用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 很徬徨...我應該點做?
go

很徬徨...我應該點做? [複製鏈接]

唔好咁擔心..初初我同你一樣唔喜歡別人把一些我都唔知是咩的名稱放在我仔仔上...但現在我咩都接受因為我認識多左(包括買啲書睇...問人...上網睇資料...同姑娘傾)..我仔仔在上年九左右是20個月大我發覺他未講嘢又唔同朋友仔玩又同人冇眼神交流...於是找兒科醫生寫左封轉介書去左旺角排期到今日就可以去評估.
但在等待中我十二月同仔仔去過STEP做過簡單測試就話佢有自閉傾向..但我就冇在佢度做個自閉評估1.因為很貴..2.我覺得評估是想得知個結果..佢唔講嘢唔同小朋友玩根本唔洗估都知佢地一定俾個自閉症只是睇俾個重定輕..有個媽咪講的對自己仔女邊方面差而自己又等唔來就可以在私人機構做住訓練...好似我個仔就在LINKS做緊感統訓練..都有進步在行為方面..望人眼神好好唔知是大左定訓練左..
到今日4:00PM去政府做評估拿埋報告後再同姑娘商量仔仔之後仲需要咩訓練囉...呢啲是我的按排純粹分享吓!!

原帖由 worry-mom 於 10-2-8 18:21 發表
首先多謝兩位媽媽回覆.
囝囝除了唔望人, 仲有不喜歡用手指指出物件(當然間中問他他亦會指出, 不過不時常做), 另外, 非常鍾意玩車, 但係佢係揸住架車前後推動玩的, 當然亦有排列既時候啦.  其實上網所說既特徵愈睇愈c ...

你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有冇媽媽知到底咩事...我問個醫生只話成人同兒童精神科是唔同...小朋友啲情緒等問題都是入呢科...但我仔仔情緒是好好架唔會一時大叫及大哭....你地話好唔好遞?????

原帖由 krislee0716 於 10-2-9 19:48 發表

昨為過來人,我都好明白你此刻心情,當年我都係一樣,見自己的囝囝跟其他小朋友很大分別,很擔心.尤其當懷疑囝囝可能是自閉,好似天榻下來一樣,上網check自閉特徵有一半都中左,包括 :
-
很少眼神接觸
-
不懂得說話
-
喜 ...

真是嗎?因為個醫生講的好含糊!!!我以架決定報"努力試訓練課程"想知多啲唔洗唔擔心...因為我好似唔怕但晚上又好自然諗好多....做阿媽真是好難...多謝你啊!!!

原帖由 Capricorn2521 於 10-2-10 11:55 發表
不用擔心,我仔評估時醫生說過。因為有自閉徵狀的小朋友,不善表達,溝通較弱。學前幼稚園可能同同輩相處沒大問題,但到小學時有d叻d就可能見你不合群或不多說話就不同你玩等等問題出現....同同學相處不來,影響自尊,情緒。所以 ...

你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入讀普通幼稚園會好難....唔知媽咪們有咩建議??

原帖由 rpang001 於 10-2-19 20:35 發表
我仔仔起step比$做詳細評估連報告,然後用9個月在links入組上半日制訓練,原先未証實係自閉時打算入普通幼兒院幼初班,但面試已出醜了,那9個月入面都執正d基本日常習慣,最特別係半日制可有更多時間比我同仔仔相處,全力訓 ...
‹ 上一主題|下一主題