用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖羅撒
樓主: babychin
go

德望 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

sumyiuma,

我唔制呀!你偏心!點解你話我膚淺, 唔話LovelyBB06膚淺, 係佢話你先, 我只係呼應佢之麻.
   不過你又係既, 你表達得唔清唔楚. 如果你話"地區的遠近都好重要",咁人地就唔會誤解你. 你將最富貴區同最不富貴區擺埋一齊, 人地就會有咁既聯想.因為真係好多人報九龍塘的幼稚園係貪果度的學校高貴d.
   再者嚴格來說,聖羅撒係在九龍城區, 德望係在黃大仙區, 兩區是左鄰右里, 邊個會聯想到會同距離有關.

Stephanielum,

唔好意思, 沙田範圍好大, 馬鞍山都係屬於沙田. 因為聖羅撒對正馬鞍山郊野公園, 所以我話佢在馬鞍山, 如果將地方再拆細來說,學校應該在圓洲角. 如有錯, 沙田友請指正.

原帖由 babychin 於 10-1-20 13:38 發表
多謝你們的意見 !!
我地住長沙灣區, 德望相對係遠d, 而且daddy有少少擔心, 德望在山邊, 由坪石上一大條斜路, 打風下大雨, 小朋友坐校車, 比較危險。

彩雲村都有差唔多三十年歷史,我細個都住附近,未聽過打風落雨果邊有咩問題wor,我覺得你不用太擔心.其實成個彩雲村,彩暉村都係山腳底下,都係斜既,果度日日都有甘多居民出入,清水灣道落坪石村有好多雙層巴士經過,都無咩聽到意外,不會比平路的風險高好多.

我曾經係沙田人, 正確個中學係威院對面, 即馬鐵既第一城站出, 行5分鐘唔駛就到.

原帖由 alowe 於 10-1-21 01:22 發表
sumyiuma,

我唔制呀!你偏心!點解你話我膚淺, 唔話LovelyBB06膚淺, 係佢話你先, 我只係呼應佢之麻.
   不過你又係既, 你表達得唔清唔楚. 如果你話"地區的遠近都好重要",咁人地就唔會誤解你. 你將最富貴區同最不 ...

Alowe:

我唔知個度係咪叫圓洲角架, 只知上次開學既家長日去聖羅撒書院, 學校係第一城站對面, 所以咪當作第一城囉!

原帖由 alowe 於 10-1-21 01:22 發表
sumyiuma,

不過你又係既, 你表達得唔清唔楚. 如果你話"地區的遠近都好重要",咁人地就唔會誤解你. 你將最富貴區同最不 ...

同我想法一樣! 始終有直屬小學著數D!
原帖由 conniew117 於 10-1-18 14:38 發表
我會投GH一票, 因為GH有一定信心保證, 雖然SRL都唔差, 但3年後又煩過. 3年後, 起碼有個BACKUP, 再去諗下派位定考其他直資都得.

比我都係揀GH, 雖然我都好LIKE ST.ROSE,
但始終一條龍....唔洗煩~~~
‹ 上一主題|下一主題