用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港市場的英文故事書為何是 present tense ...
go

香港市場的英文故事書為何是 present tense [複製鏈接]

1    0    0    0

原帖由 stccmc 於 10-2-6 16:05 發表
如題,有時功課考試也會用到,小朋友來說十分混亂?

默書容易 d

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

咁怪? 我見好多幼童書(包括oxford reading tree等)都一早用晒past tense, 我都要用小朋友解釋............過去喇所以要加ed
如果小學反而轉返做present tense(仲係學校用既書)就真係........
原帖由 stccmc 於 10-2-6 04:05 PM 發表

簽名被屏蔽

咦, 我個仔都有問個點解故事書D字係過去式 (因他知道一樣的解釋, 但不是平時見開的串法。), 我教佢係因為件事已經發生咗。
其實係咪教tense, 先用present tense來表達的呢?
唔好意思, 個仔九月上小一, 都想瞭解多D。請賜教, 謝謝!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-6 23:28 發表
咁怪? 我見好多幼童書(包括oxford reading tree等)都一早用晒past tense, 我都要用小朋友解釋............過去喇所以要加ed
如果小學反而轉返做present tense(仲係學校用既書)就真係........
...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

就我呀仔間學校課程o黎睇,小一係教present continuous tense, 小二係simple present tense, 小三past tense...., 所以小一、小二o既教材都係用present tense為主.

原帖由 edexp 於 10-2-8 09:48 發表
這正好反映本地小學教英文以教文法為主荒謬之處,其實只需鼓勵小朋友多看書,小朋友自然會不知不覺地學會了很多生字及怎樣運用不同的文法,再加上鼓勵小朋友多練習寫作,而無需死記、死背文法或生字,及無需做無謂嘅文法練習。 ...

以多閱讀吸收文法係好好既方法,但我覺得除非個語境好足夠,或者有時間博覽群書,否則以現時既讀書壓力,得閒睇下書既方法學習grammar,應該追唔上試卷既要求。始終學2nd language,唔同外國人學英文,因為少左一份sense(除非語境足夠建立呢份sense),正如我地自小未學句式都識用句子講野一樣,因為語境個訓練好足夠。

醒目開學勳章

原帖由 edexp 於 10-2-8 11:43 發表
你指出的疑慮是合理的,但不是絕對。小朋友越遲以多閱讀吸收文法就越困難,是因為現時本地小學採用的極差之教學模式及不必要之太多功課、默書、測驗及考試壓力,以致小朋友沒有足夠時間博覽群書。

可是,只要小朋友由四、五 ...

請問點樣幫""小朋友由四、五歲開始(那是讀書壓力還未太大),在家裹用"有系统"的閱讀計劃幫助小朋友建立閱讀興趣及能力""

看完大家的討論後, 上網做了少少research
在外國, 一樣有作者以present tense 寫故事, 但不算很多,以past tense 主流
讚成用present tense 的人覺得這更能讓讀者覺得是參與其中
不讚成的表示, 用present tense, 除了主角外, 其他配角的感情表達不是太好

至於香港, 我估大部分小朋友都不是以英語為母語, 這種因tense 而令他們代入的感覺不強烈

而他們覺得故事的事件已經發生了, 當然是要用past tense, 為可要用present tense? 因而容易引起混亂

原帖由 stccmc 於 10-2-6 16:05 發表

原帖由 edexp 於 10-2-8 11:43 發表
你指出的疑慮是合理的,但不是絕對。小朋友越遲以多閱讀吸收文法就越困難,是因為現時本地小學採用的極差之教學模式及不必要之太多功課、默書、測驗及考試壓力,以致小朋友沒有足夠時間博覽群書。

可是,只要小朋友由四、五 ...

絕對同意 edexp,因為我囡囡跟足一樣,她現在八歲,可閱英文書及明白 past & present 的意思,無乜問題,小三的她可以做到 80% 對的小六 TSA sample paper。

我有個老師朋友教小六,佢話佢班學生唔明乜野叫 past tense,真慘。香港的學好英語=學文法,及 100 分就是學好英語是大錯特錯的唸法,英語要配合情景(例如故事書),初初圖文解釋,令小朋友容易明白,通過短句運用容易記憶及清晰的文法運用,不是好似利用重複及無意義的文法答題,跟本小朋友適答,不過唔適運用,所謂的『高分低能』。

昨晚我想講中文故事書,我囡話要聽英文故事書,我用 95% 英語講故事,我唸佢聽得明 6成 到 la…

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-2-8 17:32 發表
小女也是以閱讀為本的學習,十分有效。平時默書測驗考試十分輕鬆,分數很好。但間中有些功作紙會食蛋,全錯,因為題目以故事作背景,但又期望小朋友用 present tense。小女全用past tense. 佢問我點解故事會用present tense,於 ...

Aiya…嘻…一講起傳統英文就會失控…sorry。

當然於理不合,不過香港寫的英文書,都是以對話為主,即是閣下是情景中的其中一人,現在地講緊野,所以是現在。而不是當發生了的事件來看,至於要標準答先得,因為答案紙雖要嗎,難道不想開飯

原帖由 KLLP 於 10-2-8 12:44 發表
看完大家的討論後, 上網做了少少research
在外國, 一樣有作者以present tense 寫故事, 但不算很多,以past tense 主流
讚成用present tense 的人覺得這更能讓讀者覺得是參與其中
不讚成的表示, 用present tense, 除了 ...

我就覺得要 past & present tense 要一齊講解,會明確分別到不同之處,不可以分得咁清楚,past tense 就只有 past tense,不會有 present tense,咁樣會搞到小朋友一頭煙,明白但唔知到關聯意義。

.

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-2-8 21:50 發表
Example, Cinderella :

my girl wrote:

why did you turn the pumkin into a carriage.

The prince picked up Cinderella's glass shoe.

The answers were:

Why do you turn the pumkin into a carriage?

T ...

首句是說話,所以現在式 'Why do ...?' said Cinderella.
次句是描述,千幾年前,當然過去式 The prince picked up...

唔知啱唔啱呢

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題