用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 個仔忙過奧巴馬,我好心痛!
樓主: yovin
go

個仔忙過奧巴馬,我好心痛! [複製鏈接]

唔同家長真係有唔同睇法。
不過睡眠的確係對孩子成長好重要!
yoyin,我覺得妳仔仔真係好懂性,妳應該值得安慰。但太早"懂性"嘅孩子對佢本身而言未必係件好事。喺一個偏向著重IQ嘅競爭社會中,EQ嘅培養亦好重要。妳仔仔咁細個就咁執著,我覺得呢樣嘢先至係妳要小心處理。佢條路仲有咁長,如果妳唔引導佢有不同嘅價值觀,將來佢嘅壓力就只會有增無減。
另外,五歲叫佢幫阿姐倒垃圾,倒到三樓,佢頂唔順喊....呢種教學方式我不願置評。但我相信當時佢除左體力上嘅'頂唔順'外,心理上亦都'頂唔順',所以佢喊。我唔係心理學家,但我相信唔同歲數有唔同嘅心理資素。妳話妳兒時好多家俬都由垃圾堆中搬回家,當時妹妹只有四歲,所以妳覺得無問題。但妳有無諗過當時嘅妳係習慣同接受咗呢個生活環境,所以妳同阿妹都有心理條件去承受。但係妳個仔唔同(除非妳閒時有帶佢去搬垃圾啫??)如果唔係,佢真係會嚇親,繼而產生恐懼感,驚死讀唔成書就要一世倒垃圾!呢種'恐懼'好就可以鞭策佢,萬一唔好就成為一種無形嘅心理壓力。
我認為呢種生活體驗用在一個十歲左右嘅孩子可能會正面同適合啲。
其實,有無必要咁快就咁'直接地'show個真實嘅世界比佢睇呢?五歲.... 唏!倒不如還返個童年比佢啦!有夢想,有創意,活潑有童真....好過一味怕自已追唔上趕唔上別人。如果只有成敗,長大後生活視野會好狹窄,到頭來會好迷失,因為跟本唔知究竟為咗乜...
話比佢知: 用勞力生活嘅人雖然辛苦,但亦可以活得快樂。

原帖由 Fion_Chan 於 10-2-5 02:05 發表
樓主9:45至放工,又要顧及親子又要顧及功課,延遲了孩子上床時間,相信她都好為難,我有些感同身受。

她的處境,好些我都經歷過。下午午睡,晚上12:00至睡,我自己細細個就係咁,自我感覺其實OK,睡醒做功課特別精靈。不過有點忠告,這 ...

樓主:

我好羨慕你有個仔好生性,佢應該係對自己好有要求、有鬥心和專注力強的小孩。相信將來他一定有很大成就。其實,他的時間表,你可以參考佢表哥、表姊的時間表,因為我覺得你地的生活和教養方法比較接近。究竟佢表哥、表姊的作息時間表是怎樣的呢?

我覺得唔同人係有唔同的生活方式,尤其係一些資優的,有些(並非全部都係)資優的小孩係比一般的兒童食得少d或睡得少d,因為佢地忙於佢地的學習。我都有朋友的女的時間表係好誇張,分秒必爭的。中學入左St. Paul Co-Edu,成績及課外活動一樣出色,原來背後係付出左好多,十分耕耘、十分收獲。

至於倒垃圾的教育,是否會影響佢的心理,真係要由專家去評論。不過,我又不擔心細菌方面,相信樓主都會做好事後的清潔工夫。有時候,去老人院做義工或到醫院探人仲多細菌和病毒啦!

請問樓主你住邊區呢?學校又在邊區呢?

12:00am睡一定不可以。對孩子的健康和成長都有問題。你的孩子品性很好, 孩子當中有的真的可以好定性, 我的囝囝也是較為定性的一個, 他也是7歲, 但已經好緊張自己的功課, 因為他想從中得到老師和家人的肯定和讚賞...

我囝囝都很自律地練琴, 不過就未有5級咁多, 我和先生都不想像催谷似的盡快考級, 只想讓他把彈琴作為興趣, 轉換一下心情的工具(relax 作用), 他的興趣也很多, 羽毛球、象棋、國際象棋...而且更想深入礸研, 叫我幫他報有關的興趣班, 我也很高興他喜歡玩動腦筋的東西, 但他現在每天上學, 功課, 練琴, 最早9:30pm睡覺(他在同學仔當中較遲睡, 有些8:30pm已睡), 早上起床也很不容易.....最後只答應他暑假才報名。

所以, 家長要為了孩子著想, 適當地提出拒絕也是無可厚非的吧!

12點至訓太夜喇.
我個女.. 我以為佢忙, 原來有其他人仲忙.
我個女朝早一早番去, 3.30打鐘放學, 番到黎4.45到... 跟著hea一陣, 通常半個鐘到開始做功課, depends on 個日多吾多.. 平均5樣到, 我要佢食飯前儘量做曬.
每個星期3 就7.15pm學琴.
食完飯, 幫佢睇下功課, 佢pack書包, 沖涼, 自己活動一陣, 9.30前要佢上床訓架喇.  我想佢起碼有8-9小時睡眠.
而學畫畫, 就星期6先至進行.
時間係冇咩可以溫到, 米星期6 日, 拎出黎幫佢溫下咁.

