用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YEAH!! 收左喇
go

YEAH!! 收左喇 [複製鏈接]

培正上午班

開心到心震同喊!!
   0    0    0    0

好多謝大家一直既支持呀!
亞仔而家不停JUMP JUMP JUMP 講好開心

原帖由 bobechristy 於 10-1-23 12:17 發表
封信係唔係厚呀?

有3張半紙

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-23 12:23 發表
你讀先算啦,  hehe
(其實宜家先係煩惱既開始~因為又多一間諗...)

唔煩了。 決定了。
我地既開心。已經比左答案我地應該讀邊間。
而家全屋既人都好開心!

原帖由 carol_kk 於 10-1-23 13:31 發表

恭喜你呀! 一年前我都有同樣既經歷同感覺.

多謝哂大家!!
終於可以成為紅藍兒女既一份子了

恭喜哂大家呀
我決定要同一家人(包括工人姐姐)一齊去食餐好既慶祝下.
2009年我既PROJECT完滿完成了!!

sandy66 ,路人甲2012 . 好高興可以一齊係培正幼稚園既TOPIC再傾..希望可以傾到仔仔女女入U

piggypiggy88 :女仔好多選擇.你女女又咁叻..你要花D時間喇. 如果我個係女我估我會入GH

原帖由 mosquito_chu 於 10-1-23 14:11 發表

恭喜你們啊!你個仔仔好犀利喎,好似有好幾間優良的學校都收了你仔仔喎!你有冇咩心得,你平日點教你小朋友可以咁叻叻....

多謝你過獎了. 佢既表現真係出乎我地2公婆意料之外.
係5個月前既今日我個仔仲係唔敢望人.唔識講野.我地無想到佢可以考到咁多間學校
平日...我地無時間教佢. 交哂佢比我個印傭. 我印傭係新加坡5年.佢好聰明.又有心機教我仔仔. (今早我見佢教我仔PHONIC 真係估佢唔到)
不過老師比我仔既COMMENT係思想成熟.佢去每次面試都極度認真(我無教佢無比壓力佢), 佢明白係做大事既時候.唔係玩.
報名,填表,答問卷,整 PORTFOLIO先係我最大既付出.
今次培正我真預左衰. 面試前一晚亞仔氣管炎...我同老公都好SAD..係咁講點解會咁..真係天意....
所以今次得左仲要係AM班我真係開心到傻左....

原帖由 ZOEMamaPaPa 於 10-1-23 16:35 發表

hi!  hi!

my daughter also get AM offer & studying  a palygroup of hongkong children's choir now...  whcih class of hk children's choir? homantin, sat 9-10am?  maybe they're classmate...

anyway, co ...

HIHI
我香兒本來係12-1 不過今日剛轉左去9-10呀
我仔係最先出去做火車頭果個呢?唱歌又最大聲果個呀!
佢點名係最後架.因為轉班...好大聲講到又成日舉手...

你女女呢? 下星期打個招呼呀!

原帖由 babyhappy88 於 10-1-24 02:07 發表
恭喜晒喎, 想問下你個仔係幾月架, 係咪大仔? 聽落佢真係好叻仔喎! 你今次有冇送小禮物俾老師, 如有, 係咩架?

HI
我仔4月B 今次咩都無比老師.同其他小朋友一樣.當日仲要氣急管炎同發緊燒
所以我比佢101個叻 !

原帖由 Yuris 於 10-1-25 09:26 發表
整 PORTFOLIO?  Did 培正 collect portfolio from parents?

Just want to know if portfolio can help?

And how many pages to submit?

Thank you.

培正唔收
不過我答問卷係好誠意既3頁

原帖由 ZOEMamaPaPa 於 10-1-24 21:02 發表

hi!  hi!

nice to meet u.  my maid bring her go to playgroup last lesson.  maybe we are classmate together with 'shawnshawn' at PC since all of us get AM offer.  we can chat on next time la....
:lo ...

我知邊個係你女女喇..我見你工人'咩"佢番學...都幾辛苦

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-1-25 10:38 發表
想知你係咪公務員家庭及你巳放棄那些巳收kg?可否分享下.

唔係公務員
放棄左:
基督教中心幼稚園
祟真國際斑
st cat 英普班
根德 (am)
民生 (am)

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-25 12:03 發表

... 你咁搏既?! 我地唔敢答多過佢D ANSWER LINES呀 ,(所以每條答得幾行 )

我當然係收集過資料先咁做啦

原帖由 Yuris 於 10-1-25 15:01 發表
Hi

Your 工人姐姐 is good.
Can you share how you find this good 姐姐.

My brother wants to find a good 印傭. He has a very bad one.

Is 印傭 better than philippine one?

工人呢家野...真係睇彩數
我仔..一直都幾好彩.

原帖由 kc_united 於 10-1-25 15:06 發表
NICHOLE 你有無同呀仔看8字? 知唔知佢行幾多年大運? 可能0 yrs 開始行運啦... haha.  btw, 你有沒有同你呀仔check iq & eq.  我朋友個仔iq > 130+.

你講既我都無做..我唔覺我仔特別叻. 只可以講佢係乖
就算check到佢係iq 比人高小小.又如何 ?
我都係比果d野佢架啦.
我唔想比太大壓力佢同我地自己
佢一定行緊大運啦
係我地屋企出生..已經比唔小家庭幸福

原帖由 Yuris 於 10-1-25 16:56 發表
How many 工人 do you have since birth of your son?

Are they all 印傭?

1個..佢出世前一個月到宜家

原帖由 kerkermui 於 10-1-25 17:56 發表

我可以講, 一定有幫助
曾經有次我講話個仔係工人教嘅, 我好多謝我個工人幫我教仔, 但係俾好多bk媽媽鬧鬼我 :;pppp: 話我唔負責任, 自己唔教仔云云 (車~ 佢要教, 又教到成績, 唔通我叫停佢咩! 話哂日日對住個仔嗰個 ...

我完全同意 !!

原帖由 SNOWPUI 於 10-1-25 22:07 發表

諗返當日d草稿紙滿地, 都唔知"好慘"定"好笑"
好啦~ 暫時可以鬆一口氣~開學再來過~

總言之果個月我手寫既中文多過我過去5年既總和.
我用電腦作好改好先抄...最慘一抄錯一個字又要從頭抄過..
果3條問題我分左3日抄..真係抄到手軟
不過係值得既.

原帖由 22oct 於 10-1-26 10:00 發表
你真係好心機呀!!
不過各位作文唔叻家長唔駛擔心.. 因為我都係答total 一頁 (just fill up the ANSWER LINES) --> 收左am.
[一來我無咁多野寫, 二來, 我怕答得長老師無心機睇..hahaha ]

...

你岩!
整體來講..我係做多左好多人眼中既無謂/多餘野
不過都係果句.盡左力..我唔會比機會自己後悔

原帖由 MitchellDaddy 於 10-1-27 09:12 發表
NICOLE123,

I think you can open a kindergarten preparation class/interview techniques for parents. There should be lots of parents who would like to hear from you about your successful stories. Congr ...

MITCHELL DADDY,

多謝你 ! 其實好似做人同所有野一樣係最緊要比人睇到你盡左力 + 誠意
其餘既係運數
得唔得都對得住自己同身邊既人
以後我都會咁教自己既小朋友

共勉 !
‹ 上一主題|下一主題