用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

以為會有什麼優勢呢, 請分享一下, 事關小女五年班啦, 要收多 d 風 :D

原帖由 angelprincess 於 10-2-2 13:45 發表
同意Bluestar所講.  雖然我個女讀書唔叻.  但係我都有同佢講, 升唔升到好嘅中學係要靠佢自己, 冇人可以幫到佢.  今次嘅考試要呈分架啦, 佢一家要盡力做到最好, 如果唔係就好難入到好學校.  我都成日鼓勵佢, 對佢講其 ...

開竅..................呢樣就真係非常難喇.......

原帖由 angelprincess 於 10-2-2 15:21 發表
要有希望!  唔好咁快打沈自己.  要比啲信心比你個女同對佢有信心.  

儘量啦, 始終都要靠小朋友自己, 我地做到就只有向佢地解釋讀書對日後的幫助而已.

原帖由 wing 於 10-2-3 14:50 發表
我大女都係5年班喎, 唔知會唔會同班呢

其實我大女最大問題係懶, 成日都唔溫書, 所以成績好差, 真係鬧又鬧過, 要講既道理都講過晒, 而家希望佢可以自己突然識諗啦   如果唔係都唔知可以點幫佢 ...

點解我地幾個五年級嘅女女都咁懶o架.............

原帖由 Bluestar 於 10-2-5 14:07 發表
DBS DGS MCS 等等等等
我唔相信要望天等派位
當然一樣會有成績好同唔好的學生
就算係成績唔好
但有很多其他方法同選擇
都唔洗為"派位"問題擔心

嘩, 呢 d 學校, 有時經過望下都已經覺得當係朝咗聖, 只係小弟心目中嘅理想中嘅幻想..................

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-2 21:10 發表
現在連李國寶、顏寶鈴甚至東涌YMCA都唔收,
真後悔交了六年學費,估唔讀陳守仁都要咁!

死啦, 見到你個 post, 我個心都實哂...............我呀女成績麻麻地到不得了, 唉................

原帖由 moyan 於 10-3-4 20:49 發表
唔好擔心住
你睇吓以往幾年的派位
真係唔差架

最好唔好跌入band3
况且TSL唔多band3生
band2多數入到2線直資

仲有時間
幫/督促佢溫吓書啦
math較易取高分
多d操練就唔會太差

...

我希望佢入到李國寶已經 ok, 一係我地住得近, 二係我成日見到 d 學生都好斯文, 三係以我所知佢地又係有收法文生.

其實最近已經請咗位補習老師返屋企同呀女補數學, 之不過呀女又唔夠勤力, 又唔夠醒目, 咁我又唔想 push 得佢太緊...........數學成績確係有些微進步, 都係自請求多福啦............

原帖由 bowienvivi 於 10-3-5 02:29 發表
我一直認為在TSL的家長都和14#bkman一樣, 希望小朋友開心讀書和快樂的成長, 當初才會選擇TSL.

如果希望孩子是個考試機器 ,而你要用許多金錢幫孩子補習和許多時間幫孩子溫習功課, 幫學校造就出Band1學生. 不是應該選 ...

絕對同意你的說法, 其實我一向在這裡都提出和你相近的意見, 選得 TSL 就是希望小朋友讀得開心.........

我本人自己一向反對返學求分數, 對香港由來已久的教育制度及方式都很有意見, 分 banding 已經係天下第一大荒謬, 但如果分數不夠就入不到所謂的名校卻是客觀事實. 當然, 我從來沒有要求或希望自己的小朋友入讀傳統名校, 最大的希望只是入一間校風良好的中學, 唔去學壞已經心滿意足, 這是真心的說話.

回香港差不多三年, 呀女最初的一年多是有補習法文, 原因是她是插班三年級, 之前完全沒有學過法文, 所以有必要校外補習儘下人士追返接近水平, 從升五年班開始已經停止了.  最近補數學是因為希望她的成績唔好太差, 我都係望佢入附近間中學o者, 要求唔算高o架喇; 其實都可以自己教, 之不過自己教有時會發脾氣, 所以都係情願俾錢搵人教, 因為唔想破壞彼此關係, 況且我已經沒有跟補習老師的意見, 去買課外 excercise 俾佢做, 點睇呀女而家仲係算愉快學習, 只不過皇帝唔急太監急而已.........

原帖由 bkman 於 10-3-5 12:48 發表
皇帝唔急太監急, 從來都係事實。 不過呢個情況, 好多時係小朋友上到中一會開始有所改變。 因為踏入青春期, 佢地開始注重自己的外表, 包括成績, 哈~~~

(練好英文口語同埋普通話, 去入李國寶~~ 加油~~)。

...

非常多謝你的打氣 :)

原帖由 bkman 於 10-3-6 00:45 發表
KITTY你好,

唔知你所講兩科唔合格是否包括主科的中英數? 如果係主科, 問題真係好大, 因為莫講話兩科主科, 一科主科肥佬, 都好難搵到好學校了。 雖然話直資好多時都收BAND2~3學生, 不過前題係主科3科都合格, 同埋操行要有B ...