或者樓主, 會吾會你將你小朋友既平日活動減小會好d呢

樓主, 小朋友唔夠訓易病又發育得唔好, 生長黃金時期, 過左就後悔莫及啦 ~

你仔仔咁明白, 以上同佢直講, 教下佢取捨啦, 呢個情況, 根本無可能長期維持
琴 ..... 真練小d都得
運動 ..... 真係天份行先, 再講努力, 要學習輕看得失

做 exercises, 做卷 .... 貴精不貴多, 反而要有多d閱讀同思巧的relex時間, 玩, 亦係學習的一種 .....

小孩子學習這條漫長之路, 真係要一邊步處, 一邊檢討, 共勉之 ~

我諗唔同小朋友有唔同既特質, 你既小朋友好有鬥心係一件好事, 所以每個父母都有唔同既方法去教導子女, 其他人既意見只係作為參考。
但我十分同意睡眠係好重要既, 希望你可以搵到平衡點, 等囝囝自己同意去再分配課外活動同作息既時間啦。
大家一齊努力。

打波時間太多了, 呢個世界有幾多個係十項全能, 主攻一樣有成績的, 其他就當是調劑一吓生活吧了, 攪到個仔半死, 讀書成績也不會太好. 我覺得成績始終要放第一位(所以一定要有充足睡眠), 其他再興趣的次序作取捨或減少d啦!

5:45-7:00小睡
12:00-7:00大睡

時間是顛倒些,加起來都有八小時睡眠。但錯過了十時至十二時的黃金時間。為了與媽媽一起彈琴讀書而犧牲,花不來。

不知道爸爸能否分擔一點照顧兒子?

或者改變一下生活吧:

不再小睡,晚飯前完成功課。晚間叫爸爸(如果他比你早回家)陪他練琴看書。九點正睡覺。

你擔心他功課又要親自督導的話,那你也早點睡(十一點前),明早六時起來教他吧。

週未不要安排補習溫書了,救命。去玩,去讀有趣的課外書吧。

原帖由 Kanba 於 10-2-26 14:42 發表
5:45-7:00小睡
12:00-7:00大睡

時間是顛倒些,加起來都有八小時睡眠。但錯過了十時至十二時的黃金時間。為了與媽媽一起彈琴讀書而犧牲,花不來。

不知道爸爸能否分擔一點照顧兒子?

或者改變一下生活吧:

不再小睡,晚飯前 ...

我女平時大約9:30-10點睡, 約11點才完全入睡. 我睇完你話10-12時是睡覺的黃金時間, 我現在安排我女9時上床, 那10時就一定睡著了. 早上5時起身一齊讀書. 而我自己係夜睡人, 平時2點才睡(因老公夜睡). 如果睡了, 567點一定起唔倒身. 所以夜晚唔睡, 等我女返左學(7:30)先睡, 我女放學我就起身. 實行了兩日, 好似都ok. 你話好唔好?

原帖由 do-re-me 於 10-2-26 21:24 發表

我女平時大約9:30-10點睡, 約11點才完全入睡. 我睇完你話10-12時是睡覺的黃金時間, 我現在安排我女9時上床, 那10時就一定睡著了. 早上5時起身一齊讀書. 而我自己係夜睡人, 平時2點才睡(因老公夜睡). 如果睡了, 567 ...

吓, 你自己D時間咁倒轉嘅!! 夜晚唔瞓???
個女5點咁早起身??  個女要1個鐘頭至可入睡??

生活顛倒對你自己都不好,早些睡吧。你老公咁辛苦要咁夜睏,你都不好等佢了。

我女真係很難入睡果D人, 似佢爸爸. 有咩方法?

原帖由 do-re-me 於 10-3-1 21:35 發表
我女真係很難入睡果D人, 似佢爸爸. 有咩方法?

咁佢平時夠鐘上床瞓覺時唔攰嘅咩??

原帖由 黃巴士 於 10-3-1 23:13 發表

咁佢平時夠鐘上床瞓覺時唔攰嘅咩??

做功課就在枱面瞓著, 上床瞓覺就心思思想玩, 死忍住眼瞓.  坐車就3秒瞓著.

原帖由 do-re-me 於 10-3-2 00:24 發表

做功課就在枱面瞓著, 上床瞓覺就心思思想玩, 死忍住眼瞓.  坐車就3秒瞓著.

咁, 其實佢都係攰, 只係有得玩, 頂住唔瞓.
上床時, 有無靜態活動 - 如看課外書/講故事之類??

我囝囝都係, 如果個日時間太急, 太多嘢做, 個腦仔太多嘢唸, 佢都反而瞓唔著, 我要幫佢安靜返心神&放慢返節奏, 佢至可入睡.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題