常都係一對一
        會較集中地教學生
補習社:較平 但你要有心理準備可能
          一對7-8 小朋友學到的未必會多

當然 如果你只係想小朋友去對家課的 補習社會ans 會比私補好

agree with vincy369

我就係一個例子

我個女在補習社補左一年
做功課+溫默書 都已經好夜好夜先返屋企了 (9pm)
雖然間補習社全包宴, 連星期六日都要補課
但因為我個女係超級慢, 佢越留得夜就越慢, 而唔係學多左, 溫多左
好簡單人地做得快, 老師當然對人地嗰d先, 我個女未慢慢磨囉
咁我要求7pm一定要放學, 我自己返屋企再同佢溫D, 咁未快少少囉
最重要係....佢成積係每況愈下...
考試做卷...慢到只做到一半....

從二月開始, 我會轉返做私人補或唔補 (我自己黎)
雖然係貴D, 起碼單對單, 可以逼多d嘢出黎
我希望逼出佢自行溫習, 做快d,睇住時間去做
起碼做得晒份卷, 係真係溫到習嗰隻囉

因為我細個都係俾丫媽踢去補習社
但5點到7:30都係搞唔哂全部野
對小朋友真係好辛苦 小朋友都上左咁耐堂 仲要不停做野做到8點幾9點

但係屋企的話 起碼你見到小朋友真係頂唔順都可以俾佢地休息下
見佢掛住玩又可以鬧下佢
真係好過去補習社

我都補開幾個學生, 佢地有d一至五去補習社, weekend 就私補, 佢地仲叫我不如去埋補習社做, 話補習社d姐姐冇咁有耐性...

我都唸緊做唔做補習社好...

回覆 1# swear 的文章

我個仔去左好多年補習社,發覺都係專科補習社的師資穩陣少少,但係個小朋友就要走幾個地方辛苦d。

回覆 1# kwokleungkk 的文章

各有各好啦。

睇你想成績好(私補)定做功課(補習社)

我本身做開私補, 依兩年要湊女轉咗做補習社, 經驗話我知, 喺補習社唔係個老師想點教就點教, 同埋真係太多人(個校長話平均一組9-10先係正常), 但佢哋有modern ans, 如果你要求功課要100%啱的話, 補習社一定幫到你

都係睇運氣,我試過幾個上門既大學生,有d有責任心,有d無尾飛舵。
如果搵補習社就最好揀間口碑好既,起碼有朋友去過話好,再問下小朋友適唔適應。
補習同睇醫生一樣,都係要夾既。

醒目開學勳章

我鍾意仔女去補習社多D,話哂而家上門既大學生都係後生仔,費事搞出桃色問題。

醒目開學勳章

我雖然都有幫小朋友私補,但係問心,我真係唔係覺得每一個小朋友都適合私人補習的。我都會直接甘樣同家長講,有d學生去補習社會比較好。
如果個學生,佢唔係唔識做(好似數學甘,其實做多d就會快就會熟就會睇多d題型)甘我覺得去補習社會好d,因為事實上私人補習一對一,係好,但係如果就照以上情況,私人補習對家長黎講太貴太唔值。不如去補習社,做多d佢地既補充練習。
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

‹ 上一主題|下一主題