用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 等呀等..培正呢個星期六會知
樓主: NICOLE123
go

等呀等..培正呢個星期六會知 [複製鏈接]

不過有件事好攪笑既, 我之前問我女. 問佢. 你想讀 全部女仔既 學校 , 定有男仔有女仔. 佢答. 有男仔有女仔. 咁我又問. 但全女仔既就係英文. 有男有女就係中文喎. 佢又答 , 我鐘意中文. 咁我就問佢.  你又知咩係 英文?
英文係咩呀... 佢即好串既樣答: ENGLISH...
笑死我...

It is so difficult to choose between PC and KV.   Finally, i agreed with the reason that iantsang said so we choose PC at last.  

原帖由 iantsang 於 10-1-19 17:47 發表
Hi nicole123,

Actually we have similar experience for a while to decide between PC and KV.  We didn't even apply for MS with the similar reasons as you and your husband had.

Our original preference  ...

yeah! yeah!  I eventually gave up st cat. for KV.  when I tell my friends about getting offer from st Cat and KV, all their responses were " you must be going for St. Cat"..also "O" mouth when I tell them we chose KV.......I am so fearful that I made a wrong choice.  I have to keep telling myself KV is just as good, or even better.  I need a place to talk about my fear.  I can't say it in front of my hubby, for he decided st cat., and I made a last minute decision to pay KV, so it was my choice.
原帖由 NICOLE123 於 10-1-18 16:29 發表

其實我仲有st cat offer架..不過無比到留位費
呢排我同個仔上香兒既堂..好多家長知我放棄st cat都 O哂咀
我再講可能讀pc 唔讀kv 佢又再O咀
攪到我唔知點好...
而且上左香兒2堂發覺個仔既另一面...我而家都唔知點好

...

呢2日我又發覺我選擇kv / pc 係正確既
原來仔仔對數學都有天份
琴日比我發覺佢開始明白小小除數既concept
加數已經學緊.

琴晚仲教我用普通話講一至十
應該係睇dvd學.不過我只係比佢睇左2次
佢已經識讀..

我小朋友都係讀中心n1am, 你小朋友係咪都係am班 ?
唔知我地有無見過呢 ?
數學都識除數呀, 好勁喎, 我阿女開始識加數喳, 你係咪全職媽咪呢 ? 咁有心機教仔仔; 另外, pth, 小女1-10一早學識(上pg學的, 早d教早d識嘛=)),但中心都教得ok, 佢地近排學脖子(前排學眼耳口鼻), 有時阿女又會重讀1-10架, 但唱歌(pth)就嘛嘛, 黎黎去去都好似得果兩首咁

仲考慮緊比佢讀香兒定葉氏, 家住九龍,何文田都ok, 但遲d可能會搬, 又怕到時香港果邊無得上, 老公話定先,
我手上無你咁多offer, 但心儀係tt (int'l) ,想佢英普底打好d, 但老公話pc收讀pc, 而家都心大心細, 一邊說服佢

你會唔會考慮tt ?

點解對pc卻步係因為朋友有兩個小朋友讀緊, 一個s1, 另一個p3.4 (唔記得), 哥哥讀書ok, 可直上中學。pc升中都唔可以叫一條龍, 佢地都會"西"一半走, 另一半係派入去的, 能直升當然有番咁上下叻(每科都要咁叻), 至於細女, 佢而家一路幫佢緊學校轉, 因為知道佢一定升唔到上中學。

你會唔會考埋hk區 ?

quote]原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 09:46 發表
原來仔仔對數學都有天份
加數已經學緊.

佢已經識讀.. ... [/quote]

原帖由 goofy_bb 於 10-1-20 10:13 發表
我小朋友都係讀中心n1am, 你小朋友係咪都係am班 ?
唔知我地有無見過呢 ?
仲考慮緊比佢讀香兒定葉氏, 家住九龍,何文田都ok, 但遲d可能會搬, 又怕到時香港果邊無得上, 老公話定先,
我手上無你咁多offer, 但心儀係tt ...

