教育王國

標題: 麗港城迦南幼兒園2010/11 [打印本頁]

作者: BabyHilary    時間: 10-1-22 18:48     標題: 麗港城迦南幼兒園2010/11

我囡囡今年會入讀迦南幼兒園,
PN am class (2歲班)。
希望早d認識下其他同學仔﹗

歡迎bebesoky同砵砵豬或其他迦南家長,
有時間同我地分享下﹗

bebesoky, 係咪8月1日就開學?
適應週安排係點架?

作者: bebesoky    時間: 10-1-25 15:46

唔係8月1日就開學, 正式開學係9月, 8月係適應班, 家長可以自行決定返唔返的
適應班開初頭3日家長陪, 返1個鐘, 跟住無家長陪返1個鐘, 然後2個鐘, 3個鐘咁加上去, 9月開學全部都返3個鐘架喇~

適應班等月足一個月學費的, 如果唔報就9月先正式計第1個月學費.

適應班返去係玩/適應玩境/基本自理概念...等等
課本9月開學先有.

起初返學未有校服先在學校買1條圍裙, 每日著圍裙同便服加開學前有個家長會派發的簡單學生証. 放學就一定要有接送証. 唔知你地今年安排時間有無唔同, 我地上年就8月尾先取校服.
作者: BabyHilary    時間: 10-1-25 16:07

咁適應班係咪8月初就開始?
(我工人姐姐8月中約滿, 我想預下時間)
上年多唔多人參加? 我唸我會同囡囡參加,
比囡囡早d適應, 到9月開學就好好多,
因為9月哥哥都開學, 到時我可以專注下哥哥。

校服方面8月著圍裙+便服, 9月正式著校服,
係咪夏季就分校服同運動服, 冬季就淨係運動服?

原帖由 bebesoky 於 10-1-25 15:46 發表
唔係8月1日就開學, 正式開學係9月, 8月係適應班, 家長可以自行決定返唔返的
適應班開初頭3日家長陪, 返1個鐘, 跟住無家長陪返1個鐘, 然後2個鐘, 3個鐘咁加上去, 9月開學全部都返3個鐘架喇~

適應班等月足一個月學費 ...

作者: bebesoky    時間: 10-1-25 17:54

1. 8月初開始
2. 因為開初分兩個時段(同一班分兩組), 我自己返果組好full.
3. 校服 << 對

原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 16:07 發表
咁適應班係咪8月初就開始?
(我工人姐姐8月中約滿, 我想預下時間)
上年多唔多人參加? 我唸我會同囡囡參加,
比囡囡早d適應, 到9月開學就好好多,
因為9月哥哥都開學, 到時我可以專注下哥哥。

校服方面8月著圍裙+便服, ...

作者: BabyHilary    時間: 10-1-25 23:14

唔該哂bebesoky,
好期待囡囡返學, 感覺好得意﹗
妳係咪決定比囝囝升迦南k1?
如果係, 我地嘅小朋友可以做同學仔啦﹗

原帖由 bebesoky 於 10-1-25 17:54 發表
1. 8月初開始
2. 因為開初分兩個時段(同一班分兩組), 我自己返果組好full.
3. 校服  

作者: GavinBB    時間: 10-1-27 00:07

囝囝(細b)都interview左, 但係未知結果... 希望可以同你地做同學仔啦~~
作者: BabyHilary    時間: 10-1-27 09:50

妳囝囝幾時面試架? 大約3wks後會有結果!
希望我地小朋友可以做同學仔﹗

原帖由 GavinBB 於 10-1-27 00:07 發表
囝囝(細b)都interview左, 但係未知結果... 希望可以同你地做同學仔啦~~

作者: bebesoky    時間: 10-1-27 10:39

決定留低...不過佢地唔係叫N1, K1, K2, K3的
會係 PN (書包寫幼兒園) = 2歲班
N = K1
LK = K2
UK = K3 (上午班同學要全部轉落下午班的)

不過對妳唔影, 因為妳會k1轉天主敎幼稚園嘛

原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 23:14 發表
唔該哂bebesoky,
好期待囡囡返學, 感覺好得意﹗
妳係咪決定比囝囝升迦南k1?
如果係, 我地嘅小朋友可以做同學仔啦﹗

作者: BabyHilary    時間: 10-1-27 13:34

係呀, 而家好多kinder都改左N/LK/UK.
至於我囡囡k1會轉校定係直升,
要睇下佢考唔考到一條龍天主教學校再決定。

原帖由 bebesoky 於 10-1-27 10:39 發表
決定留低...不過佢地唔係叫N1, K1, K2, K3的
會係 PN (書包寫幼兒園) = 2歲班
N = K1
LK = K2
UK = K3 (上午班同學要全部轉落下午班的)

不過對妳唔影, 因為妳會k1轉天主敎幼稚園嘛

...

作者: shirleypeter    時間: 10-2-4 12:44

Hello各位好!
我個仔今年都會讀迦南AM班幼兒園呵!多多指教!
作者: BabyHilary    時間: 10-2-4 15:47

Hi! 暫時冇咩同學仔媽媽留言,
好開心妳可以加入, 大家分享下!
妳會唔會參加8月適應班?

原帖由 shirleypeter 於 10-2-4 12:44 發表
Hello各位好!
我個仔今年都會讀迦南AM班幼兒園呵!多多指教!

作者: shirleypeter    時間: 10-2-11 16:43

原帖由 BabyHilary 於 10-2-4 15:47 發表
Hi! 暫時冇咩同學仔媽媽留言,
好開心妳可以加入, 大家分享下!
妳會唔會參加8月適應班?

