用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否入讀宣道小學
go

應否入讀宣道小學 [複製鏈接]

本人不是基督徒, 亦沒打算信奉基督教, 是否不應讓女兒入讀九龍塘宣道?
   0    0    0    0

kmom
信仰自由,不用擔心吧!不要錯失入讀到的機會

原帖由 kmom 於 10-1-19 09:03 發表
本人不是基督徒, 亦沒打算信奉基督教, 是否不應讓女兒入讀九龍塘宣道?

如果唔係基督徒/唔打算洗禮,就唔適合入讀基督教既學校既話,咁真係好多學校都會唔適合啦.
宣小亦未聽過話好濃厚既基督教氣氛,就算係,亦都一定唔會迫家長/學生信既.我識既宣小家長(3個),全部都唔係基督徒,有d都讀左5年幾啦,都冇信到,亦冇打算信,亦冇認為咁係有問題既.
不過如果樓主覺得呢個問題將會造成好大既困擾既,咁就真係諗清楚先啦.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 王國長老

視乎你自己點睇吧
我都無宗教, 但我仔同我女都讀過基督教學校, 我女讀左, 對宗教有D熱誠, 於是而家我安排左佢返SUNDAY SCHOOL (想佢接觸下自己搵答案姐, 最後信與唔信我俾返佢自己決定, 我自己返左咁多年教會學校都選擇唔信呀)
隨緣啦, 除非你有自己理由好唔想佢接觸一個宗教, 否則我覺得唔需要唸太多

原帖由 kmom 於 10-1-19 09:03 AM 發表

香港地好多學校都有宗教,何必因為咁浪費入讀機會?

我本人就冇乜所謂, 但睇宣道個網頁好似宗教色彩好濃厚, 所有教職員都係基督教, 小二至小六學生要參加團契, 我怕唔係同一宗教會融入唔到.
我女兒手頭上有聖方濟各, 九龍塘學校, 德雅同宣道, 而德望就 on waiting list.

原帖由 kmom 於 10-1-19 18:43 發表
我本人就冇乜所謂, 但睇宣道個網頁好似宗教色彩好濃厚, 所有教職員都係基督教, 小二至小六學生要參加團契, 我怕唔係同一宗教會融入唔到.
我女兒手頭上有聖方濟各, 九龍塘學校, 德雅同宣道, 而德望就 on waiting list ...

團契和其它課外活動一樣,是自由參與。

多謝你的意見, 我都係最想我個女入德望, 希望六月份收到他們通知, 如不, 怎樣都要從其他選一.  個人屬意宣道或聖方濟各, 準備小二考插班, 因為真的不想六年後再玩這遊戲.

原帖由 goodmama2003 於 10-1-19 20:51 發表

我個人看...

1) 德望 (有中學. band one 頭. 當然最好.)
2) 宣小-愛音樂者. 九龍塘學校-愛校園大, 環境好者..(這2 間是同級.而且九龍塘區好.) band one 頭, 無中學. 有85% 以上考上band one 中學.
3) 聖芳濟各.( ...

醒目開學勳章 王國長老

樓主,
唸掂就早D放返D唔要既出黎喇~! 你女女咁叻當然要讚, 但同時都幫下D未有OFFER既家長啦

醒目開學勳章 王國長老

唔好意思, 唔應該quote你段說話
我想同樓主講, 早日放返d小一位出黎姐

原帖由 goodmama2003 於 10-1-21 12:25 發表

最好你女入到德望啦,
但如果, 你女入左aps, 她在小一時很鐘意那間私校,而你又覺得真是不錯,  她仲連返學出門口都是唱住歌仔既,( k1-k3, 沒見過她是咁的款, )  你會不會仲考慮同她轉校呢 ? ...

真係一個難題, 正如當年我想帶佢考CCKG, 但佢喺根德園讀得好開心, 所以最後都冇考.  但幼稚園同小學唔同, 要考慮既野多好多. 情形就好似學琴咁, 我D八級鋼琴朋友, 10個有九個細個都係俾亞媽逼練琴, 但佢地而家個個都多謝亞媽當年逼佢地.  我當然想我個女開心, 但小朋友並唔知道乜野係對佢地最好.  好矛盾.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-21 13:05 發表
樓主,
唸掂就早D放返D唔要既出黎喇~! 你女女咁叻當然要讚, 但同時都幫下D未有OFFER既家長啦

我都明白一個人霸住咁多位唔係幾好, 我會盡快決定放翻D位出嚟, 如個德望肯收我個女, 咁就一天光晒......

醒目開學勳章 王國長老

咁我祝你早日心想事成啦~!
(我仔都係今年小一, 好彩有個家姐"帶協"下, 一早攪掂, 當年我女waitlist果下真係好慘! 所以我都明考小學有幾煩)
原帖由 kmom 於 10-1-22 11:40 AM 發表

我都明白一個人霸住咁多位唔係幾好, 我會盡快決定放翻D位出嚟, 如個德望肯收我個女, 咁就一天光晒......
‹ 上一主題|下一主題