我係中心am班架
香港區我無考(如果佢讀kv 咁小學會考)
不過pc同tt 我一定係 pc
就算ms 同tt 都會係 ms

英普我會搵人上門教

我都好心急想知結果呢!無論得定唔得,我地都會接受到,都係果句,順其自然啦!dch_07,我支持你的選擇!我諗都冇諗過要報st.cat....我都報左KV都收左。如果KV同PC都收,我都會揀PC…
初初對中中這個label我都有少少卻步,但他們的英文成績都唔差,而且我地又可以幫亞女請NET在家上堂以彌補PC的不足(或者都未必有需要),再者,PC已獲批將來可以用英文書上課而用中文講授…所以,我和爸爸都覺得PC冇問題。PC的好處確實多過唔好處好多呢!希望大家都收到好消息!

之前都會咁諗, 如真的收了入pc, 都會安排阿女補英普(唔補唔夠人flight), 但阿女會好辛苦, 除返學外仲要補習, 所以想揀tt 比佢就係咁解, 放學想佢玩第二d活動 (學術以外) 發覺阿女好似唔係幾迫得果隻
原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 10:21 發表

我係中心am班架
香港區我無考(如果佢讀kv 咁小學會考)
不過pc同tt 我一定係 pc
就算ms 同tt 都會係 ms

英普我會搵人上門教

想問下你個小朋友讀緊咩課程,幾歲,甘叻,識計+數,你個課程有普通話和數學.
原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 09:46 發表
原來仔仔對數學都有天份
加數已經學緊.

佢已經識讀.. ...

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-20 10:53 發表
想問下你個小朋友讀緊咩課程,幾歲,甘叻,識計+數,你個課程有普通話和數學.

無喎
我地自己同佢玩喎
我地一日得2小時對住佢
我覺得係佢自己有興趣 (對錢)
佢好鍾意玩錢. 我係玩既時候教佢
可以係遺傳啦.我係做數嘛
普通話係買左巧虎dvd 睇左2日就識左

原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 10:59 發表

無喎
我地自己同佢玩喎
我地一日得2小時對住佢
我覺得係佢自己有興趣 (對錢)
佢好鍾意玩錢. 我係玩既時候教佢
可以係遺傳啦.我係做數嘛
普通話係買左巧虎dvd 睇左2日就識左 ...

請問"中心"即係??

原帖由 mianyang_99 於 10-1-20 11:15 發表

請問"中心"即係??

基督教中心幼稚園

原帖由 NICOLE123 於 10-1-20 11:17 發表

基督教中心幼稚園

請問pc一共收幾多? thanks for sharing.

原帖由 mianyang_99 於 10-1-20 11:35 發表

請問pc一共收幾多? thanks for sharing.

你指幾多人 ? 240人佢報名表有寫

Nichole, 係我呀!  
你連除數都教埋你個仔呀? 好誇張呀! 不需太心急啦, 我覺得你好似好谷呀仔呀? 是不是現在得1個小朋友? 其實你個仔o甘叻, 不用太早教, 他將來都會好醒!

原帖由 kc_united 於 10-1-20 17:56 發表
Nichole, 係我呀!  
你連除數都教埋你個仔呀? 好誇張呀! 不需太心急啦, 我覺得你好似好谷呀仔呀? 是不是現在得1個小朋友? 其實你個仔o甘叻, 不用太早教, 他將來都會好醒! ...

hihi
我唔係專登教啦
係玩既時候問下佢者
例如有6件pizza (佢既玩具之一) 分比daddy, 媽咪同自己食, 1人有幾多件呀..咁佢好快會講到2件
我一d都唔谷佢. 都無時間谷.

再講佢係好鍾意數字
每日見到d巴士都係度讀no
好多佢都識 17 18 41 42 44 1a 1 6d
如果佢唔識.佢會要我地講佢知架
所以我地好怕同佢搭巴士...
搭咁耐問咁耐 見一架問一架

Nicole, 講下講下, 話咁快聽日就星期四, 我諗你地都好快就放榜...可能聽日都會開始有人收到result.

原帖由 conniew117 於 10-1-20 18:30 發表
Nicole, 講下講下, 話咁快聽日就星期四, 我諗你地都好快就放榜...可能聽日都會開始有人收到result.

係啦一齊講下日子易過D
我就預左星期六先會收到信架喇
我係培正幼稚園果邊既TOPIC睇 D媽咪講之前幾年都係星期六收到

請問點解禁鍾意培正? 係出名, 一絛龍,
但我朋友個女讀緊,問幼稚園係冇普通話堂,小學先有; 每星期只有一堂外籍老師 教英文......  

係唔係只係中文好? 校風好?

比點意見?

‹ 上一主題|下一主題