我諗應該會!
作者: BabyHilary    時間: 10-2-11 17:25

唔知適應班上課時間係點,
新年假期之後問下學校先﹗

原帖由 shirleypeter 於 10-2-11 16:43 發表
我諗應該會!

作者: bebesoky    時間: 10-2-12 13:24

無論上午定下午班都有適應班

頭3日家長陪同, 上午班同一班同學會分開兩個時段(即係兩組), (上午班) 一個係正常返學時間9點, 另一個時間就10點15分鐘左右, 而呢3日都係返1個鐘, 第1日入學校先買1件圍裙(全部N1都要著), 大概70蚊到(今年唔知有無加價), 掛返臨時名牌, 即係開學前家長會時給妳的(包括接送卡同基本返學需知)

過咗3日,就係小朋友自己返學, 暫時都係1個鐘, 我見有些同學仔喊得好厲害的, 要老師直接抱入課室, (我個人建議, 要狠心啲, 一手交俾老師, 等佢適應咗後, 正式開學可以同你講88架喇, 如果家長同小朋友係門外糾纏, 我見啲小朋友係完全唔肯入去的)....

返完7-10日的1個鐘, 如無問題就加鐘, 每日2個鐘, 同班同學會group 返埋同一個時間返...

直到臨尾1個星期返3個鐘...跟住開前會放2-3日假, 9月正式開學...

另外, 頭先講咗入學時買1條圍裙既, 記得訂校服時買多1條, 因為自己學食野會整污糟, 又日日著,驚洗唔切, 茶點有三文治/疍糕/南瓜肉碎粥(呀囝食到件衫黃咗 hehe)/通粉/生果等等...

星期1/5著運動服 , 星2,3,4著校服 (夏天)
星期1-5著運動服 (冬天)

原帖由 BabyHilary 於 10-2-11 17:25 發表
唔知適應班上課時間係點,
新年假期之後問下學校先﹗

作者: BabyHilary    時間: 10-2-13 00:06

bebesoky,

好多謝妳詳盡嘅資料!
咁係咪8月第1個星期開始返?
工人8月約滿, 到時我要照顧2個小朋友,
所以想早d計劃下﹗
另外, 適應班費用係咪等於1個月學費?

原帖由 bebesoky 於 10-2-12 13:24 發表
無論上午定下午班都有適應班

頭3日家長陪同, 上午班同一班同學會分開兩個時段(即係兩組), (上午班) 一個係正常返學時間9點, 另一個時間就10點15分鐘左右, 而呢3日都係返1個鐘, 第1日入學校先買1件圍裙(全部N1都要著 ...

作者: bebesoky    時間: 10-2-15 12:49

好似係8月6日開始, 今年有無改唔知...
係俾1個月學費...

原帖由 BabyHilary 於 10-2-13 00:06 發表
bebesoky,

好多謝妳詳盡嘅資料!
咁係咪8月第1個星期開始返?
工人8月約滿, 到時我要照顧2個小朋友,
所以想早d計劃下﹗
另外, 適應班費用係咪等於1個月學費?

...

作者: BabyHilary    時間: 10-2-15 15:30

唔該哂﹗如果改我希望可以提早d開始,
因為我想囡囡返定左先比姐姐走﹗

原帖由 bebesoky 於 10-2-15 12:49 發表
好似係8月6日開始, 今年有無改唔知...
係俾1個月學費...

作者: susannajeff    時間: 10-2-24 11:09

Hi! 大家好, 我囝囝都報讀咗pn上午班.....好高興認識大家, 希望有幾會同大交流及分享吓教仔女的心得
作者: waiwai_2008    時間: 10-2-24 12:03

Hello ~
我囡囡都收到 上午班

原帖由 susannajeff 於 10-2-24 11:09 發表
Hi! 大家好, 我囝囝都報讀咗pn上午班.....好高興認識大家, 希望有幾會同大交流及分享吓教仔女的心得

作者: BabyHilary    時間: 10-2-24 14:36

am class

Username     Kid's Name    Gender
babyhilary       Hilary              Girl
shirleypeter                           Boy
susannajeff                           Boy
waiwai-2008                         Girl
作者: carmen1102008    時間: 10-2-25 04:14

my son get pm class offer
作者: BabyHilary    時間: 10-2-25 10:43

am class

Username       Kid's Name    Gender
babyhilary       Hilary              Girl
shirleypeter                           Boy
susannajeff                           Boy
waiwai-2008                         Girl

pm class

Username             Kid's Name    Gender
carmen1102008                        Boy
作者: waiwai_2008    時間: 10-2-25 15:28

得四個上午班 & 一個下午班

原帖由 BabyHilary 於 10-2-25 10:43 發表
am class

Username       Kid's Name    Gender
waiwai-2008                 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-16 20:30

之前學校話4月會有信通知第2次註冊,
大家有冇收到信呀? 我仲未收到!
作者: shirleypeter    時間: 10-4-16 21:31

原帖由 BabyHilary 於 10-4-16 20:30 發表
之前學校話4月會有信通知第2次註冊,
大家有冇收到信呀? 我仲未收到!

