用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YEAH!! 收左喇
樓主: NICOLE123
go

YEAH!! 收左喇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Yuris 於 10-1-25 16:59 發表
Your son is really 特別叻. So, I just want to know if a good maid is that important?

我可以講, 一定有幫助
曾經有次我講話個仔係工人教嘅, 我好多謝我個工人幫我教仔, 但係俾好多bk媽媽鬧鬼我 :;pppp: 話我唔負責任, 自己唔教仔云云 (車~ 佢要教, 又教到成績, 唔通我叫停佢咩! 話哂日日對住個仔嗰個又唔係我~ 我只可以多謝佢嘅啫)
我覺得請到個好工人係緣份, 可能係個仔同個工人嘅緣份
問題係, 你唔會放呢樣嘅响你個expectation list度

原帖由 kerkermui 於 10-1-25 17:56 發表

我可以講, 一定有幫助
曾經有次我講話個仔係工人教嘅, 我好多謝我個工人幫我教仔, 但係俾好多bk媽媽鬧鬼我 :;pppp: 話我唔負責任, 自己唔教仔云云 (車~ 佢要教, 又教到成績, 唔通我叫停佢咩! 話哂日日對住個仔嗰個 ...

我完全同意 !!

Hi sheffield,

好多謝您....! 因為我真係好想仔仔入到去...我會努力...! 亦祝您女女入到您們的1st priority..

原帖由 NICOLE123 於 10-1-25 12:08 發表

我當然係收集過資料先咁做啦

諗返當日d草稿紙滿地, 都唔知"好慘"定"好笑"
好啦~ 暫時可以鬆一口氣~開學再來過~

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-25 22:07 發表

諗返當日d草稿紙滿地, 都唔知"好慘"定"好笑"
好啦~ 暫時可以鬆一口氣~開學再來過~

總言之果個月我手寫既中文多過我過去5年既總和.
我用電腦作好改好先抄...最慘一抄錯一個字又要從頭抄過..
果3條問題我分左3日抄..真係抄到手軟
不過係值得既.

你真係好心機呀!!
不過各位作文唔叻家長唔駛擔心.. 因為我都係答total 一頁 (just fill up the ANSWER LINES) --> 收左am.
[一來我無咁多野寫, 二來, 我怕答得長老師無心機睇..hahaha ]

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-25 12:03 發表

... 你咁搏既?! 我地唔敢答多過佢D ANSWER LINES呀 ,(所以每條答得幾行 )

原帖由 22oct 於 10-1-26 10:00 發表
你真係好心機呀!!
不過各位作文唔叻家長唔駛擔心.. 因為我都係答total 一頁 (just fill up the ANSWER LINES) --> 收左am.
[一來我無咁多野寫, 二來, 我怕答得長老師無心機睇..hahaha ]

...

你岩!
整體來講..我係做多左好多人眼中既無謂/多餘野
不過都係果句.盡左力..我唔會比機會自己後悔

我昨天終於收到信,是reject,連waiting都無,自己有點失望哩!會在MS & KV中選擇,多數會MS因為one dragon,

St Cath好多人想入, 不用心大心細了

原帖由 Claralai 於 10-1-25 14:35 發表
終於收到信啦, reject咗 !  真係有啲失望, 培正係貪佢一條龍之餘又係Band1學校, 唔洗咁辛苦考小學; 我放棄咗民生 & 牛津道啟思 ; 所以而家疊埋心水讀St.Catherine, 其實我有無選擇錯呢??? ...

100% agree with Nicole123 la.  最緊要盡左力..

(btw, Nicole123我絶對唔覺得你做既野係無謂, 如果我個肚多o的墨水我都想寫長o的... 只係我寫唔到咁多, 又想鼓勵一下一o的同我一樣答唔到咁長既mama咋...
雖然我得一頁, 不過好似Nicole123一樣, 我條條都好俾心機答, 諗過度過, 唔係是旦填架.  )

原帖由 NICOLE123 於 10-1-26 10:08 發表

你岩!