完全同意 bkman 的講法, 如果小朋友唔係讀書材料, 點谷都冇意思, 入到名牌都未必係好事.

原帖由 angelprincess 於 10-3-6 02:10 發表
DaddyCool,

我都擔心架~ 不過我地大家都同個女一齊努力啦~ 今次TOBS 呀女進步咗, 雖然距離我嘅要求仲爭啲, 但係見到佢今次真係有用心去做啲數同埋真係盡咗力, 冇咗以前啲唔小心, 我突然有啲曙光初露嘅感覺.  我都覺 ...

我呀女 TOBS 都係好咗些少, 希望佢地自己明白與及努力啦, 鬧都冇用, 反而會令到關係差咗........

呢幾句我呀女冇喎, 可能老師認為寫俾 french students 佢地都唔明啦, 之不過我會俾呀女睇同解釋佢知, 多謝!! :loveliness:

原帖由 tomcathui 於 10-3-7 21:49 發表
bkman,
"機會係會留比有準備的人的"
很精簡,且"入肉".

呢句精簡又入肉嘅說話對小女尚未適用................

關於讀書問題, 每個人對自己小朋友的要求都會有所不同, 故此很難說別人對或錯. 但當初選小學的時候應該知道自己理想中的學校是那些, 直接點說是想自己的小朋友入那些學校. 個人相信入選陳守仁的家長多數都是希望小朋友可以愉快學習.

入傳統名校幾乎是每一個家長的理想或目標, 但亦要真的清楚自己小朋友的個性, 能力, 學習態度等等. 我有幾個很好的朋友, 他們的兒女都入了些名校, 每日放學之後便是各類型的補習班, 回家後又是沒完沒了的功課, 星期六仍然是補習班, 仍然是功課........ 我們一班朋友定期都有聚會, 但我已經在個別小朋友的面上看不到快樂.........

在約三年前回香港的時候, 曾經去過幾間所謂名校申請插班, 包括上述有家長提及過的宣道, 當學校得知我們是從外國回流之後, 他們的回應是不必嘗試, 因為就算我們肯讀低一二年級, 他們仍不會考慮. 很短的對話, 令我知道入不到這種學校是我女兒的福氣, 因為如果女兒沒有了快樂的童年, 就是我對不起她了.

有太多的人希望子女入名校是想小朋友出人頭地, 說穿了或多或少亦想在親朋戚友面前耀武揚威. 自己過了很多年的填鴨式教育, 兒時讀書的歡樂, 現在仍依稀記起的似乎只有小息時在操場和同學追逐的情境, 實在太少了..........

希望各位家長可以因應小朋友的能力而入到心中理想的中學, 共勉之.

這篇東西 (不能說是文章) 只是有感而發, 不喜勿插.

原帖由 TINGMUM 於 10-3-9 13:47 發表
支持daddycool!

fans上

嘩, 多謝支持, 但唔好用到 fans 呢個字眼啦, 搞到人地鬼咁唔好意思......

原帖由 flostangraphy 於 10-3-18 12:16 發表
唔知名家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE

DIOCESAN BOYS' SCHO ...

係呀, 有邊位家長知道請提供些少資料, 特別係專收 French student o個 d.

原帖由 TINGMUM 於 10-3-19 13:31 發表
DADDY COOL 可以考慮下德望......

我鄰居是法文同英文老師, 她當年讀德望, 口啤唔錯.

嘩, 咁抬舉我個女呀, 就算入到德望唔使一兩年都踢番出o黎啦, 我呀女嘅成績真係麻麻地o架 jar..........

另外, 其他課本內容有多些時間再 send 俾你, 唔好意思.

原帖由 angelprincess 於 10-3-20 00:57 發表
咦?!  DaddyCool, 有咩課本內容可以share呀!  可唔可以share埋比我呀.  

是法文的課本, 對你可能沒有太大用處喎.................

原帖由 angelprincess 於 10-3-20 11:39 發表
吓!!  生得細小都有影響?  慘啦~  我個女都好細粒架.  點算呀~

叫佢多 d 運動啦, 我呀女雖然比同級同學年紀大 d, 但都算係生得比較高 (我兩公婆都唔係高o個隻), 希望佢有得再高 d 啦. 之不過生得細粒都影響升中就真係奇怪及唔公平..........

原帖由 KITTY.WONG 於 10-3-20 16:19 發表
''聽聞陳守仁既BAND3生,都有派得很好直資中學''
是否抽籤入去?  (因面試一定冇機會) 那間?

band 3 就係band3, 為何只對SFA 有信心? 難道陳守仁
程度真係差太遠?

...

點解面試一定冇機會???

原帖由 flostangraphy 於 10-3-23 13:44 發表
.......

我以前都係好細粒喎............唔怪得之.............
‹ 上一主題|下一主題