我已經收到第2次註冊通知,4月23日第2次註冊日。
作者: carmen1102008    時間: 10-4-16 23:03

我都有每日留意信箱,但未收到,期待中
作者: venus_mama08    時間: 10-4-17 15:53

hi carmen, my son also pm class, maybe our son is on the same class, nice to meet u. Pm class classmates will receive the letter at the end of april, not the same time with the am class classmates

原帖由 carmen1102008 於 16-4-2010 23:03 發表
我都有每日留意信箱,但未收到,期待中

作者: 姚鳶    時間: 10-4-18 01:00

My son also has pm class, nice to meet them, I also not received 2nd letters now, maybe end of April can received, thank.
作者: HiuYeukmama    時間: 10-4-19 23:59

I have old uniform (whole set -girl)to sell  which just used for one year. If interested, pls. send your contact to my e-mail"[email protected]"
作者: BabyHilary    時間: 10-4-20 11:12

am class

pm class

Username             Kid's Name    Gender
carmen1102008                        Boy
venus_mama08                         Boy
姚鳶                                           Boy
作者: BabyHilary    時間: 10-4-20 11:13

我囡囡係am class但都未收到通知呀!
我前日打電話問, 職員問我am or pm,
然後叫我如果30號都收唔到就再打電話比佢地!

原帖由 venus_mama08 於 10-4-17 15:53 發表
hi carmen, my son also pm class, maybe our son is on the same class, nice to meet u. Pm class classmates will receive the letter at the end of april, not the same time with the am class classmates

作者: BabyHilary    時間: 10-4-20 11:15

請問第2次註冊要交幾多$?
係咪會交埋書簿雜費?
有冇講適應班8月幾號開學?

原帖由 shirleypeter 於 10-4-16 21:31 發表
我已經收到第2次註冊通知,4月23日第2次註冊日。

作者: shirleypeter    時間: 10-4-20 17:29

原帖由 BabyHilary 於 10-4-20 11:15 發表
請問第2次註冊要交幾多$?
係咪會交埋書簿雜費?
有冇講適應班8月幾號開學?

請問第2次註冊要交幾多$? 只係要在銀行入數交上學期書簿雜費$1446

係咪會交埋書簿雜費? 係呀!
有冇講適應班8月幾號開學? 無提及,諗住註冊當日問下。而新學期開課日是9月3日
作者: fakepig    時間: 10-4-20 20:37

Dear all,
My son got PM offer.
Nice to meet you all.
作者: BabyHilary    時間: 10-4-20 20:40

唔該哂, 希望我都好快收到通知啦﹗

原帖由 shirleypeter 於 10-4-20 17:29 發表

請問第2次註冊要交幾多$? 只係要在銀行入數交上學期書簿雜費$1446

有冇講適應班8月幾號開學? 無提及,諗住註冊當日問下。而新學期開課日是9月3日 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-20 20:41

am class

pm class

venus_mama08                         Boy
姚鳶                                           Boy
fakepig                                      Boy
作者: carmen1102008    時間: 10-4-21 04:23

am class

Username           Kid's Name     Gender
babyhilary            Hilary             Girl
shirleypeter                               Boy
susannajeff                               Boy
waiwai-2008                             Girl

pm class

Username               Kid's Name    Gender
carmen1102008       家諾          Boy
venus_mama08                        Boy
姚鳶                                                     Boy
fakepig                                      Boy
作者: 小K    時間: 10-4-21 11:41

我係0609媽媽,家住觀塘,想問迦南的好處??我也考慮當中

希望比d意見!! tks
作者: shirleypeter    時間: 10-4-23 23:52

我今日已經做咗第二次註冊了

適應班8月6日開始,6至10日家人陪同返1個鐘,11至20日小朋友自己返1個鐘,23至30日小朋友自己返2個鐘,要穿著校服,帶備書包及名牌回校上課。
學費2,530,7月中會有家長會。
作者: BabyHilary    時間: 10-4-24 08:26

我自己就鍾意迦南活動之中保留傳統教學,
幼兒園已經有外籍老師教英文同普通話,
有好多唔同類型書本教材,
報考人數多於收生人數都幾多, 所以收生比較嚴緊,
如果讀上去有學劵, 但課程比一般學劵幼稚園深d,
作風有少少催谷, 為上小學作準備!

每個家長想法同喜好都唔同,
有d家長鍾意純活動教學, 愉快學習,
唔介意冇英文同普通話教;
有d家長就鍾意好多外籍老師嘅私立學校,
選擇國際班想小朋友學好外語......

原帖由 小K 於 10-4-21 11:41 發表
我係0609媽媽,家住觀塘,想問迦南的好處??我也考慮當中

希望比d意見!! tks

作者: BabyHilary    時間: 10-4-24 08:50

shirleypeter, 唔該哂妳d資料!
我以為適應班會由1hr加到3hrs,
原來到8月尾都係返2hrs,
anyway為左個女適應好d, 我都會比佢返!
btw, 8月6日係fri, 即係返1日又放2日...咁奇怪?

我到而家都未收到第2次註冊信,
唔知點解成日都係咁, 10月大部份人收到面試信,
我就等到11月尾, 12月初第3輪面試先有份,
而家註冊信又係大部份人收到我都未收到...

原帖由 shirleypeter 於 10-4-23 23:52 發表
我今日已經做咗第二次註冊了

適應班8月6日開始,6至10日家人陪同返1個鐘,11至20日小朋友自己返1個鐘,23至30日小朋友自己返2個鐘,要穿著校服,帶備書包及名牌回校上課。
學費2,530,7月中會有家長會。 ...

作者: minicake    時間: 10-4-24 21:44

請問第二次註冊是甚麼意思?是否先進行第一次及交註冊費先,跟住再有第二次註冊?因今天突然收到通知話有位,收咗阿囡讀下午班.
原帖由 shirleypeter 於 10-4-20 17:29 發表

有冇講適應班8月幾號開學? 無提及,諗住註冊當日問下。而新學期開課日是9月3日 ...

