用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 結果: 迦南1月30日interview
樓主: 2ndsister
go

結果: 迦南1月30日interview [複製鏈接]

唔係呀! 係for 今年2010年9月架!

今日俾咗留位費pm class, 嗰日interview都知道am class full 哂

都問埋老師, 知道絕大多數都可以直升K1, 就算明年考唔到其他幼稚園K1, 都唔洗咁徬徨

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-4 19:12 發表

giant_japan,
please check PM !!

Hi Hi

Would you mind tell me more via pm ?  Many thanks.

下? 你意思in果日, 老師已經同你講冇am?...但in我果位老師冇講喎, 我個仔係收左am喎

原帖由 Tatabunny 於 10-2-10 20:47 發表
今日俾咗留位費pm class, 嗰日interview都知道am class full 哂

都問埋老師, 知道絕大多數都可以直升K1, 就算明年考唔到其他幼稚園K1, 都唔洗咁徬徨

我個囝都收了讀am class, 已留位啦 !!

今年考的學生有多少人?  
有沒有收7月的BB?
迦南升小一的資料可否告知參考?
謝謝.

我申請是am, 面試果日老師都有提am只有好少位, 但因我之前in左幾間都唔收, 加上當日bb in得唔好, 表現好差, 又唔聽指令同唔肯坐, 所以當時我都提...其實pm都無所謂, 走時已同我先生講, 一定唔收了, 點知收到信...收左下午班, 終於有一間收左, 所以都好開心, 加上佢k1至k3都有學卷, 學費唔駛咁重皮, 萬一k1轉唔到其他幼稚園都可以試k1要求轉am都可以。 有時我幫佢揀學校都要bb同間學校有無緣份, 所以我都決定唔in其餘果兩間了即使比左30元。希望其他媽咪都幫bb搵到一間讀得開心既幼稚園啦! 加油!

給父母的十大醒目貼士

1)
與孩子一起做些彼此都感興趣的事,用的時間要頻密而不需太長,當孩子想和你分享一些事物時,暫時把您手頭上的事放下,先給他注意。

2)
孩子喜歡你用大量的身體接觸如擁抱、撫摸或拖著手來表達您對他的愛。

3)
多跟孩子談天,談談他感興趣的話題,也可以跟他分享您當天的經歷。

4)
多稱讚孩子理想的行為,稱讚時並描述它,例如 : 「謝謝你立即跟我的說話去做。」可令該行為出現的機會增加。

5)
為孩子安排大量的戶外及戶內活動,例如:踏單車、搓泥膠、塗色、供他發揮創意,盒子和假想遊戲等。  孩子因覺得悶而搗蛋的機會便會相對地減少。

6)
要孩子學一個新的行為時,首先以身作則,然後找機會讓他學習;舉例來說,平日多些與家人說話時有禮貌,再教孩子有禮貌地說話,如說「唔該」、「謝謝」。 他跟著做時便要稱讚他。

7)
定下清楚的行為守則及基本的家庭規則,並開一個家庭會議,讓家中各人都知道。 向孩子清楚地解釋不守規則的後果。

8)
當孩子有不適當的行為時,先保持冷靜,用清楚的指示去制止他的行為,並告訴他應該怎樣做,例如:「停止打人! 要跟小朋友相親相愛。」  他停下來便稱讚他。  若他不聽從,便給了適當的後果。

9)
每個孩子都有頑皮的時候,每個家長都有管教的煩惱。 對孩子要有實際的期望,要自己做完美的父母,只會帶來挫敗與失望。

10)
如果您感到很大壓力、焦慮或沮喪,您就很難跟孩子冷靜及輕鬆地相處。  好好照顧自已的需要,每星期都騰出些時間來放鬆自己或做些令你開心的事。

天天, 你可以立即申請定AM CLASS, 因為我有兩個朋友仔唔讀AM, 學校應該有位

原帖由 天天2010 於 10-2-11 10:19 發表
我申請是am, 面試果日老師都有提am只有好少位, 但因我之前in左幾間都唔收, 加上當日bb in得唔好, 表現好差, 又唔聽指令同唔肯坐, 所以當時我都提...其實pm都無所謂, 走時已同我先生講, 一定唔收了, 點知收到信...收 ...

請問有沒有7月B收了上午班?

我朋友個細女8月都收左am, 不過唔知關唔關事, 因為佢大女讀緊k1

原帖由 ruima 於 10-2-11 13:40 發表

原帖由 cherylyau_b 於 10-2-4 19:12 發表

giant_japan,
please check PM !!

HI 黃埔迦南都收左我個仔,雖然不是同一間,但可否都PM資料/你的意見俾我呀,Thanks!

好多謝您呀, 小燕子媽媽, 但我諗我仔仔適合pm多d, 因佢訓到好晏起身, 約8:00-8:30, 到時怕會好趕, 謝謝! 留番比有需要人仕啦!

hi, 天天, 以我經驗, 迦南既nursery係好好, 佢地教到d小朋友自理能力好高, 但我就建議你k1試下考其他學校先, 雖然你話你的小朋友in 多間nursery都唔得, 但佢考k1時又大個左, 可能會好d...

原帖由 天天2010 於 10-2-11 10:19 發表
我申請是am, 面試果日老師都有提am只有好少位, 但因我之前in左幾間都唔收, 加上當日bb in得唔好, 表現好差, 又唔聽指令同唔肯坐, 所以當時我都提...其實pm都無所謂, 走時已同我先生講, 一定唔收了, 點知收到信...收 ...

係! 收到!謝謝您!

死啦...頭先睇番d舊post, 有媽咪話迦南d嬸嬸唔係太好....請問有冇人知係唔係真gar? 佢地有幾多嬸嬸 gar?

My son July B was accepted AM class.

原帖由 ruima 於 10-2-11 13:40 發表

原帖由 EggEgg08 於 10-2-11 14:52 發表
死啦...頭先睇番d舊post, 有媽咪話迦南d嬸嬸唔係太好....請問有冇人知係唔係真gar? 佢地有幾多嬸嬸 gar?

I have a friend whose son is now studying at Cannan. She said all teachers and shum shum are very good wor.  She highly recommends Cannan for the PN class.

錯, 佢地d嬸嬸好到不得了, 佢地知我細仔都收左, 不知多開心...

原帖由 EggEgg08 於 10-2-11 14:52 發表

有無人知10年n班上及下午各有多少班? 及收幾多人? 每班有幾多人? 謝

thank you very much! 因為我BB係2009年1月出世, 我係咪要今年8-9月左右報名? D結果要成幾個月先會通知架?

請指點. TKS!

原帖由 天天2010 於 10-2-10 15:46 發表
唔係呀! 係for 今年2010年9月架!
‹ 上一主題|下一主題