用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 麗港城迦南幼兒園2010/11
樓主: BabyHilary
go

麗港城迦南幼兒園2010/11 [複製鏈接]

醒目開學勳章

congratulation, how many weeks right now? boy or gal ah?

原帖由 bebesoky 於 13-5-2010 17:26 發表
好耐無入來至真, 因為有咗細b, 嘔吐太勁, 無乜精神睇呢!
1. 講病既問題
可以咁講開初1個月最少都2次, 多數都係傷風咳, 但又唔係好嚴重果隻, 不過就會留係屋企休息, 好返先返學 (但有啲同學仔身體弱啲就會密啲), 無可 ...

我朝朝8點多落街放狗,23c真係好多人搭to迦南架!
我驚自己接送反而會遲到添呀!
我都係全職mama,我都諗住朝早阿仔返左學,可以做下家務,唔使咁頻撲嘛~~

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 18:38 發表
朝早我未見過, 不過可以想像,
因為我下晝見過23c...好似迦南校巴咁,
大部份都係迦南學生同家長!
而且我要揍2個, 所以搭校車我會多d時間做屋企野,
接送係安心d又平好多, 但來回2次得返2hrs實在太趕!

...

呢個方法聽落好得喎~等我聽日去買個杯杯先!
thanks!!

仲有我個仔又係好鍾意企係度痾C呀!hahaha

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 18:41 發表
2個月前試同個女戒片但唔成功,
最近2星期再試, 終於成功戒日片,
佢自己急就會行去potty shu shu,
但唔知點解ng ng就唔肯坐, 成日企享道ng落褲,
希望返學前可以戒埋啦﹗

其實男仔比女仔容易戒架,
妳可以試下買個有蓋 ...

多謝咁多位, 10月預產, 不過陀呢個無大囝咁好, 依家個個星期都要產檢, 因為之嘔到入醫院瞓咗幾日
1. 戒片
- 要忍得佢賴囉, 最高峰期1日6條底/面褲, 開頭唔肯用樽仔添, 不過返咗學可能見個個都係自己去, 有樣學樣卦, 依家出街用樽, 大大就帶出街廁板放上大人廁去...
- 學校建議未戒片係用學習褲的, 因為方便敎佢地除褲...

2. 校服
- 2-4 校服可以買兩套, 不過學校有開冷氣都唔會出太多汗(如果搭校車, 因為4月份幫呀囝轉咗搭校車)

3. 學位
迦南真係好full呀, 上下午都好多人

4. 校車
個人意見, 住油塘搭小巴抵啲, 因為我住將軍澳校車費都770/1個月, 但小朋友未夠3歲搭公共交通工具唔駛錢. 我係因為有咗細的唔舒服先搭校車咋

5. 注意
- K3 (UK) 全部轉讀下午班, 如果唔喜歡讀下午, 要留意呀

原來妳都係全職mama,
8月妳係咪自己接送, 如果係我地可以見下面wor!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-13 19:37 發表
我朝朝8點多落街放狗,23c真係好多人搭to迦南架!
我驚自己接送反而會遲到添呀!
我都係全職mama,我都諗住朝早阿仔返左學,可以做下家務,唔使咁頻撲嘛~~

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

點解d bb會鍾意企享道ng架, 真奇怪!

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-13 19:41 發表
呢個方法聽落好得喎~等我聽日去買個杯杯先!
thanks!!

仲有我個仔又係好鍾意企係度痾C呀!hahaha
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

好多人都係第2胎辛苦d,
我嗰陣都係, 第1胎雖然要返工, 但冇咩唔舒服,
第2胎唔洗返工反而又暈又嘔,
可能要照顧大b, 休息唔夠更加辛苦,
不過12wk之後開始好轉, 希望妳都係一樣!
第2胎時間過得好快, 好似好快就到預產期咁架!

油塘搭小巴$2.2咋, 1日來回2次都係$8.8,
1個月$200左右咋, 不過時間都係金錢,
所以決定就算2個小朋友返迦南都會搭校車!

老師話而家都有好多k2插班申請呀,
希望快d安排面試, 如果收左囝囝就好, 2個一齊返學!

係呢, 我想問迦南有冇課外活動比學生參加架?
例如ballet? 我原本想揀王仁曼,
不過$17x/30mins太貴啦,
都係等佢5歲要考試先去王仁曼!

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 20:16 發表
多謝咁多位, 10月預產, 不過陀呢個無大囝咁好, 依家個個星期都要產檢, 因為之嘔到入醫院瞓咗幾日
1. 戒片
- 要忍得佢賴囉, 最高峰期1日6條底/面褲, 開頭唔肯用樽仔添, 不過返咗學可能見個個都係自己去, 有樣學樣卦,  ...

8月係咪冇校車呢??
如果冇就一定係我啦~到時可以見下面喇

你係咪住油x苑架?

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 21:36 發表
原來妳都係全職mama,
8月妳係咪自己接送, 如果係我地可以見下面wor!

恭喜哂你啊~你要保重身子,多d休息呀!

學習褲係咪即係P牌或H牌有分男女果種?而家都有用緊,不過成日漏尿....好希望囝囝快d學識去廁所...我要努力呀!

原帖由 bebesoky 於 10-5-13 20:16 發表
1. 戒片
- 要忍得佢賴囉, 最高峰期1日6條底/面褲, 開頭唔肯用樽仔添, 不過返咗學可能見個個都係自己去, 有樣學樣卦,  ...