作者: venus_mama08    時間: 10-4-24 22:51

congratulation. before we have 1st registration, its for paying the reserve seat fee.

as u receive the acceptance letter so late, i think u have 1 time registration only. When do u need go to registrate? our kids maybe classmates later

原帖由 minicake 於 24-4-2010 21:44 發表
請問第二次註冊是甚麼意思?是否先進行第一次及交註冊費先,跟住再有第二次註冊?因今天突然收到通知話有位,收咗阿囡讀下午班.

作者: shirleypeter    時間: 10-4-25 17:22

原帖由 BabyHilary 於 10-4-24 08:50 發表
shirleypeter, 唔該哂妳d資料!
我以為適應班會由1hr加到3hrs,
原來到8月尾都係返2hrs,
anyway為左個女適應好d, 我都會比佢返!
btw, 8月6日係fri, 即係返1日又放2日...咁奇怪?

我到而家都未收到第2次註冊信,
唔知點 ...

BabyHilary,你好!
你有冇打去學校問下呀?點解噉耐都未有通知啊?

我都會比阿囝讀適應班,大家好快就可以做同學仔喇!
係呀!8月6日係fri,即係大人陪小朋友返學得三日(6,9,10)咋,希望阿囝好快適應la!
你哋住邊呀?我住tko PoLam,
你個女幾大呀?我個囝你0803,25個月大
作者: godloveus    時間: 10-4-25 22:42

我尋日都收到電話,有pm offer,但要呢幾日收信先知詳情!

我亞囡係0810細囡,1月尾先in,一路wait緊!
作者: beast    時間: 10-4-26 12:22

我想問下咁多位, 我囝囝係09年12月出世, 咁要報N1,要幾時報呀?
作者: venus_mama08    時間: 10-4-26 12:25

hi all pm classmates,

they said we will receive the 2nd registration letter this two days as they will mail out it today.

:)
作者: BabyHilary    時間: 10-4-26 12:34

問過2次啦, 佢地都係叫我等到30號,
都冇信先打電話比佢地wor!
唔知點解佢地面試, 註冊同通知後補都分咁多批/次,
面試由上年10月到今年1月起碼有4次,
註冊同通知後補又各3-4次...     
迦南d職員同老師要做多好多野!

8月6日開學, 又緊張又期待,
我囡囡4月16日出世架, 細你囝囝個幾月,
佢未返過playgroup, 唔知到時返學會點呢?
我住油塘, 囡囡會搭校車, 你囝囝點樣返學呀?
你囝囝戒片未? 我囡囡呢個星期先有d進步,
日間唔著片, 大部份shu同poo都享potty完成,
但都有2-3次失手!

原帖由 shirleypeter 於 10-4-25 17:22 發表
BabyHilary,你好!
你有冇打去學校問下呀?點解噉耐都未有通知啊?

我都會比阿囝讀適應班,大家好快就可以做同學仔喇!
係呀!8月6日係fri,即係大人陪小朋友返學得三日(6,9,10)咋,希望阿囝好快適應la!
你哋住邊呀?我住tko PoLam,
你 ...

作者: shirleypeter    時間: 10-4-26 17:02

原帖由 BabyHilary 於 10-4-26 12:34 發表
問過2次啦, 佢地都係叫我等到30號,
都冇信先打電話比佢地wor!
唔知點解佢地面試, 註冊同通知後補都分咁多批/次,
面試由上年10月到今年1月起碼有4次,
註冊同通知後補又各3-4次...     
迦南d職員同老師要做多好多野! ...

我囝囝3月4日出世
阿囝歲半開始返過playgroup,但係都未識講嘢,要大人叫佢叫人先講,好少主動出聲,其實我都有點擔心
我暫時唔會比佢搭校車,因怕太細個,諗住3歲先比佢搭
未戒片,諗住今年夏天比佢戒!
你個囡囡好叻呀!應該好快就完全戒片la!
作者: shirleypeter    時間: 10-4-26 17:03

am class

Username           Kid's Name     Gender
babyhilary            Hilary             Girl
shirleypeter          熙熙               Boy
susannajeff                               Boy
waiwai-2008                             Girl

pm class

Username               Kid's Name    Gender
carmen1102008       家諾          Boy
venus_mama08                        Boy
姚鳶                                                     Boy
作者: BabyHilary    時間: 10-4-27 16:32

我今日終於收到信, 5月7日註冊!
妳會自己定工人接送熙熙?
我大仔今年讀嗰間k1冇校車去我地屋苑,
每日來回屋企同學校2次接送我覺得好花時間,
可能k2會同佢轉校(未決定),
我想2個小朋友都搭校車, 等我有多d時間做下屋企野!

我大仔15個月開始返PLAYGROUP,
佢冇返幼兒園, 直接上k1,
我覺得幼兒園比playgroup學多好多野,
所以就決定hilary唔返playgroup返幼兒園囉!

hilary好早學講野, 19個月已經識講好多中英詞語,
22個月開始講短句, 尋晚同我投訴姐姐:
「頭先姐姐話唔比我入廚房呀﹗(配合1個嬲樣)」haha
可能有哥哥帶住, 所以學講野快d,
但戒片就哥哥叻d, 2歲前戒左日片, 妹妹仍須努力!

原帖由 shirleypeter 於 10-4-26 17:02 發表
我囝囝3月4日出世
阿囝歲半開始返過playgroup,但係都未識講嘢,要大人叫佢叫人先講,好少主動出聲,其實我都有點擔心
我暫時唔會比佢搭校車,因怕太細個,諗住3歲先比佢搭
未戒片,諗住今年夏天比佢戒!
你個囡囡好叻呀!應該好快就 ...

