用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 九龍塘金巴倫道迦南
樓主: EggEgg08
go

九龍塘金巴倫道迦南 [複製鏈接]

傻瓜! 可能佢話嬸嬸唔係太好, 係超好呀!

我都安樂晒!!!! hehehe

聽完你咁講, 迦南真係好好...
好在有交留位費.
原帖由 jessicashek 於 10-2-11 14:54 發表
我個仔仔都係迦南讀N1(PM), 佢真係好開心呀, 如果係街見到隻鴨鴨, 佢會話:"迦南隻鴨仔呀"

迦南幫到我阿仔介片同自己食飯呀, 呢兩樣都係返左學自己學架, 我問佢邊個教, 佢話MISS CHAN囉!!!老師講一句好過我地講十句 ...

原帖由 天天2010 於 10-2-11 16:44 發表
傻瓜! 可能佢話嬸嬸唔係太好, 係超好呀!

我都安樂晒!!!! hehehe

超好??又係喎!!
有一日,我個女放左學要VIVI,於是我帶個女去Toilet, 個auntie即同我講:嘉嘉(我個女個名),SHU SHU呀??跟住同我講:嘉嘉好叻嫁,一擺上去(toilet)就痾喇!!好快嫁!!(事實上,係真既,我個女真係痾得好快,唔係auntie吹水)
單憑佢呢兩句說話,我覺得佢好細心,1)記得我個女個名,2)日日都咁多小朋友,呢D唔值得記住既野,佢都記到.(痾得好快)
仲有好多既,不過,我相信呢件事已經知道auntie好好呀~~

My daughter was excited to attend yesterday's party day and the "duck duck" red pockets are excellent!!!!!!!  I can see Cannan take care on the minor parts that seldom see in other KGs... especially the funny gifts...

原帖由 sfplam 於 10-2-12 10:05 發表
My daughter was excited to attend yesterday's party day and the "duck duck" red pockets are excellent!!!!!!!  I can see Cannan take care on the minor parts that seldom see in other KGs... especially t ...

yes, agree....

the red pockets sooo cute & nice.

& the teacher teach them say - 恭喜媽咪,恭喜daddy ........soo fun
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

係呀, 學校真係好細心.  個揮春同鴨仔利是封好得意.

尋日我親自接囡囡放學, 同老師傾完囡囡近況后週圍影相.  影到學校打鐘都唔捨得走.  因為平時要番工, 真係好小機會到學校.

影影下......徐主任突然行過黎, 佢好nice咁叫我地慢慢影.  仲帶我地去入學校set up個年宵市場到影.  真係好開心, 好多謝佢咁體諒我地呢d稀客既心情.   

迦南揮春+利是封=超級可愛﹐多謝迦南給我們小朋友上學愉快的每一天﹗仲有﹐琴日學校門口EE同我們講 “(小朋友名字)﹐你今日好靚差D唔認得你添”....聽到後﹐真感受都迦南對每個學生的warm+關心﹐依家越來越喜歡迦南這個大家庭

咁你囡囡真係會好辛苦啵...

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-10 18:17 發表

abbiemama,
個女會讀SC,因為想佢接觸多D英文....
所以真係想上午讀SC,下午讀番迦南呀~~

The 揮春&利是封 are really very cute, very lovely!
唔捨得用D利是封,太得意啦!

All the staff in Cannan are very nice, and so are the auntie; my girl loves them very much, me too!

EggEgg08: don't worry, I'm sure your kid will love this school :)

多謝你呀, abbiemama....我地返playgroup時都有見過d利是封...真係好cute 呀~~  其實我阿女而家返迦南playgroup時都好開心, 見佢全堂都笑笑口...尤其係唱遊個part....有老師彈琴好正...(好多playgroup都係play CD only)....真鋼琴彈出來的音樂真係悅耳好多...

聽你地咁講, 呢間kg好似take care小朋友幾好喎! 不過唔知英文同PTH點樣呢? K3現的程度如何? 可否以英文/PTH對答日常用語?

原帖由 hhhc 於 10-2-14 02:04 發表
聽你地咁講, 呢間kg好似take care小朋友幾好喎! 不過唔知英文同PTH點樣呢? K3現的程度如何? 可否以英文/PTH對答日常用語?

唔知k3點喎!!因為我個女係pn咋!!不過,我同佢講英文,佢就識得答我,有時用英文,有時加d廣東話,普通話就未識住!!

有無媽咪知道 舊年.由青衣出發到學校既車程?
謝.

原帖由 sheffield 於 10-2-9 14:02 發表
我一路寫,一路諗亞b好快就要重新適應另一間幼稚園,再冇鴨鴨巴士坐,我都覺得好慘…佢歲半就開始返迦南playgroup...by the time佢離開迦南係3歲3個月,迦南都陪左佢差不多兩年呢! ...

我亞b都係金組, k1都係會轉去其他幼稚園.
其實, 迦南真係好好, 老師, 課程, 環境都好好. 只是名氣不足. 真係唔捨得迦南呢!

原帖由 kmmum 於 10-2-14 14:28 發表
有無媽咪知道 舊年.由青衣出發到學校既車程?
謝.

美孚至九龍塘 $760, 我諗青衣 $800 la...
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-03-18/charmain.html

原帖由 dorajoyce 於 10-3-2 09:56 發表

美孚至九龍塘 $760, 我諗青衣 $800 la...

美孚去九龍塘都只係 $760?
我由黃大仙去九龍塘, 短短十幾分鐘, 上年都要 $720, 今年仲要 $780 喎.

我想請問一下小朋友讀緊N班的媽咪, 直到現在學校大約教了那些東西呢? 如水果? 家庭?....thanks.

原帖由 chanwendy 於 10-3-4 11:23 發表

美孚去九龍塘都只係 $760?
我由黃大仙去九龍塘, 短短十幾分鐘, 上年都要 $720, 今年仲要 $780 喎.

係呀...真的是$760....
其實美孚都好近搭的士$40-45 la

不過好似你近 D wor....

原帖由 dorajoyce 於 10-3-19 10:35 發表

係呀...真的是$760....
其實美孚都好近搭的士$40-45 la

不過好似你近 D wor....

我搭的士只係 $30 內咋.  出年問吓點解要咁貴先.  係咪你駕車係好 full 架, 我駕車坐 2/3 人咋.

都full 有10個多d la...
‹ 上一主題|下一主題