用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 很徬徨...我應該點做?
go

很徬徨...我應該點做? [複製鏈接]

回覆 1# worry-mom 的文章

唔駛咁悲觀!

想當年我仔仔情況仲差過妳囝囝好多,佢2歲半才被評為自閉症傾向,當時衹能說出四-五個字字句,冇眼神接觸,仲容納唔倒成小朋友群體,日日起屋企玩火車,推趟門,自己去面試入普通幼稚園都唔收,有食物敏感,鼻敏感,聽覺敏感,大小肌弱,語言遲緩,分離焦慮.....到依家快6歲,順利來年升讀小一,經多番評估都進度理想,除學校i位的訓練,都母須再安排密集式的治療

當然,當中父母作出重大努力,在幼稚園階段也面對千奇百怪難題,最緊要多了解這類小朋友特質和需要,適當地在日常生活中加以訓練,久耐久之就有美好的進度.

當前都係盡快接受評估,及萬一真係自傾,盡快安排接受合適訓練及為入讀幼稚園作準備

原帖由 anlywan 於 10-2-10 10:12 發表
你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有 ...

不用為"兒童精神科"這個字眼影响,因為自閉症係入於這科,油麻地兒童精神科這地方我上年年尾我經常帶仔仔去,入面8樓隨可約見臨床心學家[主要幫助家長去面對處理自閉兒所面對困難,約一季一次],還可有密集式小組訓練[一星期一次],我仔仔去上自閉症社交小組,仲鐘意過去幼稚返學,對小朋友來說是個開心成長的地方。

我仔仔起step比$做詳細評估連報告,然後用9個月在links入組上半日制訓練,原先未証實係自閉時打算入普通幼兒院幼初班,但面試已出醜了,那9個月入面都執正d基本日常習慣,最特別係半日制可有更多時間比我同仔仔相處,全力訓練講說話同在公園玩去改善社交和大小肌...

到找入幼兒班的幼稚園就容易得多,自已考都有2-3間收,仲係d爭崩頭個d-'救世軍xxxx'.最後都係選了i位幼稚園讀幼兒班[全日制],仲係一班有3x-4x人個d.

其實過往做過的功夫真不少,又行戒口gfcf,又排毒[重金屬超標],又打b12,又驗食物敏感,又去學健腦操,又上自閉証小組.又私自上言語治療和大小肌訓練,又上社交訓練,什致連工作都放棄,但見佢有咁大進步,都算值得,在裝備入讀小學生活所面對的挑戰,實是盡父母所能。

我仔仔3歲5個月才入i位幼兒班k1,計番轉頭2歲半做評估,約一年時間去找i位,記得當時做完評估後自己去找合適的i位幼兒學校,然後經兒童評估中心既社工去申請[當然自己去考同一間幼兒學校都得,但就冇特別治療提供.

在找合適i位幼兒學校,最緊要係知道條隊排得長唔長,每區條隊都唔同,通常一般幼兒學校有約12個i位[即全校不同班級總額],所有妳個case應有足夠時間攪,問題係邊間幼兒學校到2011學年有位可收妳囝囝.建議可找評估中心社工了解,並問什麼情況下[可否在評估後立即]才可申請報讀i位。

上網都可找到資料関於邊間幼兒學校有i位服務及其學額,但就好似冇講條隊有幾長,或找校長查詢更清楚

如果找私人既做st,可找d小組形式,包曬言語治療,職業治療和感觀統合訓練,以我仔仔讀嗰間,最主要收生都係睇現有開緊的小組仲有冇位同埋嗰組組員年齡/能力是否同妳囝囝相近......

以美國為主的一些組織會主張行生理療法,香港都有幾個醫生專門提供尼方面服務,效果見仁見智,詳細可到網上自閉症联盟。

其實所提的訓練包括st,ot都係入於aba應用行為分析,以重點重覆同一行為/動作讓孩童熟習這類行為。ot/st在堂上祇能辨出其能力及改善的地方,平時在家裡由家長運用技巧去促進孩童的掌握能力,缺點為行為摸式較為生硬,欠缺彈性

另一種改善兒童社交/理解/溝通方式為地面親子時間floor time,下月[3月30日10:00-12:00起屯門大會堂]有免費講座,由社署臨床心理學家講說,有Q&A,.....有時間鼓勵妳去裝備好自己幫小朋友

感統問題可以係好多範數,包括聽覺敏感[如聽到某些聲音會有好大反應];皮膚敏感[如被人接觸身部會好大反應];鼻/氣管敏感[尤其朝早入晚上或轉天氣];食物敏感[口感/消化某種食物會有敏感];仲有手眼協調,平動作等等,有d情現會随着長大有所轉變

改善感统有好多方珐,links既小組會帶小朋友入感统室,藉搖擺或身體捲動動作,加上有時帶埋耳筒(listening therapy)去幫他們前庭發展,其他方法有:健腦操,去有繩網/攀石牆公園,一方面强化大小肌,改善平衡,另一方面可以撈d正常小朋友玩,鼓勵一起玩,改善社交

我未曾聽過有外出評估服務,需向評估中心查詢,不過有時急都急唔尼[政府排隊係咁架!],不防作最壞打算,起私人道做住先,政府就算即刻評估都仲要排隊等服務....