作者: 小謙仔朱媽    時間: 10-4-27 22:07

大家好,我前日收到通知,話上午班有位,問我要唔要,我梗係勁開心啦 !唔洗再為亞囝瞓晏覺呢個問題而煩惱喇 我今日都收到信叫我7/5註冊呀!

am class

shirleypeter          熙熙               Boy
小謙仔朱媽               謙謙                   Boy

pm class

作者: BabyHilary    時間: 10-4-27 23:01

welcome謙謙mama!
我地呢度越來越熱鬧啦!

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-27 22:07 發表
大家好,我前日收到通知,話上午班有位,問我要唔要,我梗係勁開心啦 !唔洗再為亞囝瞓晏覺呢個問題而煩惱喇 我今日都收到信叫我7/5註冊呀!

am class

bab ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-27 23:02

想問大家享邊度做小朋友健康檢查?
醫生收費幾多?
作者: venus_mama08    時間: 10-4-27 23:07

i also receive the registration letter today
作者: venus_mama08    時間: 10-4-27 23:08

in lei yue mun plaza, the doctor in 2/f, charge $100

原帖由 BabyHilary 於 27-4-2010 23:02 發表
醫生收費幾多?

作者: shirleypeter    時間: 10-4-27 23:35

原帖由 BabyHilary 於 10-4-27 23:02 發表
醫生收費幾多?

係去啲註冊西醫就得
我阿囝是去睇開個兒科醫生度做,$100
記得帶健康檢查表比醫生填
作者: BabyHilary    時間: 10-4-28 22:13

我今日打電話問姑娘, 佢話$200 wor!
係咪有2種入學健康檢查, 姑娘誤會左?

原帖由 venus_mama08 於 10-4-27 23:08 發表
in lei yue mun plaza, the doctor in 2/f, charge $100

作者: BabyHilary    時間: 10-4-28 22:15

好彩問下你地, 仲唸住聽日去盈健, $180呀!

原帖由 shirleypeter 於 10-4-27 23:35 發表

係去啲註冊西醫就得
我阿囝是去睇開個兒科醫生度做,$100
記得帶健康檢查表比醫生填

作者: 小謙仔朱媽    時間: 10-4-28 22:26

係呀,真係好熱鬧呀,我仲漏左講,我帶亞囝返協康會playgroup,成班有六個小朋友,有三個都係將會讀迦南N1上午班呀

係呢, babyhiliary,我記得你之前都係好似我咁唔知揀迦南定靈糧架,係咪呀?點解你最後揀左呢間o既???

原帖由 BabyHilary 於 10-4-27 23:01 發表
welcome謙謙mama!
我地呢度越來越熱鬧啦!

作者: BabyHilary    時間: 10-4-28 22:41

我未去呢2間面試前就鍾意迦南,
因為課程活動教學中帶傳統, 有英普堂;
但去左靈糧面試就好鍾意個校舍,
唸住環境咁好, pn課程淺d冇咩英普都算啦!
點知最後靈糧收pm class, 迦南收am, 所以我揀迦南!
但唸返轉頭好彩靈糧收pm,
因為我覺得自己始終鍾意迦南嗰套教學多d!
妳呢, 妳最後點解揀迦南呀?

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-28 22:26 發表
係呀,真係好熱鬧呀,我仲漏左講,我帶亞囝返協康會playgroup,成班有六個小朋友,有三個都係將會讀迦南N1上午班呀

係呢, babyhiliary,我記得你之前都係好似我咁唔知揀迦南定靈糧架,係咪呀?點解你最後揀左呢間o既?? ...

作者: 小謙仔朱媽    時間: 10-4-29 01:00

其實當初都係兩間都收亞囝讀下午班架,我又係勁鍾意靈糧個校舍,但d老師好似OL多d囉:loveliness:
不過我自己大意,掛住寫信俾靈糧想轉上午班,但又唔記得確認靈糧下午班個位喎
原先諗住兩間都照俾留位費架,到最後睇下邊間可以轉到上午班囉!但而家無得揀喇,不過諗真d,我地兩公婆都係鍾意傳統一do既學校架:D
原帖由 BabyHilary 於 10-4-28 22:41 發表
我未去呢2間面試前就鍾意迦南,
因為課程活動教學中帶傳統, 有英普堂;
但去左靈糧面試就好鍾意個校舍,
唸住環境咁好, pn課程淺d冇咩英普都算啦!
點知最後靈糧收pm class, 迦南收am, 所以我揀迦南!
但唸返轉頭好彩靈糧 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 09:37

咁就好, 大家小朋友都讀到心儀幼兒園!
係呢, 妳會享邊道同小朋友做健康檢查? 幾多$?

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-29 01:00 發表
其實當初都係兩間都收亞囝讀下午班架,我又係勁鍾意靈糧個校舍,但d老師好似OL多d囉:loveliness:
不過我自己大意,掛住寫信俾靈糧想轉上午班,但又唔記得確認靈糧下午班個位喎
原先諗住兩間都照俾留位費架,到最 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 09:41

venus_mama,

我今朝再打去問姑娘係咪有2種入學健康檢查?
我話朋友囝囝上星期去做只係$100.
姑娘話唔會, 佢地只得1種"$200",
仲問我會唔會攪錯診所?
但lei yu mum plaza 2/f 得1間診所(mcdonald對面),
點會攪錯wor, 另一間盈健就收$180.

