用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

我以為讀陳守仁出去考一些二線直資中學會有優勢,原來
都唔收,學校會幫我們嗎?
   2    0    0    0

早排很忙現在才得閒上網。
第三次呈分很難升band,因陳守仁band three 成30多%,除非像我同事個女果間得1% band three就有可能。
原帖由 vet 於 10-2-2 02:30 發表
那一間二線直資中學? o甘快知???
你小朋友是band幾?

通常顏保玲, 李國寳有幾輪紹生, 不必太擔心, 不如寄望第三次呈分升band, 努力!

我相信學校想幫都冇得幫, interview和成績靠自己。 ...

SFA
原帖由 vet 於 10-2-5 00:40 發表
TSL has nearly 50% of the students are band 1
actually not bad at all

I really want to know which school has only 1% band three students DBS DGS??

我起初也不太相信,但上他學校網頁看過,真的冇人派
Band three 學校,我朋友說派了非英中,學校會幫你寫信,本校會唔會呢?

原帖由 mamimummy 於 10-2-7 19:31 發表
SFA-不可能有這成績!他們有的是not give up精神同有一點假象.

現在連李國寶、顏寶鈴甚至東涌YMCA都唔收,
真後悔交了六年學費,估唔讀陳守仁都要咁!

原帖由 silvia_ng 於 10-2-12 11:05 發表

我知我知...
仔仔有個同學仔而家係sfa讀p1, 我聽佢既成績都唔差(成績表上冇c), 話哂讀高一級呀麻, 都唸住佢會全班名次都唔錯啦。點鬼知佢媽話我知佢女全班尾二 嚇到我死...如果要我個細路平時讀 ...

不足40%
原帖由 elizatyy 於 10-2-4 22:29 發表

Then, how many of them in band 1?

當然不是140名內啦,兩科都唔合格,如果唔係都唔會考YMCA。我現在唔理等抽籤,BAND THREE一定派得唔好,睇吓學校會唔會 POST 出來見人!
如果真是在香港升中學,我勸大家選有成績保証的小學,
免得小六時擔心。
原帖由 bkman 於 10-3-5 04:12 發表
KITTY你好,

真係唔好咁快灰心住。 我真心相信TSL學生的能力都不差。 如果考試成績在100名以內的, 入讀津貼英文中學都唔難。 如果成績較後的, 可能直接去考慮入讀直資中學會比較提早安心。 而且投考直資中學的秘訣, 就 ...

其實我都有朋友的子女讀宣小和聖方濟,他們都說不辛苦,
有些放學後常有課外活動也可完成功課,而聖方濟只是計三次考試分,其它測驗和默書都不計分,只是平時功課多其它學校一至兩樣,宣小則計分項目多一些,所以不是太大壓力。我綜合他們意見,TSL 在低年級較自由,如果像我要返工則少時間督促小朋友,而學校功課不多,反而他們多了時間看電視,慢慢形成懶惰,到高年級再迫就難。
我諗住到放榜後先算,但朋友告訴我此階段學校通常考筆試,他們都給了不同試卷待我給小朋友做,但確實程度深過
TSL,唯有做五年級先,可惜都低分過人呢!
原帖由 bkman 於 10-3-6 00:45 發表
KITTY你好,

唔知你所講兩科唔合格是否包括主科的中英數? 如果係主科, 問題真係好大, 因為莫講話兩科主科, 一科主科肥佬, 都好難搵到好學校了。 雖然話直資好多時都收BAND2~3學生, 不過前題係主科3科都合格, 同埋操行要有B ...

在小學階段,真是唔谷唔得!
原帖由 bkman 於 10-3-7 06:10 發表
KITTY 你好,

是的。 如果等到7月放榜的時候去叩門, 的確要考筆試才能夠有機會被收。 不過考筆試也有好處, 就是學校會放多D關注係個筆試度, 看這個筆試的成績來決定是否收小朋友。 所以如果考得好, 還是有機會入到一些直 ...

"人地(sfa)band3少, 係有原因, 而且實則又不一定好少, 只係佢地 d band3 學生有好大機會入了d band2 直資英文中學"

但TSL 的band 3 學生連入 band 2 直資英文中學機會都冇,係未外間D中學覺得本校學生水準低過 SFA ?!

''聽聞陳守仁既BAND3生,都有派得很好直資中學''
是否抽籤入去?  (因面試一定冇機會) 那間?

band 3 就係band3, 為何只對SFA 有信心? 難道陳守仁
程度真係差太遠?

原帖由 catcatmom 於 10-3-20 01:12 發表
SFA 既BAND3生係好少, 因成績太差既學生係6年當中
,已被西走曬, 數量少, 派得有幾差, 都唔多覺. 而直資小學校, 好難學出面私校O甘! 年年西走D學生, 最後佢咪
積了很多BAND3學生. 而D中學校長對SFA既BAND3學生有信心+ ...

因為全部已通知不收包括NPL 。
原帖由 DaddyCool 於 10-3-21 00:27 發表

點解面試一定冇機會???

冇機會,連顏寶鈴同是保良局機構都唔收!
原帖由 Fatty 於 10-3-24 18:43 發表
各位,想問下bank 3 生,如果想入李國寶,有冇機會?

TSL 第一屆學生現在只是中四,我朋友個女就是第一屆,以前考的人不多,TSL 前身好似叫賈xx,收南亞人。
冇理由讀緊大學?
原帖由 TINGMUM 於 10-3-24 12:19 發表
題外話: 剛請了一位港大生補習老師, 哈, 原來他是TSL畢業舊生 . 如果個女大個有呢位老師咁叻就好了!:loveliness:

中文唔合格,英文只是緊緊合格,點考BAND 2 直資?!
原帖由 CapricornOne 於 10-3-27 16:38 發表
Dear all,

My friend's kid was a graduate from the school years ago.  When her kid was in P5, the ranking was in 1XX/17X.  It was even worse in P6 that the kid's class teacher said her kid was almost  ...

你真明我所說。
原帖由 bkman 於 10-3-25 04:02 發表
你誤會了, 意思係KITTY.WONG收到了所有面試的中學通知, 都不收她小朋友入讀, 當中包括LKP和NPL。

其實我之前解釋過, NPL近年要積極催谷成績, 所以如果小朋友小五,小六的主科成績唔夠好, 連面試機會都可能無, 因為往年NPL係 ...

你地考了那些學校?
原帖由 angelprincess 於 10-3-25 18:26 發表
me too

我都有聽聞此校肯比錢就收,我都考慮緊,我知陳守仁今
年都有幾個入咗。
原帖由 dabbycheung 於 10-5-24 16:39 發表

我同事個仔響TSL讀緊小六佢成績好差,但已自行考入林大輝,今年9月會入讀該校。
‹ 上一主題|下一主題