因妳在日常生活清楚佢既能力,或需就佢能力更多留意.就社交/執着行為/適應能力/專注力/學習+表達能力[讀寫/思考/分析/智商]/大小肌/平衡/感统等等都有向了解,從而提供合適方法改善其能力,作家長的,需裝備自己去幫助孩童克服障礙.

加油

回覆 43# nokia6300 的文章

健腦操藉練習去改善腦訊息經脊骨傳送到四肢,特別係改善一些因身體協調機能欠缺成熟而產生的不良行為慣,對4~6歲上小一前的學童效果明顯

因在孩童階段,嬰兒成長因某些原因[如:細個未爬過就己學行,相對缺乏在爬行階段嬰兒頸肌的强化話動],到他們尤其升小一所面對大量抄寫動作,會令學童較快疲乏失去專注力,另外上/下肢仲展問題所產生的行為,如坐正身下肢會自然屈曲,下肢仲直上肢的彎曲等都可籍此改善

小童群益會有此項訓練可提供親子學習

原帖由 anlywan 於 10-2-27 14:25 發表
你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入 ...

在幼初班階段,即2歲9個月到3歲半,跟住入i位幼兒班,直上到現在高班,己有主小學在自選階段收了下年度小一.

在經濟能負擔的情况下,讀私人小組訓練較容易發現孩童在感統方面的問題,加上有曬言語和職業治療,連帶給家長在家的練習,對打好基本的根底,起碼自理和身體基本機能去做一些日常活動,都有很大幫助

我個仔都係讀咗個多月幼初班,才轉入私人小組.當時d幼初班老師都唔覺得仔仔起社交和身體協調上出了問題,硬係啦!個課室咁大,室內有很大個樂園,每班人數少,個人空間大得很,同同學接觸距離大/時間短,又冇特殊老師,分分鐘攪到升小一才發現有很多問題要收拾就惨!

在幼兒階段大把時間去追d功課,反而越細越要把握機會,執正d基本社交/自理/感统能力,到幼兒班,就比佢去適應在一個群體中學習[因之前係小組],也因之前的大小肌特訓,幫助去面對執筆寫字的要求,在低班就較强調閱讀理解.....

補充:因考入幼稚園唔收,迫住去d山卡拉鬼咁遠冇物學生讀個d幼稚院讀,同時去做評估,一路排兼收位,一過在入學後2/3個月轉去私人小組links做特訓.

回覆 48# nokia6300 的文章

睇小童群益會活動通訊:

美孚中心起2010年1至3月有親子課程p.55頁編號20094c42共四堂費用hk$530,另有講座20094c41,講腦神經發展hk$30共一堂,係d有系統幫助孩童機能成熟發展其中一種方法,有興趣可看看下一季有冇.....

其他方法最簡單就係去d有繩網/石牆/穿山洞的公園,好處係佢自己自動波,唔駛跟到貼.

p.s.課程對象為k1-k3孩童及其家長,一週一次,晚上8-10pm

起健康院睇醫生以我囝囝的情況(同妳的都係2歲多才講4~5個字句)都無試過,會唔會係健康院醫生先會睇較明顯先天問題,比如話"次"舌(利)根,弱視,弱聽等等,而自閉特徵應由兒童評估中心去(全面性,包括言語,大小肌等)評估,再由該中心的社工跟進入學安排?

因評估方面需由專業的言語/職業治療師去做......當然醫生可能同時有此類專業資格,但一條龍服務,都係cac好啲.

原帖由 worry-mom 於 10-3-6 01:38 發表
我都明白政府一定先比D急切需要既人享用服務先, 但係我只係要求見健康院既醫生先都咁難!   
另外, 今日我帶囝囝去睇開醫生, 我試下問醫生是否可以幫我寫轉介信, 佢簡單問左我一輪, 又係無答案, 聽我講完...又話都唔 ...

睇尼妳囝囝要起言語/溝通上有所改善唔係淨係帶佢做訓練咁簡單!即就算有好的言語基礎也未必會用口表達,更何況係言語仲有問題呢?

個人覺得佢係需要被"激發"引起同人之間產互動,籍此鼓勵佢用言語去清楚表達事情和感受。佢更需要玩伴來激發互動和作為模仿對象..... 如果真係冇這類玩伴,那麽就由妳來充當這個角色,藉着地面親子時間(Floor Time)來藉遊戲進入(介入)佢內心世界,並在其中引渡發展人與人之関係,建立人際間的溝通,係要佢在很開心很high的情況下去用言語去自然地產生互動。此法比日常黑板/單向的言語治療來得生動及有效,但妳需去上堂了解,本月尾有30/3[二]   下午2:30 - 4:30 屯門大會堂有免費介紹

原帖由 worry-mom 於 10-3-7 00:19 發表
聽落很深奧下.   其實地面親子時間(Floor Time)係點樣呢?   咁找ST 1VS1比佢有無用呢?