原帖由 venus_mama08 於 10-4-27 23:08 發表

作者: venus_mama08    時間: 10-4-29 10:37

before i see they have price list is $100, maybe they increased the price already, wooh too expensive la

原帖由 BabyHilary 於 29-4-2010 09:41 發表
venus_mama,

我今朝再打去問姑娘係咪有2種入學健康檢查?
我話朋友囝囝上星期去做只係$100.
姑娘話唔會, 佢地只得1種"$200",
仲問我會唔會攪錯診所?
但lei yu mum plaza 2/f 得1間診所(mcdonald對面),
點會攪錯wor, ...

作者: waiwai_2008    時間: 10-4-29 10:41

真係好熱鬧呀... 大家好
作者: venus_mama08    時間: 10-4-29 11:19

haha waiwai_2008, how r u? where u live ah? are u completed 2nd registration already?

原帖由 waiwai_2008 於 29-4-2010 10:41 發表
真係好熱鬧呀... 大家好

作者: waiwai_2008    時間: 10-4-29 11:53

hello venus_mama08

我住將軍澳, 我完成晒第二次註冊.
依家等7月份既家長會

原帖由 venus_mama08 於 10-4-29 11:19 發表
haha waiwai_2008, how r u? where u live ah? are u completed 2nd registration already?

作者: BeeBee11    時間: 10-4-29 13:47

大家好,

我囡囡係睇開個醫生到做,你地估幾錢?答案係免費。呢醫生一向都深得民心,對病人細心,又好人,我兩個小朋友都睇佢。就算街外人做入學檢查表都係150左右。我住Kowloon City, 佢診所係聯合道。

請問您們會返8月份适應班嗎?我地一早plan好8月中去旅行,而家唔知比唔比個女返。若唔比佢返,又驚9月佢會唔適應,若返呢,8月中又要請假1星期。(好似好浪費金錢)。

我囡囡現在日頭著衭仔,去公園或近近地都ok(有時掛住玩都會失手),夜晚著片。

因有哥哥,同Hilary一樣,都係牙尖嘴利。不過見到生口面嘅人又會自動收斂。

自己凑開佢,仲有幾個月就返學啦,開始有D唔捨得!

am class

小謙仔朱媽             謙謙             Boy
beebee11             Mona             Girl

pm class

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-27 22:07 發表

am class

bab ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 15:01

一加就一倍價錢, 咁我唔搵呢間啦!
我問左坑口東港城一間, $120...應該會去呢間!

係呢, 我享另一個post見妳話買左insect killer,
享邊道買架? 我享大電器舖搵唔到,
前幾晚見通寶行有1款大陸牌子$99,
買個黎試下, 雖然呢幾日囝囝冇比蚊咬,
但個insect killer個碟仔又一隻蚊都見唔到...

原帖由 venus_mama08 於 10-4-29 10:37 發表
before i see they have price list is $100, maybe they increased the price already, wooh too expensive la

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 15:11

我都係全職mama, 暫時冇唔捨得,
仲好期待睇佢著校服揹書包個樣!
妳會接送mona定搭校車? hilary會搭校車!

mona幾多月生日架? 兩兄妹性格點架?
hilary原本好斯文, 哥哥好活躍好主動,
有時仲好暴力, 成日搶妹妹野, 郁手郁腳!
初時妹妹好冇所謂, 次次都唔出聲行開一邊玩第樣野,
但呢2個月突然變哂, 同哥哥互搶,
會大叫, 鬧人, 推人同踢腳, 有時仲惡過哥哥!
好可怕, 我唔知點教, 希望返左學會好d!   

原帖由 BeeBee11 於 10-4-29 13:47 發表
大家好,

我囡囡係睇開個醫生到做,你地估幾錢?答案係免費。呢醫生一向都深得民心,對病人細心,又好人,我兩個小朋友都睇佢。就算街外人做入學檢查表都係150左右。我住Kowloon City, 佢診所係聯合道。

請問您們會返8月份适 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-29 15:27

多謝妳呀mona mama,
見妳話睇開個家庭醫生道做唔收$,
我試下打電話去趙長城醫生道問,
原來佢都係小朋友睇過就唔收$做呀!
我冇唸過佢會唔收$,
因為佢d patients多到做唔切,
次次預約左都要等1.5-2hrs!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-29 13:47 發表
大家好,

請問您們會返8月份适 ...

作者: venus_mama08    時間: 10-4-30 00:38

yes, same as u, no dead insect is found. Nevermind, i only care anything bite my son jei, haha

what time u go for registration next fri? maybe we can go in the same time

原帖由 BabyHilary 於 29-4-2010 15:01 發表
一加就一倍價錢, 咁我唔搵呢間啦!
我問左坑口東港城一間, $120...應該會去呢間!

係呢, 我享另一個post見妳話買左insect killer,
享邊道買架? 我享大電器舖搵唔到,
前幾晚見通寶行有1款大陸牌子$99,
買個黎試下, 雖 ...

作者: BeeBee11    時間: 10-4-30 00:59

Hi Hilary mum,

我最初聽到姑娘話"唔洗錢"都嚇一跳。世間竟有咁仁心嘅醫生!

Mona都會坐校車,但我會久不久送佢返學。哥哥以前係屋企褸下讀PN唔洗坐車,我成日都接送,同哥哥D老師、同學都好熟。所以我想公平D對妹妹。我個仔而家6歲啦,我地一班BB班嘅同學(約5個家庭,每星期都見面,班男仔學踢足球,落堂5家人lunch。一齊旅行。有時加埋D女同學,不時有gathering,birthday party)。

Mona2月生日。照你形容Hilary,我懷疑Mona同Hilary係孖生!佢哥哥一樣成日一邊問一邊隻手已搶妹妹嘅玩具(其實件玩具係哥哥嘅), 咪搞到妹妹越嚟越保護自己!
初時佢都好似你個女冇所謂, 後來變咗"雞那"妹妹, 同哥哥死拼,指定動作包括 推人、起腳, 鬥搶。蝦到哥哥飛起!唔知係咪第2個都係咁。如果係家姐細佬會好好多。

各位未來同學仔唔好驚住,好彩佢係街外係一位淑女。對BB呵護備至,大大細細一樣arm玩!

