用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人選擇入民生放棄培正呀?
go

有無人選擇入民生放棄培正呀? [複製鏈接]

咁你既原因係咩呢?
   0    0    0    0

我會選民生 .., 放棄培正, 我覺得民生整體適合我仔仔多 D, 我都問過好多人, 包括曾經讀過民生的家長, 民生對小朋友整體性全能發展及校風相當好, 另外培正係中中, 我有 D 朋友個仔仔都讀緊, 佢講英文科真係要努力 D, 呢方面我有 D 擔心, 民生每星期最少有 4 日英文課及普通話課, 呢方面都幾好. 培正好似冇咁多. 唉 ... 不過呢兩間學校真係差不多, 叮噹馬頭, 各有長處, 短處, 最緊要適合仔仔及你放幾多時間去你仔仔身上先最重要. 努力啦家長們 ....

原帖由 wynsie0307 於 10-2-3 11:54 發表
咁你既原因係咩呢?

我都會選培正,因為中英文都好及品德好。小學中學都好好!

I will choose PC.
My husband is MS old boy and he said PC is better.  I heard that the pressure is not very big in PC and thus you can have time to bring the kid out to learn better language.

我暫時都會選ms,有好多上一軰的家長,叫我選ms,因為佢地話pc老師眼角高d,同埋經我去完ms後,有好多課多活動,註冊時老師巳叫我們回來玩年宵灘位等,佢話雖然未讀,都可以氹下小朋友先,個感覺好好..而且中學係英中.有信心d.

我會選民生。 我自己覺得同樣選一條龍學校的話﹐我 會希望兒女將來可以升讀英中。 雖然培正在中中裡算 是非常好的﹐但很多香港人終對英中有情意結﹐從最近新聞報導“升呢 ”從中中變新英中的學校報讀人數大上昇可見。以上只是我個人意見和觀察所得﹐培正名 氣大D﹐但民生英文又好D﹐各方面平均些﹐其實各有各好﹐自己覺得學校適合自己兒女才最重要。

聽我朋友講ms中學是中中不是英中,整體成績下降了,沒有想像中禁好,大家又點睇呢?請大家發表下意見......

回覆 8# mykwan 的文章

民生一向是英中 ﹐並在政府強行推行母語教學時少數獲 教統局特批保留的純英中﹐你一查資料便可找到。 民生成績一向很好﹐是BAND ONE學校﹐無聽說過成績下降﹐學校 拿了不少校際學術比賽獎項 ﹐可參考學校網站了解。 相信你並不了解民生 ﹐不要誤信謠言啊 。

我是很大機會讀民生,但心裡覺得自己個囝in民生是in得很差, 根本個老師都無咩理過佢, 都唔知收生標準!

即是學校好有可能buy屋企會用心栽培子女那類家庭. 收了慢慢train up,(樣耀中講到明不會in小朋友, 因小朋友是白紙, 是先到先得) 相反KV test 我個仔test 得好緊, 最後一關交表給主任,佢問我個仔叫咩名, 我老公同個囝以為走得好casual答英文都要佢用中文答多次, 宣道好明顯注重禮貌(早晨, 打招呼,多謝, 拉椅...個個行為都要我個仔做出來老師先go through 下一part)所以覺得PC 同kv會選學生資質, 宣道選品德, 民生似選家庭, 不過我都預左要用心同個仔跟功課, 因為民生都係好谷(英文書讀高一年級), 仲要家長好配合

原帖由 Cheerglory 於 10-2-6 11:43 發表
民生一向是英中 ﹐並在政府強行推行母語教學時少數獲 教統局特批保留的純英中﹐你一查資料便可找到。 民生成績一向很好﹐是BAND ONE學校﹐無聽說過成績下降﹐學校 拿了不少校際學術比賽獎項 ﹐可參考學校網站了解。 相信你並不了 ...
‹ 上一主題|下一主題