ST 係做唔倒,因floor time 係另一門較接近play therapy的專業,唔似傳統言語治療坐定定,反而係藉同佢一起玩,介入孩童內心世界,從而引渡去擴展個人認知空間及與人互動,幫助他們去思考解决生活難題,極之相向互動,仲特別在協肋孩童情緒上的克服,令佢在逆境,情緒也較為穩定

ft為另一套行為改善的方法,不涉及藥物,相對ABA更能切合應付生活上突發/情緒等問題

去聽聽個講座就知多d

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表
間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

坦白講,排s位即代表孩童能力上同一般同齡的有一定距離,或甚致不大適合入讀主流幼兒學校/小學......
明白排唔倒政府/私人的服務去處理孩童需要令家長非常焦急。唯一可建議的就是請治療師做單對單訓練,但是一定不會平,有d成 $4xx/小時。故索性考慮一些可上門 part time 有教過此類孩童的教師,通常可電 step/ links 私下問導師有冇相熟的可介紹,或有些接外快或巳/半退休的可安排上門服務,而價錢較平$2xx/小時 (我都試過用此法找到上門的教師,但個人原因冇用到)

反而返唔返普通幼兒院(唔係表現太差應會收),主要係比佢熟習上學(同家人分離及自立)模式和比佢多接觸普通學童,如不打算返住學就由家長在家幫佢做密集訓練,故家長更需裝備自己去協助孩童成長。

見步行步.....

原帖由 worry-mom 於 10-3-19 00:27 發表
自己覺得囝囝認知方面其實係ok的, 不過的確係有自閉既特徵.   所以無諗過認知上ok, 但都係s位.  就好似有d測試問佢, 但當日唔做/唔指出.   不過我地平時問佢佢都有做/指, 咁...佢地就覺得佢呢方面屬於"弱".   我自己 ...

找上門導師方面,或要些少門路(一定要同嗰d導師有認識,佢地先會私下介紹d佢識既比妳),可經從身邊己在這私人兒童發展中心使用緊服務的家長,較易套到有關資料。

可惜我熟識的那些導帥己離職,我仔亦離開成3年,故我手頭沒有這方面資料,但前2年就因為吟,介紹了一位part-time 上門睇功課導師,仲係一條龍,由幼稚園湊到小一.....

應係 i位或e位,後到s位.i/e位係照顧同類學童,分別處在於係學校提供埋服務定係課外由校外組織提供治療...

原帖由 worry-mom 於 10-3-20 02:04 發表
多謝你既意見!
之前排緊協康既1:1PST training終於有位啦!  唯有上住先再問下導師有無介紹.

另外, 曾經見過有d媽媽話感統問題可以去上體操班去改善, 咁想問下...其實坊間一d playgroup....如my gym等, 對我地既小朋 ...

建議睇睇帶 playgroup 嗰d導師本身是否有專業資格,一般playgroup未必有專業導師,有d起個室入面擺d簡單設施,公園有d分分鐘仲齊全過佢,當中的健體運動沒有足夠協助人員去幫每個小朋友做,佢哋唔做亦冇人強迫.....

故看看導帥資格,人手,設施等就知其果效。links嗰d有感統室,全室連牆有軟"前"保護,每個小朋友輪流由導帥協助去做訓練,藉大小肌/平衡(打鞦千)+載耳罩聽特別頻率的音樂,去刺激前庭和感統機能....

一分錢一分貨。

原帖由 asap2122 於 10-3-25 00:52 發表
你千其要想清楚,你所指的幼兒班,是托兒班而矣,沒有嘢學,我仔二月開學,到二月底,除了春節假期,只返了十幾天,退晒步,經常發脾氣,我不敢再博,唯有退學,原因是他上堂周圍走,坐唔定,老師為了方便管理,就給他玩具車,由上堂玩到落堂,咁不如在 ...

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一個較被動,同在一班中師生1:14,在上堂時,一個主動坐在前方坐定定,另一個坐在最後方自己玩手指(自言自語),老師根本照顧唔曬d學生(一班始終有2~3個較頑皮),一個老師教課文,另一個就按住d頑皮既學生,根本照顧唔倒坐起最後(但沒有攪事的)。最後,坐在最後自言言語的功課追上,自動退學轉校了(轉d小班教學)。另一個就好地地,讀到高班學習上沒有問題.......

故建議家長了解學校資源和囝囝能力,並作適當評估,如冇物主意,可讓囝囝入讀私人幼兒學校(試讀),從中了解其能力/性格,才去考慮那些學校較合適。

原帖由 Capricorn2521 於 10-3-25 10:42 發表
一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

...

相當同意大部份自閉孩童在專注力/社交/學習能力方面都較一般弱。有少少補充係那些較被動的可以藉吃一些brain supplement 去改善其對外在環境的反應。囝囝以前吃的是Acetyl L-carnitine, CQ 10, 5-HTP,吃後明顯對外界反應多了,但過量會有自我刺激行為,反而過度活躍就不宜吃,那些過動的或要行戒口GFCF。
‹ 上一主題|下一主題