原本唸住8月唔返,但而家都決定返啦,最多月中請假。但我仍然未交錢。

好期望睇吓隻妹妹仔,返學時係點呢?坐校車會唔會哭?冇媽咪會唔會哭?希望我地所有BB都乖乖地,順利過渡!!!
作者: rforyan    時間: 10-4-30 01:23

想請問吓你講既醫生, 可唔可以介紹我呀.. 我都想知佢地址係邊thanks.

原帖由 BabyHilary 於 10-4-29 15:27 發表
多謝妳呀mona mama,
見妳話睇開個家庭醫生道做唔收$,
我試下打電話去趙長城醫生道問,
原來佢都係小朋友睇過就唔收$做呀!
我冇唸過佢會唔收$,
因為佢d patients多到做唔切,
次次預約左都要等1.5-2hrs!

...

作者: minicake    時間: 10-4-30 14:38

5月8號註冊,不過我亦等梗另一間,要5月8號前才知道,所以先煩惱!

原帖由 venus_mama08 於 10-4-24 22:51 發表
congratulation. before we have 1st registration, its for paying the reserve seat fee.

as u receive the acceptance letter so late, i think u have 1 time registration only. When do u need go to registr ...

作者: minicake    時間: 10-4-30 14:40

其實你有無睇開的兒科醫生?我上次係睇開醫生叫醫生填,佢即刻填比我,都無另外收錢!

原帖由 rforyan 於 10-4-30 01:23 發表
想請問吓你講既醫生, 可唔可以介紹我呀.. 我都想知佢地址係邊thanks.

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 18:14

我應該送左大仔返學就去註冊,
9點幾囉...之後就週圍睇下有咩暑期班arm個仔,
我想8月hilary返適應班期間,
個仔都差不多時間享附近上個course.

btw, 妳都係full time mama?

原帖由 venus_mama08 於 10-4-30 00:38 發表
yes, same as u, no dead insect is found. Nevermind, i only care anything bite my son jei, haha

what time u go for registration next fri? maybe we can go in the same time

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 18:22

原來mona同hilary發展好相似...
但我唸mona哥哥有6歲點都比較識遷就妹妹,
hilary哥哥先3歲半, 加上性格衝動,
所以我唸到8月開始冇姐姐, 自己揍返就有少少擔心,
不過我估打到埋身就自然會應付到,
或者到時佢地知我辛苦會生性少少!(hopefully)

妳同哥哥班bb班同學仔家庭keep得咁好,
真係好難得呀! 希望日後我地都多d上黎傾下分享下!
係呢, 你住邊架, 唔知我地個女會唔會同一架校車?

原帖由 BeeBee11 於 10-4-30 00:59 發表
Hi Hilary mum,

我最初聽到姑娘話"唔洗錢"都嚇一跳。世間竟有咁仁心嘅醫生!

Mona都會坐校車,但我會久不久送佢返學。哥哥以前係屋企褸下讀PN唔洗坐車,我成日都接送,同哥哥D老師、同學都好熟。所以我想公平D對妹妹。我 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 18:27

我小朋友個醫生享佐敦嘉賓大廈架!
妳有冇問過睇開嘅醫生做填表收唔收$?

原帖由 rforyan 於 10-4-30 01:23 發表

作者: BeeBee11    時間: 10-4-30 19:51

若你住九龍城,可試鄭衛恒,係聯合道。平時收$170。睇開都免費。佢好細心,可試吓。

作者: BeeBee11    時間: 10-4-30 19:54

我住九龍城,你呢?

原帖由 BabyHilary 於 10-4-30 18:22 發表
原來mona同hilary發展好相似...
但我唸mona哥哥有6歲點都比較識遷就妹妹,
hilary哥哥先3歲半, 加上性格衝動,
所以我唸到8月開始冇姐姐, 自己揍返就有少少擔心,
不過我估打到埋身就自然會應付到,
或者到時佢地知我辛 ...

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 21:07

rforyan,

咁妳搵mona mama介紹嘅鄭醫生啦,
因為我講嘅趙醫生係兒科專科,
基本診金連3日藥要$400架!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-30 19:51 發表
若你住九龍城,可試鄭衛恒,係聯合道。平時收$170。睇開都免費。佢好細心,可試吓。

作者: BabyHilary    時間: 10-4-30 21:10

嘩, 妳住咁遠? 點解唔揀九龍城or九龍塘校?
麗港城迦南有校車路線到九龍城?
我住油塘架, 平時8:20am同12:20pm左右
會見到迦南校車享樓下!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-30 19:54 發表
我住九龍城,你呢?

作者: venus_mama08    時間: 10-4-30 22:02

no la, i'm not as lucky as u, hehe
I will registrate before go to work la

原帖由 BabyHilary 於 30-4-2010 18:14 發表
我應該送左大仔返學就去註冊,
9點幾囉...之後就週圍睇下有咩暑期班arm個仔,
我想8月hilary返適應班期間,
個仔都差不多時間享附近上個course.

btw, 妳都係full time mama?

...

作者: venus_mama08    時間: 10-4-30 22:03

which one u wait for ah?