係呀...妳都係宿舍mama?

原帖由 寶媽咪Jackie 於 10-5-13 22:13 發表
8月係咪冇校車呢??
如果冇就一定係我啦~到時可以見下面喇

你係咪住油x苑架?

其實我已經就來5個月喇, 但嘔吐無改善過, 要食葯控制住!
1. 課外活動
- 要k1(N)先開始有
- 暫時知有英文同畫畫班
(但價錢同我屋企留下的Playgroup差唔多, 學你講時間係金錢, 所以唔會係學校學了)

2. 芭蕾舞
唔方便俾意見, 因為自己妹妹係開芭蕾舞學校的

3. 8月適應班
好似無校車搭住喎, 因為開頭返1個鐘, 跟住返2個鐘, 好似後期返3個鐘先有呀 (可以問多次學校)

4. 學習褲
我小朋友著P字頭會漏尿, 著H會敏感, 所以一直著N字頭既(無分男女), 依家日頭著底褲了

thanks ur advice.
but my daughter will study pm class not am, so i think the time arrangement will not as good as am class lor...

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 15:16 發表
大大下tea time唔洗一定要飲奶, 茶點可以代替!
nap可以減到1日1次,
放學返到屋企應該勀, 沖完涼訓2hr,
玩一陣食晚飯就arm arm好!

我PM了你~~

原帖由 BabyHilary 於 10-5-13 23:43 發表
係呀...妳都係宿舍mama?

thanks for your sharing!
反而我囝囝用N牌敏感喔!
用H係勁漏,唯有用P換密d啦~~~~

原帖由 bebesoky 於 10-5-14 09:29 發表
其實我已經就來5個月喇, 但嘔吐無改善過, 要食葯控制住!
1. 課外活動
- 要k1(N)先開始有
- 暫時知有英文同畫畫班
(但價錢同我屋企留下的Playgroup差唔多, 學你講時間係金錢, 所以唔會係學校學了)

2. 芭蕾舞
唔方便 ...

就係咁先要比d意見wor, 或者pm我吖!

接近5個月仲嘔咁慘? 希望5個月開始越來越好,
mama陀得舒舒服服, bb又健健康康!

原帖由 bebesoky 於 10-5-14 09:29 發表
2. 芭蕾舞
唔方便俾意見, 因為自己妹妹係開芭蕾舞學校的

返am class時間係會好用d,
不過pm class都一樣咁多學生,
我唸都係適應同配合lor!
點幾鐘上堂即係2:30pm左右茶點,
可以代替tea time餐奶,
4點幾放學返到屋企5點幾就係晏左d,
一係沖完涼6點訓到7:30-8pm起身食飯,
一係就沖完涼早d食飯, 8點幾就訓!

原帖由 松鼠隊長 於 10-5-14 11:59 發表
thanks ur advice.
but my daughter will study pm class not am, so i think the time arrangement will not as good as am class lor...

好耐冇見啦....雖然我細女唔係讀迦南,不過都想分享少少:

23C -
等好耐,冇論係油美苑定係放學係麗港城
如果返學,記得係商場門口個o個站
如果你係油美苑個van仔站,一定冇位上架!!
除非你早好多上車,不過就要係學校門口等到8:50先入得

校車 -
今年開始交$650 from油塘->學校 十個月
校車叔叔好人,ee都好好,有seat belt!!小朋友坐定先開車架,我見細既小朋友係住前面架,我個女k2,坐後排

課外活動 -
學校只係得英文班(課外)大約$2000一個月(好似)
另外有"綠苗畫室"學畫畫既
以前有個叫cobe dance,(跳hip hop)點知個阿sir走左,突然中止晒,攪到我個女超唔開心!!

原帖由 BabyHilary 於 10-5-14 18:30 發表
返am class時間係會好用d,
不過pm class都一樣咁多學生,
我唸都係適應同配合lor!
點幾鐘上堂即係2:30pm左右茶點,
可以代替tea time餐奶,
4點幾放學返到屋企5點幾就係晏左d,
一係沖完涼6點訓到7:30-8pm起身食飯,
一 ...

好耐冇見啦砵砵豬! 妳細女係咪9月返靈糧?
迦南校車係咪減左價? 之前好似係$660?
雖然搭23c平好多但我都決定搭校車,
聽完妳講校車安排就更加放心!

學英文要$2000/mth? 1星期上幾多堂? net教?

原帖由 砵砵豬 於 10-5-19 11:08 發表
好耐冇見啦....雖然我細女唔係讀迦南,不過都想分享少少:

23C -
等好耐,冇論係油美苑定係放學係麗港城
如果返學,記得係商場門口個o個站
如果你係油美苑個van仔站,一定冇位上架!!
除非你早好多上車,不過就要係學校門 ...

醒目開學勳章

at first, i also decide to take school bus...but the station seem very far away....so maybe we will take van finally
原帖由 BabyHilary 於 19-5-2010 11:46 發表
好耐冇見啦砵砵豬! 妳細女係咪9月返靈糧?
迦南校車係咪減左價? 之前好似係$660?
雖然搭23c平好多但我都決定搭校車,
聽完妳講校車安排就更加放心!

學英文要$2000/mth? 1星期上幾多堂? net教?

...

very far away?

原帖由 venus_mama08 於 10-5-19 12:59 發表
at first, i also decide to take school bus...but the station seem very far away....so maybe we will take van finally
‹ 上一主題|下一主題