用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1學生是否需要私補呢?
go

F1學生是否需要私補呢? [複製鏈接]

小兒就讀大埔band1某中學,剛派成積表,平均分73。其中history得48,(肥咗)地理57,science78(班主任話未理想都係屬於3級),其餘各主科都ok,現有去補習社但實際幫助不大,我兒比較懶散像軟皮蛇。現想請私補,如上想問一星期要補多少hour才足夠呢?還是只補這幾科呢?  請賜教。
   0    0    0    0

可登入我以前有關中一補習嘅post, 看看是否適用?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1667718

原帖由 ricetaster 於 10-2-1 15:16 發表
可登入我以前有關中一補習嘅post, 看看是否適用?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1667718

教材問題~
請問你是自己買定補充還是導師會安排呢?
我怕我買了補充回來,導師只同阿仔操我買的補充, 咁咪白白浪費補習的時間和$$囉?

多謝妳的資料提供,很詳盡,想問如果補中一,師資要大學程度有經驗,現在市價需要多少錢一個鐘呢?

多謝妳的資料提供,很詳盡,想問如果補中一,師資要大學程度有經驗,現在市價需要多少錢一個鐘呢?

教材要補習老師外間購買, 同時可使用我家中現有儲備, 一般情况下,不容許在補習堂上做練習, 除非好少數目或必不可少的練習, 例如 listening (有需要即塲糾正及指導), 一些經常犯錯或不懂的題目。 致於普通練習今堂比小朋友, 下堂先交比補習老師。

在老師新上任時, 我已把上述規則白紙黑字印比佢睇, 還有不可取走任何學校課本, 作業, 工作紙。  有需要可用家中3合1影印機影copy 後拿走。

原帖由 bubblex2 於 10-2-1 16:13 發表

教材問題~
請問你是自己買定補充還是導師會安排呢?
我怕我買了補充回來,導師只同阿仔操我買的補充, 咁咪白白浪費補習的時間和$$囉? ...

全科 $100-110 / hour

英文 $120 / hour

原帖由 BennieYam 於 10-2-1 18:55 發表

原帖由 ricetaster 於 10-2-1 21:08 發表
教材要補習老師外間購買, 同時可使用家中現有儲備, 一般情况下,不容許在補習堂上做練習, 除非好少數目練習及必不可少, 例如 listening, 一些經常犯錯或不懂的題目。 致於普通練習今堂好小朋友, 下堂先交比補習老師。 ...

謝謝你的分享..很有用!:loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題