原帖由 minicake 於 30-4-2010 14:38 發表
5月8號註冊,不過我亦等梗另一間,要5月8號前才知道,所以先煩惱!

作者: venus_mama08    時間: 10-4-30 22:08

This morning, i go to clinic in 1/f to take injection for my son and ask him any discount for writing the health assessment letter, he only give me $20 discount, too bad.....

Finally, i go to my frd's uncle clinic, he charge me $50 only, so cheap and he is really check my son's body such as the head....

原帖由 BabyHilary 於 30-4-2010 21:07 發表
rforyan,

咁妳搵mona mama介紹嘅鄭醫生啦,
因為我講嘅趙醫生係兒科專科,
基本診金連3日藥要$400架!

作者: 小謙仔朱媽    時間: 10-4-30 23:44

venus_mama08,你是住將軍澳的嗎?那你可否介紹你找過的醫生給我呢?幾錢呀?
我住將中的,樓下都有私家醫生,但未問幾錢呢!你會否搭校車呀?
原帖由 venus_mama08 於 10-4-30 22:08 發表
This morning, i go to clinic in 1/f to take injection for my son and ask him any discount for writing the health assessment letter, he only give me $20 discount, too bad.....

Finally, i go to my frd' ...

作者: 小謙仔朱媽    時間: 10-4-30 23:46

BabyHiliary,我想o係將軍澳做番assessment呀?有否好介紹?唔好咁貴喎:D
原帖由 BabyHilary 於 10-4-29 09:37 發表
咁就好, 大家小朋友都讀到心儀幼兒園!
係呢, 妳會享邊道同小朋友做健康檢查? 幾多$?

作者: shirleypeter    時間: 10-5-1 16:10

原帖由 BabyHilary 於 10-4-30 21:10 發表
嘩, 妳住咁遠? 點解唔揀九龍城or九龍塘校?
我住油塘架, 平時8:20am同12:20pm左右
會見到迦南校車享樓下!

校車路線無九龍城區呀!
作者: shirleypeter    時間: 10-5-1 16:20

am class
babyhilary            Hilary             Girl       油塘
shirleypeter          熙熙               Boy      新都城
waiwai-2008                             Girl       將軍澳
小謙仔朱媽             謙謙               Boy     將中
beebee11             Mona             Girl      九龍城

pm class
作者: shirleypeter    時間: 10-5-1 16:24

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-30 23:46 發表
BabyHiliary,我想o係將軍澳做番assessment呀?有否好介紹?唔好咁貴喎:D  

Hello, 小謙仔朱媽
介紹你去新都城1期羅冠球兒科醫生,佢收$100,因我個囝睇開佢架!
作者: BabyHilary    時間: 10-5-1 21:13

熙熙mama,

羅醫生係任何人都收$100,
定係睇開嗰d先收$100?
因為有d醫生係要自己病人先有優惠!

原帖由 shirleypeter 於 10-5-1 16:24 發表
Hello, 小謙仔朱媽
介紹你去新都城1期羅冠球兒科醫生,佢收$100,因我個囝睇開佢架!

作者: BabyHilary    時間: 10-5-1 21:14

我淨係問過東港城頤康醫務中心...$120
(我冇睇過, 路過問姑娘咋)

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-30 23:46 發表

作者: shirleypeter    時間: 10-5-1 21:29

原帖由 BabyHilary 於 10-5-1 21:13 發表
熙熙mama,

羅醫生係任何人都收$100,
定係睇開嗰d先收$100?
因為有d醫生係要自己病人先有優惠!

我明天打電話去問下,再話比你聽啊!
作者: BabyHilary    時間: 10-5-1 21:36

我都認同可以每日照顧自己小朋友係好幸福,
見證佢地成長, 為佢地安排一切係好開心嘅事!
不過呢份工真係好辛苦,
試過比兩兄妹激到呼吸困難...
所以我一日食5-6餐都仲瘦過未生之前,
多得兩兄妹提供全天候"激"瘦療程!

原帖由 venus_mama08 於 10-4-30 22:02 發表
no la, i'm not as lucky as u, hehe
I will registrate before go to work la

作者: venus_mama08    時間: 10-5-1 21:59

hahaha, i hope too....

原帖由 BabyHilary 於 1-5-2010 21:36 發表
我都認同可以每日照顧自己小朋友係好幸福,
見證佢地成長, 為佢地安排一切係好開心嘅事!
不過呢份工真係好辛苦,
試過比兩兄妹激到呼吸困難...
所以我一日食5-6餐都仲瘦過未生之前,
多得兩兄妹提供全天候"激"瘦療程!
...

作者: BabyHilary    時間: 10-5-2 00:01

AM class
Username          Kid's Name   Gender Home   
babyhilary          Hilary            Girl       油塘
shirleypeter        熙熙              Boy      新都城
susannajeff                            Boy
waiwai-2008                         Girl        將軍澳
小謙仔朱媽          謙謙              Boy      將中
beebee11          Mona            Girl       九龍城

PM class
Username             Kid's Name  Gender  Home
carmen1102008   家諾             Boy
venus_mama08                       Boy       油塘
姚鳶                                         Boy
fakepig                                     Boy
作者: BabyHilary    時間: 10-5-2 00:05

有冇mama住或者熟麗港城?
Hilary上適應班期間, 我想3歲半囝囝返暑期班,
我知道art farm畫畫唔錯,
如果英文呢?麗港城有咩好選擇?
作者: 松鼠隊長    時間: 10-5-3 18:12

我個女都係今年讀N班(下午), 因住調景嶺, 想知校車車程需時幾耐?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5