今年大家對一條龍都好似趨之若騖

原帖由 chunchun321 於 10-1-26 10:45 發表
我昨天終於收到信,是reject,連waiting都無,自己有點失望哩!會在MS & KV中選擇,多數會MS因為one dragon,

St Cath好多人想入, 不用心大心細了

because 07 bb 多 lo!

回覆 86# 22oct 的文章

me too.  I just completed the questionnaire in 15 minutes before I left home for submitting the application form.  My lateness was due to the fact that I was still wondering if we should apply and I was lazy.  At that time, we had offers in hand already.  We are very very lucky, I think.

十分同意...盡左力,唔比機會自己後悔.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-26 10:08 發表

你岩!

NICOLE123,

I think you can open a kindergarten preparation class/interview techniques for parents. There should be lots of parents who would like to hear from you about your successful stories. Congratulations for getting so many offers. You and your child deserve it as you have done a lot! You are also clear what you want to have for your child!

完全同意,一個好工人係好緊要,我同仔都係大部份野係工人教,無辦法,要返工,如果小朋友係早睡個種(我個仔便是),返到家只可以對住佢少於兩個小時....做媽媽嘅我只可以盡量假日教佢,同埋lead個工人點教個仔,準備教材等....如果工人配合到,咁就好好啦....

原帖由 kerkermui 於 10-1-25 17:56 發表

我可以講, 一定有幫助
曾經有次我講話個仔係工人教嘅, 我好多謝我個工人幫我教仔, 但係俾好多bk媽媽鬧鬼我 :;pppp: 話我唔負責任, 自己唔教仔云云 (車~ 佢要教, 又教到成績, 唔通我叫停佢咩! 話哂日日對住個仔嗰個 ...

原帖由 MitchellDaddy 於 10-1-27 09:12 發表
NICOLE123,

I think you can open a kindergarten preparation class/interview techniques for parents. There should be lots of parents who would like to hear from you about your successful stories. Congr ...

MITCHELL DADDY,

多謝你 ! 其實好似做人同所有野一樣係最緊要比人睇到你盡左力 + 誠意
其餘既係運數
得唔得都對得住自己同身邊既人
以後我都會咁教自己既小朋友

共勉 !

Hi Nicole,

I just browsed the forum and read what you did. I can feel your excited feeling and feel happy for you. My child will go for an interview next week, I feel a bit stress out as I know the no. of applicants are very high.

All I do is to prepare him to have a happy mood and keep telling myself to be confident and believe in my child. And I have no regret as I have tried my best....

原帖由 NICOLE123 於 10-1-27 10:02 發表

MITCHELL DADDY,

多謝你 ! 其實好似做人同所有野一樣係最緊要比人睇到你盡左力 + 誠意
其餘既係運數
得唔得都對得住自己同身邊既人
以後我都會咁教自己既小朋友

共勉 ! ...

SORRY!

恭喜!
但唔好意思! 我之前睇過您的發表,所以也決定選您囝囝個間N, 我想問吓您囝囝N1校服出讓左未呀!
如未, 可否出讓給我嗎?
請E-MAIL給我吧! 謝謝!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-25 12:08 發表

我當然係收集過資料先咁做啦

原帖由 yuen_honey 於 10-3-10 12:01 發表
恭喜!
但唔好意思! 我之前睇過您的發表,所以也決定選您囝囝個間N, 我想問吓您囝囝N1校服出讓左未呀!
如未, 可否出讓給我嗎?
請E-MAIL給我吧! 謝謝!

HI
我仔仲番緊n1 喎
我校服有2set 打算留番1set 紀念
另1 set 可以讓不過你唔洗咁早問我呀
因為都唔知下年係唔係一樣既校服我又唔知我仔會唔會整爛哂d野
你遲d先再pm我呀

好羨慕呀
‹ 上一主題|下一主題